Ketchup recept, en multitasken.

on dinsdag 25 september 2018




Sinds mijn gehoor een tikkie achteruit gaat gebruik ik graag de luidspreker toets op mijn mobiel. En als je dan toch de luidspreker erop hebt, kun je meteen multi tasken.

Vandaag had ik me voorgenomen om alle openstaande emails te beantwoorden. Het handigst is dan om de mensen op te bellen. Dat gaat veel sneller dan steeds maar heen en weer mailen. En bellen is ook veel leuker.

Ik had mijn mobiel op de luidspreker staan, en kon tegelijk de hele berg met strijkwerk wegwerken.

Het is multi-tasken, zonder dat je er extreem moe van wordt. Want het strijken gaat op de automatische piloot, en je kunt je ondertussen concentreren op het denkwerk, de telefoontjes.






Om twaalf uur ging de stekker van de strijkbout eruit, alle stapels strijkgoed konden de kasten in, alle emails waren beantwoord, en iedereen was gebeld. Het is natuurlijk wél altijd zo, dat niet iedereen opneemt, dus een deel van de taken schuift door naar morgen.

Dat is niet anders.

En dan .... naar buiten!!





Wat hoognodig moest gebeuren, was het schoonmaken van geitenstal en kippenhok. Overal moest vers hooi en vers stro in. Alles is inmiddels van eigen kweek, het hooi, en het stro ook. In het roggestro zit nog wat zaad, dus de geitjes waren er blij mee.

Het zijn eigenlijk helemaal geen geitjes. Het zijn bokjes. Allemaal bokjes. Zes stuks.






Het zijn allemaal hele mooie bokjes. Vijf kleintjes, en één wat grotere, Bonus, de Nubische bok. De kleine bokjes zijn stuk voor stuk mooi, vitaal, en heel aanhalig. Zo mak als wat.

Ik zeg het maar even, want ..... ze zijn te koop. Voor een kleinigheid kan je er eentje komen halen. Echt, ze zijn héél geschikt om voor een mooi geiten-nageslacht te zorgen, of voor op een kinderboerderij, of zoiets. 

Na de dieren was het tijd om de kas op te ruimen. Tomaten snoeien en tomaten plukken. We eten elke dag verse tomaten, maar de aanvoer is groter dan de vraag, dus vandaag heb ik alle rijpe exemplaren meegenomen om er ketchup van te maken.





Het lijkt misschien een beetje verspilling, om al die met veel moeite opgekweekte tomaten .. in de ketchup te stoppen ... maar dat is het niet. Want ketchup is hier in huis een heel belangrijk product! Er zijn leden van het gezin die zweren bij ketchup. Die zeg maar er echt niet zonder kunnen!

Deze fles staan bijna bij elke maaltijd op tafel!





De ketchup maken, gaat volgens de 'Moeskers Moestuin Methode'. Eerst gooi je alle tomaten in de pan, met een klein laagje kokend water, dan aan de kook brengen en een beetje kapotmaken die tomaten, en dan ....

....... gaan we googlen voor een mooi ketchup recept.

Het is de bedoeling dat we alle ingrediënten van de tuin halen. Dus het is een beetje Jamie en een beetje Allerhande en een beetje van mezelf.






Er ging onder anderen een flinke selderij knol in.

Even over knollen en grote bieten en koolrabi's en ananassen. Je kunt die heel makkelijk schoon krijgen door ze gewoon in plakken te snijden en dan te schillen. Probeer maar. In no time heb je zo'n kolos schoon.

De knol gaat in stukken bij de kokende tomaten, net als alle andere ingrediënten. Drie knoflookbollen (in z'n geheel, alleen de wortels eraf gesneden) en drie uien en een flink stuk gember en een bos basilicum en drie wortelen en een handvol korianderzaad en een flinke schuif chilipeper en zout naar smaak ...... enne ....... ook dat kannetje suikerbietenstroop ging erdoor.

En nog wat méér suiker ook, ik had er niet genoeg aan.

Tot slot een beker appelazijn, en dan alles een tijd laten koken. En koken. En koken. Ik begon maar alvast aan het avondeten.






Als alles goed gaar is, en wat ingedikt, dan zeef je het, bijvoorbeeld door een vergiet. Het hoeft niet helemaal fijn uitgezeefd te zijn, want het wordt een culinaire ketchup. Daar mogen stukjes in zitten.

Maak ondertussen heel veel lege flesjes schoon, breng de gezeefde ketchup nog één keer aan de kook, en giet het in de schone flesjes. Doppen erop, vijf minuten op de kop zetten, en weer rechtop.

Net alsof je jam maakt.






Ketchup. Héél veel ketchup. Want daar kunnen sommige mensen nou eenmaal niet zonder. 😊

Vanmiddag werkte ik verder op de tuin. Er is daar nog steeds veel te doen en veel te halen. De laatste mais is geoogst. Bella kwam steeds kijken of er iets voor haar bij was. Ze is gek op mais. Maar ik geef het haar niet zoveel, want al dat krachtvoer heeft ze niet nodig. Omdat ze geen melk- of vleeskoe is, heeft ze genoeg aan gras en hooi.

Ik wilde tussen de stoppelknollen gaan wieden, maar dat hoefde ook al niet.








Want er groeit haast helemaal geen onkruid meer tussen de knollen. Alleen maar wat stoppels.

Dus de rijen worden alleen maar wat uitgedund. En dat is dat.




Heb je de maan gezien? Wij zagen hem opkomen en het was ontroerend mooi .....


4 reacties:

Lies zei

Hoe keurig, Clarien, die stapeltjes strijk !
Ketchup -> 't kan maar lekker zijn, héérlijk huisgemaakt !
Nee, geen maan gezien...
Lie(f)s.

Dufraing Marc zei

Ja, als het goed seizoen is met de tomaten heb je er ineens (of op enkele verschillende momenten) heel veel. En dan moet je daar wat mee! Ketchup heb ik nog niet gemaakt omdat wij dat niet zo veel gebruiken maar wel (ingemaakt) gevulde tomatensaus (met ui en paprika en geraspte courgette) als basis voor allerlei tomatensausen en ratatouille. Inmaken op dezelfde manier als jij het doet (met lege jampotten of Hakpotten) en dan bewaart het gemakkelijk een jaar.

Aukje zei

Je wilt je bokjes verkopen,maar ik zie niet dat ze oormerken in hebben.Dit is wel verplicht.Zonder oormerken mogen ze het erf niet af.
En als je eens een slecht gehumeurde overijverige ambtenaar op je erf krijgt.Dan kan die er ook over vallen,dat ze niet gemerkt zijn.

Véronique zei

Ik vraag me af als zo een pot ketchup open is hoe lang hij bewaart in de koelkast...Bij ons gaat de fles ketchup gemakkelijk 1 maand of twee mee....Dat zal niet lukken met dit heerlijk natuurproduct niet??