Woensdag oogstdag 3.

on woensdag 20 mei 2015Oogstdag vandaag. De derde alweer. Tot dusver gaat het goed ... maar het houdt nog niet over. De meimaand is zo koeltjes ... de spinazie bijvoorbeeld heeft er gewoon geen zin in. En de radijzen ook niet. Tja dat scheelt dan weer twéé producten uit mijn planning voor deze week ... en daar moet dan iets anders voor in de plaats komen.

Wel mooi, als je in je achterhoofd hebt om een 'echte' zelfoogst-tuin te gaan beginnen, om het op deze manier te oefenen. Want je kunt alles wel gaan plannen, maar als het weer tegen zit heb je niks.

Gelukkig begint de sla ineens te groeien! Ha!! Dat vult altijd zo lekker!

Dus die oogsten we! En de bieslook doet het ook nog steeds als een speer. Dank zij dat bijvoeden vorige week. Kijk ... en bij de bieslook heb ik een takje borage gestopt. Omdat dat paars en blauw zo mooi staan bij elkaar. En omdat borage een hele mooie en lekkere eetbare wilde plant is.

Tenminste ... bij mij is hij wild. Hij staat echt overal. Bossen en bossen trek ik uit maar hij komt steeds terug. Dus we gaan hem maar opeten dan! :D

naschrift ... hij heet officieel Ossetong, lid van de Borage familie!

Dus ... twee kroppen sla, de bieslook, toch nog een bescheiden zakje spinazie, en een paar verse knoflookstengels, die nu zo groot zijn als preien ongeveer. En oja ... ook nog een dille plantje. Ik had wat potjes met kruiden gezaaid, om daar de pakketten mee op te vullen als dat nodig is. Kwam nu dus even mooi uit!

Over kruiden gesproken ... vergeet die niet te toppen! De kruiden zoals de munt en de basilicum, maar ook veel melisse soorten, die worden lang en statig. En ze vormen dan uiteindelijk een mooie bloem aar bovenin.

Maar dat wil je nu nog niet! Jij wilt dat het plantje bossig blijft en steeds verse takjes geeft. Dus moet je de top eruit knijpen. Vlak boven een splitsing. Dan wordt je plant breder, en zal hij langer fris blijven. Zoals hier bijvoorbeeld met de munt.

En dan heb je mooi zo'n stel verse topjes, voor in de thee en door het eten.

Ik was ze trouwens helaas wel verloren op weg naar huis, en ik zie nu op de foto ook hoe dom ze in dat zijvakje zaten. Ben nog terug gefietst .. maar nee, weg.
Met de verse knoflook ben ik ook blij want ik had hier thuis net het laatste zootje van vorig jaar weggegooid. Herinner je je die nog? Zo'n tweehonderd knoflookbollen die ik uiteindelijk in geperforeerde zakken heb bewaard. Dat was een tip van internet. En een goeie ook want ze hebben het heel lang uitgehouden in die zakken.

Ze lagen in die zakken op een plank, op het toilet, omdat het daar koel en (meestal) donker is. Dat was een goeie plek, tenminste toen na een dag of wat de ergste geur verdwenen was! :D Dus dat kan ik aanbevelen!

Maar nu zijn ze allemaal zacht geworden en uitgelopen of beschimmeld. Niet meer te eten. Nét op tijd komt nu die nieuwe voorraad!

Ja dus je komt een heel eind hoor, als je helemaal uit je tuin wil eten!

En hier in een hoekje in de tuin staat nog iets anders ... een restantje ... van een grote hobby ooit ... aloe vera planten kweken. Daar hadden we er ooit wel dertig van staan, van die planten. Veel weggegeven, veel gebruikt voor allerlei kwaaltjes. Maar nu de kids groot zijn en we niet zoveel meer van die huid-dingetjes hebben ... raken ze in de vergeethoek.

Toch zonde ... zoveel generaties hebben we zien komen en gaan ... maar afgelopen winter zijn ze bijna allemaal bevroren. Gewoon vergeten en buiten laten staan ... alleen deze is er nog .. helemaal verwaarloosd!

Maar ik kan het niet aanzien! Hij krijgt nog een kans. Hup, opdelen, en de stekken mogen bijkomen in een luw hoekje naast de kas.

Maar grote kans dat het volgend jaar echt einde verhaal is met die aloe vera's .... want er is een tied van komen en een tied van gaan! Ook voor een hobby  :)6 reacties:

cin zei

Mooie pakketten hoor ! Even dacht ik hoe doet ze het al zo'n dikke prei ! Maar het is dus verse look, daar ben ik ook al van aan het genieten. Bedankt om de tip van de geperforeerde zak nog eens te herhalen, ik zal ze kunnen gebruiken dit jaar.
Toch nog even dit : Ik kan me vergissen , maar je boragetakjes lijken volgens mij meer op vergeet- mij nietjes, ik zie de kenmerkende zwarte meeldraaden niet en de bloempjes hangen niet. Bij mij bloeit de eenjarige borage nog lang niet, maar de vergeet- mij nietjes kleuren wel hele stukken gazon blauw. Pas als ze uitgebloeid zijn, wat niet zo lang meer zal duren, haal ik ze weg, volgend jaar zijn ze toch weer op het appel.

Clarien Cornelisse zei

Wow wat een scherp oog heb jij ... en die bloemetjes zijn zo klein ..

Hij zit eigenlijk een beetje tussen het vergeet-mij-nietje en de borage in, mijn plant. Ik denk dat ik hem officieel 'Ossetong' moet noemen, lid van de Borage familie. Hij is wel veel behaarder dan het vergeet-mij-nietje en heeft minder bloemen, van een wat donkerder blauw.

Celine zei

Het ziet er weer heerlijk uit allemaal!!

Groetjes,
Celine

breiende buufjes zei

Ha, ik wilde net hetzelfde zeggen, dat is zeker geen borage! Ik dacht eerst aan ereprijs maar de stengels zijn zo lang, inderdaad ossentong dan misschien. Die eerste kun je niet eten geloof ik, de laatste wel (geen idee of ze lekker is). Maar ik durf het niet zeker te zeggen, ze bloeien alletwee nu, of eigenlijk alledrie, want de borage staat bij mij ook al volop in bloei. Ze zijn in ieder geval alledrie erg mooi!

femke zei

de pakketen zien er super uit zeg!!! Je hebt het goed opgelost met dat kruidenplantje. Het lijkt me best moeilijk om elke week een goedgevulde en gevarieerde pakketen te maken.

Ben trouwens wel benieuwd naar een update van de eetbare lupinen. Ik zag vanmorgen bij mij in de tuin dat er al bloemknoppen in zitten. Ik verwachte witte bloemen maar op dit moment lijken ze blauw te zijn. Is ook leuk natuurlijk. 1 van de 6 heeft door aanvreet slakken het niet gered (tja die had hoofdsteel doormidden geknaagd dus dan blijft er natuurlijk niks meer van over) Weer een aantal nieuwe aan het voorzaaien (groeien toch lekker snel) zodat ik hopelijk later in de zomer ook weer wat bloemen en misschien peulen zal hebben.

groetjes femke

Clarien Cornelisse zei

Femke morgen (zaterdag) komt er een tuinupdate inclusief de lupinen. Het klopt dat ze wat blauwig wit lijken. Leuk dat je er 5 hebt opgekweekt! En BB klopt ook, het is de Ossentong, van de borage-familie. Die wandelt mijn hele tuin door, na één stekje van de buurvrouw jaren geleden ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...