The green green grass of home ...

on dinsdag 5 mei 2015
Als je na een tijdje vakantie weer terugkomt  ... dan valt je één ding zeker op .....

..... zo groen als het hier is!!!
Overal in de natuur knalt het groen de grond en de bomen en de struiken uit. Gifgroen. Zo heb je het alleen maar hier in Nederland. Omdat het zo nat is natuurlijk.

Dan ben ik blij dat ik hier woon. Anders moest je dat missen, dat felle eerste voorjaarsgroen ... Ook op de tuin is alles groen. De jonge granen, de peulenplantjes ... zie je trouwens hoe snel ze zich vastgrijpen aan een steuntje? Gisteren geplaatst, vandaag zitten die armpjes er al stevig omheen. 

Dat wat je hierboven ziet is de rogge. En daar wou ik het meteen maar even over hebben. Over de rogge en de andere granen. Want dat was ook een experiment, dat graan zaaien. Hoe gaat het daarmee? Wordt er dit jaar al brood gebakken van Moeskers Moestuin??

Hm .... nou, roggebrood misschien ... want de rogge had ik netjes afgedekt met gaas en die is nu al behoorlijk hoog. Maar de tarwe is helemaal kaal gevroten. Totdat de konijntjes andere jonge kruiden vonden. Nu laten ze de tarwe met rust, maar het kwaad is al geschied .....Een zootje is het. Want ... wat er normáál gesproken gebeurt met zo'n graan dat je in het najaar zaait ..... dat komt dan al vóór de winter op, en heeft in het voorjaar een enorme voorsprong op andere planten. Dus onkruid maakt haast geen kans tussen die hoge granen. Maar ja als Jan Rap en z'n maatjes er aldoor van eten dan werkt dat dus niet. Dus is het onkruid nu hoger dan de tarwe.

Twijfel twijfel ... .zal ik de hele zooi maar omspitten? En er mais zaaien? Ook leuk en ook een graan. Maar ja dan weet ik nog steeds niks van tarwe opkweken. Dus ... toch maar wieden ... 

En dan ziet het er toch beter uit. Nog even een bordje er bij met een konijnendoodskopje?? Haha gaan ze gewoon aan knagen waarschijnlijk! Nou ja de kat loopt ook weer rond, die houdt ze wel weg.

En waar moet nu de mais? In de bloemenbak van Marlieke dan maar. Hopelijk komt daar geen ruzie van   zij is gelukkig gek op mais :D

Eerst die bloempollen eruit, die komen ergens anders. Dan omspitten en compost erop. Ja en dan is het een hele grove bak. Je kan daar tussen dat halfverteerde blad en die poep niet zomaar zaaien. Dus dan maar weer de truuk met het zand. Streepjes zand erop en daar de zaadjes in.

Let erop als je zaait dat je de grond aandrukt met een plankje ofzoiets, dan krijg je een mooi vlak zaaibed, en dan kiemt het ook beter.

Mocht je denken dat hier alles perfect biologisch gaat ... niet waar hoor. Vandaag heel gemakzuchtig potaarde en zaden gewoon bij de Gamma gehaald. Bietenzaad, en dit keer een ander ras, die je wat later kan oogsten, de Kogel 2.
En de rest van de dag bezig geweest met kruiden zaaien in kleine potjes.

Neem je ook vaak van die pakjes verse kruiden mee van de super? Ik doe dat ook soms, omdat dat kruid dan net is uitgebloeid ofzo. Maar het is zo stom, een paar van die sprietjes bieslook in een stuk plastic verpakt, terwijl je in elk ieniemienie tuintje of balkon of vensterbank die kruiden zo makkelijk kan opkweken.

Zelf gebruiken we vooral dille, basilicum, koriander, munt en bieslook. De meerjarige kruiden zoals salie, tijm en rozemarijn staan hier gewoon in de achtertuin. Maar die frisse groene kruiden, die zo lekker zijn als ze jong zijn, daar moet je eigenlijk regelmatig wat van zaaien.


Het is even één keer wat werk, maar dan heb je weer vers kruid voor een week of zes. En zo'n bakje kruiden is ook een leuk cadeautje. Hierboven een snelle kiek van de korianderzaadjes want ze waaiden bijna weg. Een stuk of 5 is genoeg want koriander groeit snel en wordt flink groot.

Zet de bakjes na het zaaien in een bak water tot de aarde goed nat is, en dan op een luwe plek. Tot ze kiemen het liefst achter of onder glas, maar hoeft niet per se. Let er wel op dat het vochtig blijft. Na het kiemen kan het in de tuin of gewoon in een potje op je aanrecht.


Ook hier in de kas .... groen groen groen .... De eerste tomaten staan in de grond. De komkommers staan nog in de wacht want de sla staat nog op de plek van de komkommer. En die schiet niet op, die sla.

Waarom houden die planten zich niet aan mijn teeltplan!!!

Als planten lang in potjes moeten wachten, moeten ze worden bijgevoerd, net als babietjes. Ik doe dan meestal een scheutje aftreksel van de Bokashi in het gietwater, maar een scheutje gier erin kan ook. Of geef ze wat koude koffie of thee als je niks anders hebt.

Daar wordt je toch vrolijk van van die blije peperplantjes in de zon? Het lijkt wel alsof ze een.....

          bevrijdings dag dansje

......aan het doen zijn!!0 reacties:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...