Flitsblog.

on maandag 15 maart 2021





Zoals ik al zei worden we dus bekogeld met eieren. Door onze dertien hennetjes. Zelf de jonkies van afgelopen zomer doen braaf mee met de leg. 


We doen niet aan kunstlicht enzo, dus hebben we een natuurlijke 'eierencyclus'. In de winter leggen ze maar een enkel eitje, net genoeg voor ons beidjes, maar niet genoeg voor cakes en quiches enzo. En in het voorjaar ...... RANG!! ..... dan komen ze ineens in stápels!!


Ik maak dan soms advocaat, of, zoals afgelopen weekend, een paar flinke cakes, waarin wel dertig eieren gingen. Het zijn maar kleintjes he?





De eierschalen gaan normaliter op de compost, maar dit keer heb ik ze rechtstreeks over de aarde in de kas verkruimeld. Op de plek waar de tomaten straks komen, want die zijn dol op kalk. 



Door het rijke bodemleven worden die stukjes eierschaal in een mum van tijd verteerd. 







Je moet dan alleen wel oppassen voor de kippen zelf, want die zijn óók dol op die stukjes kalk. En ze mogen écht niet in de kas komen. Ze halen daar alles overhoop. 


Oh verhip, daar komen ze al aan hoor!! Haha zij zien echt alles!! 😄







Ook ben ik bezig met voorraden wegruimen, verwerken, opeten. Zoals de zakken met kruiden. Er ging weer veel in de flessen. Van brandnetel, duizendblad, goudsbloem, tijm, lavendel, en allemaal van die gewone kruiden. En ik hield veel 'troep' over. Van die takjes en harde stukken en dat soort spul.


Dat heb ik toen gekookt, in een grote pan water. En daarna gezeefd. Het wordt zo een hele sterke kruidenthee, die je weer voor van alles kan gebruiken. Je moet het niet zó drinken, want daarvoor is het veel te sterk en krijg je buikpijn. 


Maar het is prima te gebruiken als bijvoorbeeld haarwas-middel. Of verdund, als gietwater voor je kamerplanten. En nog wel meer ook maar dit is een flitsblog dus dat zie je later wel een keertje, wat daar allemaal mee kan.







Waarom een flitsblog??


Oh man, het is voorjaar!! En druk joh! Ik ben bezig met de bedden klaar te maken voor het zaaien en poten. Er ligt nog los karton op, en dikke lagen mulch .... en dat moet er eerst af, of opzij geschoven.


Daaronder .... ligt een juweel van een bodem ..... helemaal blij wordt ik ervan, zo mooi als die eruit ziet! Maar er moet toch wel even een schoffel door, en zo nog een en ander, voor ik erop kan zaaien.


Komende weken véél zaaien! Al het wintervoer voor de koeien wil ik zaaien, en de eerste piepers poten. En nog uien planten, en meer. 


Maar eerst even een baal hooi voor de koeien halen. Uit de bosjes. En die balen zijn zo loeizwaar, die krijg je zó maar niet van z'n plek!




 


Druk druk dus! Haha, maar ook leuk hoor! Ik hou ontzettend van deze weken!!



🍀🌱🍀🌿🍀🌽🍀🍎🍀🌾🍀🍏🍀






7 reacties:

Coby Breitner zei

Vind het uberhaupt al zo knap dat je vaak blogt. Voor ons geweldig maar voor jou best druk en dat in de lente, chapeaux!

Marc Dufraing zei

ik liet vroeger de eierschalen drogen en dan ging ik er met een soepmixer door - de kippen kregen er zelf wat van terug (als het droog is smaakt het niet meer naar ei en gaan ze geen eieren pikken) en de rest in de tuin/compost.

Lies zei

Toch tijd voor tussendoortjes, Clarien!
Geniet van je werk!
Lie(f)s.

RiaN, Adriaantje zei

Wat veel eieren, daar kun je wat mee!
Zo leuk om te lezen, hoe je er van geniet...zelfs bij mij gaat er wat kriebelen...
Groetjes, RiaN

MC zei

Mmmm, wat een prachtige bodem !!
Dat is de echte beloning van al je werk.
Hier leggen de kippetjes ook volop... en vandaag is er eentje dat voortdurend staat te kakelen in de deur van haar hok... wat een kabaal, en geen idee waarom ? Misschien omdat haar plekje bezet is waar ze een ei wil leggen ?

Overjaarse kruiden leg ik in het kippenhok, Clarien, voor de geur, en zo, lijkt me wel tof voor de kippen.

Anoniem zei

Heel herkenbaar! Wij hebben zeven hennetjes (ook kleine kipjes), en het seizoen is duidelijk weer begonnen. Paar keer per week hartige taart of omelet om er tegenop te eten. Wel genieten!
Grt, Inge

Hilde zei

Hier sluit ik me helemaal bij aan ^^