Wildplukken ... met bloglezers!

on zaterdag 16 mei 2015Wat is de natuur fascinerend! Alle kwaaltjes die je maar kan verzinnen ..... daar is in de natuur een antwoord op. Geweldig was het weer om vandaag met Shirley en een groepje geïnteresseerden de natuur in te trekken en te leren over wat eetbaar is, wat geneeskrachtig is ...

.... en het was ook zo gezellig!! Bloglezers zomaar gewoon bij mij thuis op de koffie!!

Want daar begonnen we natuurlijk mee. Koffie met taart en gewoon kletsen en kennis maken.
En toen ... naar buiten. En wat denk je ... de héle week is het mooi weer. Maar toen wij de deur uit gingen begon het te miezeren. Maar iemand zei ... geeft niks ... dan spoelen al die kruiden schoon!

Ja ... da´s waar!De bloemknop van de weegbree smaakt naar champignon. Da´s leuk om te weten! En te proeven. En die weegbree ... man man wat kan je daar veel mee doen! Heel nuttig bij bijvoorbeeld huidproblemen. Dat is echt een superplantje, dat de natuur ons daar voorschotelt!

Net als de paardenbloem en de brandnetel. Als je ziet wat daar allemaal voor kostbaars in zit. En wat ook zo mooi is ... nét als wij het nodig hebben biedt de natuur het aan.

Dus bijvoorbeeld ... na een lange winter van veel koolhydraten en vetten mag het lichaam wel weer even gereinigd worden ... en daar komen de brandnetel en de paardenbloem met hun zuiverende werking, precies op het goeie moment!
En kijk daar heb je Shirley die haar handen vol heeft en het magnoliablad dan maar even vasthoudt met de tanden. Echte natuurvrouw! :D:D  Ze staat trouwens onder de bloesem van de meidoorn. Die is niet alleen schitterend mooi, maar heeft ook een regulerende werking op hartslag en bloeddruk.

En lekkere bessen ook nog. Maar die komen pas later, in de nazomer.

Tja ... en toen ... voor mijn 'workshopje' moesten we even aan het plukken. De jonge scheuten van de den. Zoek een mooie oudere dennenboom en pluk wat van de jonge takjes af. Verwar het niet met de spar! We plukten zo'n twintig takjes per persoon en verdeelden dat over verschillende bomen.

Gewoon he, in de regen!

Na ruim twee uur wandelen en een een bezoekje aan Moeskers Moestuin, weer op huis aan. Want we hadden wel zin in warme koffie en hete soep! Shirley had ook nog allerlei verschillende potjes en flesjes meegenomen met natuur-hapjes. Haha wat dacht je van madelief-kappertjes?

Die soep was van te voren gemaakt, maar het was gewoon een basissoep, waar alle gevonden kruiden nu in gingen. En de les ging aan tafel gewoon verder. De wikke, het kleefkruid, het herderstasje (heel lekker zijn die tasjes!!)

 ... pffff .... dan denk je wel es ... wat weet je eigenlijk veel NIET!

En dan ........ met z'n allen aan de slag. We gingen wat maken!! Dennensiroop! Dat is niet moeilijk. Je breekt de jonge dennenscheuten in stukjes, en mengt dat als volgt met suiker: in een potje gaan afwisselend lagen suiker en lagen dennenstukjes. Je begint en eindigt met een laag suiker. Als conserveermiddel.

Zet dit potje drie maanden donker en koel weg, zeef het dan, en je hebt een prachtige siroop, die alle waardevolle stoffen van zo'n oerboom als de den in zich heeft. Dit werkt bijvoorbeeld heel goed tegen beginnende keelpijnklachten. En ook tegen andere voorbodes van griep en verkoudheid.Dus ... als je in het voorjaar en in de zomer wat van die verse kruiden bij elkaar scharrelt .... heb je zomaar een hele apotheek voor de winterklachtjes in je kast klaar staan! Ik zou zeggen .. .probeer deze middeltjes éérst .. en als het niet genoeg helpt kun je altijd nog naar de drogist.

ja .... en je hebt nette werkers ...

... en je hebt Shirley!! :D:DWat een leuke dag was het!

Enne .... opgelucht was ik ook ... want zo'n eerste poging om via het blog ook mensen in het echt te bereiken, en kennis over te dragen ... het blijft wel spannend!

Bedankt iedereen ... voor je komst en voor je gezelligheid en de kennis en het enthousiasme wat je gedeeld hebt hier! En dat er nog vele evenementen mogen volgen!

Nou, daar gaar Shirley weer met haar mandje!! :D:DNog even de lieve kadootjes bekijken ... en dan aan het poetsen. Ja dat heb je met zo'n suikerfeest!!
Fijn weekend! Tot maandag weer!


10 reacties:

Shirley zei

Het was weer een feestje. Geweldig geregeld alles, Clarien. En wat heb je lekkere soep en wilde-kruidenpesto gemaakt.

Mevrouw Onkruid zei

ohhh, wat leuk jongens, jammer dat ik vandaag niet kon, maar de volgende keer kom ik ook!

Anoniem zei

Het was super leuk! Ik zal nog lang aan deze gezellige dag terug denken. Ik heb veel geleerd en toen ik vanmiddag de hond ging uitlaten kon ik al wat kennis overdragen aan mijn dochter.dank je wel!
groetjes , Marja

Shirley zei

Cool!

Marion Anderson zei

de volgende keer wens ik er bij te zijn, geniet ervan , liefs marion

Moestuinmeisje zei

Klinkt super gezellig en interessant!

Anoniem zei

Leuk om te lezen, jullie hebben echt een leuke dag gehad! Een volgende keer hoop ik er ook bij te zijn.

Een fijne zondag!

Groeten van Chantal.

Wendy zei

Zo leuk en mooi als de foto's zijn, zo was het ook in het echt.

Heel erg bedankt voor het bezorgen van de uitstekende verzorgde dag!!

Wendy

taschas tuintje zei

Bedankt voor de heerlijke dag Clarien en Shirley! Ik heb ervan genoten en schreef erover op mijn blog, gietervolgeluk.blogspot.nl.

Gogreenbuddy zei

Ik kies zelf altijd voor 1 plant die ik dan massaal pluk. Daarna vries ik het in voor de winter :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...