Tijd voor Feierabend.

on zaterdag 15 september 2018









Vanochtend, 07.00.

Wij lagen nog in diepe rust toen er een trekker vlak langs het open raam reed, met aanhanger, en daarop de minikraan. En om 07.02 ging het aan het werk. Een diepe sleuf werd gegraven rondom ons huis, omdat er nieuwe leidingen moeten worden aangelegd.

Nou dan ben je klaarwakker, om 07.02.





Waarom is die geul voor leidingen zo diep?

Dat heeft te maken met de waterleiding. Die moet op minstens 1 meter diepte, zodat dat water in de winter niet bevriest. En alle andere leidingen, gas, electra, glasvezel, komen dan ook op die diepte te liggen.

Onze dag begint ook vroeg. Met de klussen, de dieren voeren, en voor mij, met de Pilatesles om 8.45. Na de koffie gaan we naar het bos met Brit. Er zijn nu alweer veel meer paddenstoelen. Hoe leuk zou het zijn als je een schaal zou kunnen maken in de vorm van zo'n vliegenzwam?

Als ik handig was met klei of ander materiaal zou ik dat echt na maken. Maar misschien met iets minder inkepingen langs de buitenzijde.






Bob is ook in Punthorst. Hij bracht mij gisteren thuis en bleef een nachtje.

Dat kwam erg goed uit want hij is nogal lang, en ik had vandaag een fruit-pluk-klus gepland. De eigenaar van de boomgaard in Giethoorn belde van de week op, of ik weer belang had om zijn fruit en noten te komen plukken en rapen. Hij heeft een erg drukke baan en komt er niet aan toe.

Ja hoor, dat kan. Zeker nu ik hulp heb!







We hebben twee hoogstambomen zo goed mogelijk leeg geplukt vandaag. Eentje met handappels en eentje met handperen. Dat is het fruit dat er als eerste af moet. Die handappels kan je vrij goed bewaren. Vorig jaar heb ik ze allemaal apart in krantenpapier gewikkeld, en in dozen gewoon in de schuur gezet. Tot aan maart hadden we goeie handappels.

De handperen gaan veel sneller. Die moeten we opeten of weggeven. Een deel van de lading gaat weer naar de voedselbank.

Wat harder fruit, zoals de stoofperen, kan nog wel wachten. En de walnoten ook. Dat komt volgende week wel, of in oktober.

Thuis was er ook hard gewerkt. De kabels en leidingen zijn gelegd, en de geul wordt alweer dichtgeschoven met de shovel, en aangestampt met zo'n stamper.






Verder was er nog het gewone tuinwerk, zoals het oogsten en wieden, en de dieren verzorgen, waterbakken vullen, en natuurlijk ook nog .... mensen verzorgen. Koken bijvoorbeeld.

Iedereen heeft flink geklust vandaag. Gemaaid, boomwortels weggekapt, kantjes rondom het weiland met de bosmaaier gemaaid, geplukt .... we zijn allemaal rozig! En hebben trek. Tijd voor ....





 ..... feierabend! Lekker eten en drinken en kletsen en uitrusten.

Ik wens je een heel fijn weekend! Rust lekker uit, neem tijd voor jezelf en schakel een tandje terug. Ik zie je weer op maandag. 😊




4 reacties:

Lies zei

Tussen huis en bankje, had de titel kunnen zijn...
Vliegenzwam, nog net niet rood-met-witte-stippen..., zou mooi zijn als schaal.
Wat een luxe, zovéél appels/peren !
Gezellig bij jullie !
Zoete dromen,
Lie(f)s.

Margriet zei

Je goede raad ook zelf aannemen he ? Tandje lager morgen, even bijkomen en bijlezen.
Fijne zondag

Willem zei

Wat moet dat lekker geroken hebben in de auto met al die appels erin. Er zijn een paar geuren die ik zo nostalgisch vind en de belangrijkste daarvan zijn net gemaaid gras en vers geplukte appels. Bijna bedwelmend, wat natuurlijk weer niet zo goed is voor je concentratie tijdens het rijden, maar dat terzijde.
Bij funderingstechniek heb ik geleerd dat een aanlegdiepte van 70 cm al vorstvrij is. Het schijnt dat enige honderden jaren tijdens een strenge winter de vorst tot 70 cm diep in de grond getrokken te zijn en sindsdien wordt als funderingsdiepte op staal, minimaal 80 cm aangehouden. Mijn vermoeden is dan ook dat de aanleg van de waterleiding op 1 m alles te maken heeft met bescherming tegen mechanisch geweld. Niet dat dat er echt toe doet als zo'n gravertje om 7 uur 's morgens voor je raam staat te ronken en je jezelf nog een lekker uurtje soezen had beloofd.
Op zulke momenten verlang je, ik althans, heftig terug naar een grondwerker die pruimt en een schop hanteert. Pruimen is in dit geval wel een basisvoorwaarde, want dan kletsen ze niet zoveel. Ander voordeel ken ik ook niet van het gebruik van pruimtabak.

Clarien zei

Hahaha die Willem. Ik zal ze volgende keer een pruim aanbieden! :D:D

Margriet doe ik! Lies, jij hetzelfde! :)