Trekveer en buisveer en nog veel meer.

on vrijdag 7 september 2018



We zijn dus weer aan het verbouwen. En daar kun je altijd wat van opsteken. Wie weet of je dat ooit es nodig hebt, die kennis.

Vandaag werden de elektriciteitsleidingen aangelegd. Het plafond is nog helemaal open dus je kan alles zien. Er lopen allemaal buizen naar de diverse stopcontacten en schakelaars.

Die buizen zijn nog leeg. Hoe krijgt je de kabels erdoor heen? Altijd al willen weten zeker! 😊





Door elke buis moeten drie kabels. Een blauwe en een bruine, voor de stroom. En nog een groen-gele, voor het aarden. Bij een schakelaar moet er ook nog een vierde door, een zwarte. Dus dan heb je een dikke streng met van die stugge kabels .... die duw je niet zomaar even door een lange dunne buis heen, met allemaal hoeken.

Dat lukt je echt niet.







Je doet dat met een trekveer!! Dat is een hele lange dunne spiraal van ijzer, zoiets als zo'n veertje wat in een ballpoint zit, maar dan veel dikker en veel sterker en vele meters lang.

Van alle kabels strip je aan het uiteinde een stukje plastic af, zodat het koper bloot ligt, en die koperen uiteindes haak je vast, aan het uiteinde van de veer. Daar zit een vlechtwerkje, waar je de kabels aan vast maakt.

Doe het mooi dun en glad, dan gaat het makkelijker door de buis.






De kabels hierboven zijn al afgeknipt, maar je snapt het idee vast wel.

Dan duw je het andere einde van de veer in de buis, en zo'n veer laat zich makkelijk duwen. Hij volgt vrij probleemloos de bochten en hoeken in de buis, en je kunt blijven duwen tot hij aan het andere eind er weer uitkomt.

Dan moet je aan dat andere eind van de buis de veer er verder doorheen trekken, net zolang totdat de hele veer er door heen is, en de kabels die aan de veer vastzitten dus ook door al die buizen heen zijn.

Nou. Zo werkt dat dus.





Je ziet dat de buizen niet recht lopen. Er zitten hier en daar bochten in.

Hoe maak je zo'n bocht in een buis? Als je dat gewoon ombuigt dan gaat dat net als bij een rietje, het knakt, en gaat dan plat zitten, en dan kan er niks meer doorheen.

Daar is ook een truc voor! Dat doe je met een buisveer. Dat is een veer die precies in de buis past, en die zorgt ervoor bij het buigen, dat de buis niet in elkaar knakt. Dus .... schuif zo'n veer in de buis die je wilt ombuigen .....





Dan leg je je hand op de plek die je wilt buigen. Door de warmte gaat het buigen veel makkelijker. En nu met twee handen die buis ombuigen. Tot een haakse hoek. Of een andere hoek. Net wat je wilt.

Ik deed het met 1 hand en 1 knie, want moest ook nog de foto maken.

Als de buis gebogen is haal je de veer eruit. De bocht in de buis blijft gewoon zitten. Zo gaat dat dus.





Maar nu weer snel door naar de tuin. Onderweg daarheen komen we langs de kas. Daar ook even kijken. Van buitenaf zie je alleen maar een groene jungle.

Ook de paprika planten zijn enorm groot geworden. Ze drukken zich plat tegen het glas. Maar ik zie geen bendes rode paprika's hangen. Jij? Wat duurt dat lang, met die paprika's.

Maar ze zijn er wel. Ze zijn alleen nog groen. Goed kijken, en dan zie je overal de puntpaprika's. De plant is gegroeid uit een zaadje van zo'n puntpaprika uit de winkel. Dat gaat dus prima.





Eieren rapen, en dan door naar de tuin.

Ik ben aan het spiegelen. Zoiets. Wat ze ook doen in de supermarkten. De oude dingen vooraan zetten, want die moeten op, en de nieuwe dingen erachter.

Op de tuin betekent dat, de rijpe oogst eraf halen, en dan de rest goed verzorgen. Beetje schoffelen en wieden, beetje aanaarden. De rijpe spullen gaan mee, en er is weer groeiplek voor de jongere gewassen.






Vergeet ook de zaden niet. Om op te eten, en als zaaizaad.

Het is heel grappig. Zo in de middag, als het stiller wordt, en de middagzon laag over de tuin schijnt, dan komen de beesten één voor één aan wandelen. Hond en kat zijn altijd wel in de buurt. Maar rond vijf uur komen ook de kippen thuis, en komen Bonus en Ramonus ook es buurten.

En zelfs Bella en Bonnie komen bij ons liggen. Te herkauwen. Nou ja, Bella herkauwt, en ik weet niet precies wat Bonnie doet. Gewoon liggen.





Het is natuurlijk etenstijd. Haha daarom komen ze. Maar ze vinden het ook gezellig, allemaal op een kluitje.

De koeien krijgen alleen wat hooi. En wat maisbladeren. Dat is niet echt nodig, met zo'n weiland vol gras, maar ik doe het ook om contact te maken. Om ze tam te krijgen.

Bonnie is nog steeds heel schuw, maar Bella wil wel graag geaaid worden.








Maar ja, schuw of niet, morgen moeten we Bonnie toch echt te pakken zien te krijgen. Want eindelijk  zijn de oormerken binnen!

(niet echt een werkje waar je je op verheugt)





10 reacties:

Anoniem zei

Je hebt tegenwoordig ook voor-bedrade elektriciteitsbuizen. Je geeft aan welke draden je erin wilt hebben en je krijgt het kant en klaar thuisgestuurd. Nog ff....en we hoeven niks meer zelf te doen....��

Anoniem zei

Prachtig gezicht zo; koe met kalf. Maar oh, wat worden ze wild als ze zo in het land lopen. Heel benieuwd hoe je de oormerken erin krijgt. Sterkte alvast met de 'oorbellen'.

Lies zei

Weer wijzer geworden ! Dankjewel.
'k Heb slechts een heel klein tuintje, amper 2m2, en een terras vol potten (stadskind hé!). Alles 'bloeit' hier veel te laat. De laatste dagen kan ik bv. pas elke dag bonen plukken.
Lie(f)s.

Adelheid zei

Wat leuk dat jij ook de zaden van een puntpaprika uit de winkel hebt gezaaid! Ik heb dat in het voorjaar ook maar eens geprobeerd, maar ook zaden van een gewone paprika uit een zakje tegelijkertijd in de grond gestopt. De hele zomer hebben de planten buiten gestaan, en de eerste puntpaprika's hebben we al op, mooi rood geworden, terwijl de andere nog niet rijp zijn. Ze beginnen nu iets te kleuren.
En verder: mooie plaatjes van een mooie tuin en mooi vee! Geniet ervan! (maar dat doe je al :D)

Wieneke zei

Die oormerken kunnen toch nog wel wachten? Elke dag dat ze niet in die lieverd haar oortjes zitten is meegenomen. Dat van die leidingen heb ik nooit geweten. Nu kan ik tenminste lekker meepraten als er ergens technisch over elektra wordt gedaan. Dan gooi ik gewoon even een trekveer in het gesprek. :-)

Clarien zei

Ja Wieneke ... heb ik ook gedacht ... zal ik wachten tot er een stalletje is? En ze daar gevoerd worden, en misschien wat tammer zijn? Voor mij hoeft het ook nog niet hoor.

Geen idee wat voor boete ik dan kan krijgen. Maar eens op googlen. :)

Adelheid, leuk is dat he? De zaden die uit je groenten komen, en die gewoon weer verder gaan.

Lies, top, een stadskind met een tuintje vol groen in potten! Doen je buren je al na?

Wieneke zei

Ik heb eens even voor je rondgekeken - jij hebt het al zo druk :-) en ik lees zo hier en daar dat je de oormerken gewoon in een la kunt laten liggen, maar dat je e.e.a. wel moet registreren. Bij een controle kun je de oormerken aan de controleur laten zien en dan krijg je een voorwaardelijke boete. Uiteraard moeten ze er daarna dan wel in. Als ik jou was zou ik dus helemaal geen haast maken. Nu ga je door dat opjagen en proberen te vangen stress veroorzaken bij Bonnie en ook bij Bella en ze zijn nog niet echt gewend. Later kan het ook nog wel.

Clarien zei

Kijk dat vind ik nou zo mooi van bloggen ... dat je dit soort reacties krijgt! Top, Wieneke, dankjewel!

Lies zei

@Absoluut niet, Clarien, spijtig.
Lie(f)s.

Dufraing Marc zei

Ben weer terug in het land(FR) en kan terug achter de laptop - heb je blog wel wat gemist. Hier een tuin waar 6 weken niets in gebeurd is buiten het oogsten door de huurders - er is dus werk aan de winkel.
Er zijn inderdaad voorbedrade(dikte draad afhankelijk waar ze voor moeten dienen - stopcontacten of schakelaars) soepele buizen die je dan alleen maar op de plaats moet brengen. Werkt gemakkelijk! Alleen bij wisselschakelaars (waarbij je een lamp op verschillende plaatsen aan en uit moet kunnen doen) moet er dan nog draad 'getrokken' worden - maar dat zijn er dan soms ook 7 en dat gaat niet zo gemakkelijk.
Maar al doende leert men ....
Succes met het "oren" van de dieren.