Daktuin aanleggen, en aspergesoep.

on vrijdag 8 mei 2015




Herinner je je nog ...  De Tram, het jongerencentrum in Huizen .... met die tuin op het dak?

Daar gingen Nicolette en ik vandaag helpen, om het plantgoed in de grond te krijgen. Ze hadden me toch een partij plantgoed ... en dat moest er allemaal in. Ik denk wel dertig kratten vol.

Jaja ... en hoe begin je dan. Het originele tuinplan dat er ooit gemaakt was klopte niet meer helemaal. Dus we gingen maar gewoon kijken wat er was, hoeveel beschikbare ruimte, waar de zon komt en waar niet ... en maar gewoon beginnen. Met de sla.




Heel fijn is dat, om zo met een groep te werken. Ik hoef alleen maar te vertellen wat wáár het beste kan, wat de plantafstanden zijn enzo, en ik draai me om en HUP het zit er al in! Wow ... nog nooit zo snel een moestuin zien ontstaan!

Kijk hier één verdieping lager ligt een enorme bult compost, die we eerst door de bedden heenspitten. Want de grond is niet heel best. Maar met die extra compost moet het wel lukken. Het is alleen wel zo dat de compost emmertje voor emmertje de trappen op gesjouwd moet worden. Wat is het dan fijn om met een groot team te werken.

Het gaat allemaal als een speer!





Eerst moet er een bende onkruid uit. Overal staat 'heermoes'. Dat gaat meteen in een bak met water, om alvast plantengier te maken. Want extra voeding kan deze bodem heel goed gebruiken!!




Nicolette ontfermt zich over de tuinbonen. Die zijn al zeker 30 cm hoog, en zitten met z'n vieren in een veel te klein potje. NO WAY dat je die uit elkaar kunt halen. Dus we besluiten om ze maar in setjes van vier te poten. Benieuwd of dat gaat werken!

Ze krijgen eerst een nat voetbad, want de grond is erg droog. Dan gaan ze in twee rijen de grond in. Als afstand ..... gokken we maar een beetje ....

Na het poten gaan de bonen onmiddellijk allemaal slap op de grond liggen. Nou dat begint al goed.





Alle schone handen veranderen in tuinmanshanden. Geweldig!

Astrid neemt het bietenbed voor haar rekening. Terwijl de paden netjes worden aangelegd zet zij de bieten. En de prei komt daar in rijtje tussen.





Kijk nou hoe blij en fanatiek iedereen aan het werk is! Het verbroedert en je wordt er zo vrolijk van, van tuinwerk! Zo'n mega klus die dan zomaar ineens in een middagje voor elkaar komt!

De rest van de grond wordt voorzien van een pak compost. En daar gaan de courgettes en de pompoenen en de mais dan in. Lemke zet de worteltjes, die nota bene zijn voorgezaaid, nooit geweten dat dat kon, in groepjes in de grond. Tussen de uitjes die we vorige keer hadden gepoot.








Wat een mooi bieten bed is dat geworden. Nu nog een drupje regen erop misschien? :D

Nicolette zegt het heel mooi .... als je een moestuin hebt kun je ineens zo blij zijn met regen!!






Na een paar uur moeten wij weer weg. Het is een echte tuin geworden! We beloven volgende week weer een keer langs te komen om te helpen met het wieden, en verder wat mee te blijven kijken. Want met alleen een tuin aanleggen ben je er nog lang niet natuurlijk. Deze tuin heeft nog heel veel zorg nodig!

Leuk voor al die jongeren die hier gaan helpen, en gaan oogsten en daar mee gaan koken! We hebben onder het werken heel wat plannen bedacht. Natuurlijk de tuinbonentoppensoep, en het vlechten van de uienstrengen, en het maken van aardappeltorens van autobanden ... en nog veel meer. Leuk!!




Volgende week dus weer een bezoekje aan De Tram. Kijken hoe het er dan uit ziet!

Nu eerst nog wat werk op de eigen tuin .... en een primeurtje .... de eerste asperges oogsten!! Nou, wat een bos. :D





Tja ... mijn vijf aspergeplanten zijn nog zo piepjong, ze hebben allemaal precies één asperge voortgebracht! Nou dat doen we maar niet in de pakketten ... wat moet je nou met één asperge?

Ik neem ze mee en maak er een eens-gezins soepje van. Ze zijn overigens erg lekker, vooral de toppen. Die kan je ook prima rauw eten in een salade.




Ook staan er in de tuin vergeten dingetjes, zoals deze knoflookbol hierboven. Die was blijven zitten vorig jaar, en uit ál die teentjes groeit dan weer een nieuwe plant. Als je dat er nu uit trekt heb je een heel bosje verse teentjes. Dat kan ook in de soep. Een stuk of vijf is wel genoeg.





In twee liter kokende groentebouillon kook je de gesneden groenten. Hou de asperge toppen apart, en schil zo nodig de onderste delen. In een ander pannetje maak je een roux van 50 gr boter, verhitten, en daar 50 gr meel doorroeren.

Vervolgens twee koppen melk erdoor roeren tot het een dikke saus is. De soep pureren, en de roux erdoorheen scheppen. Meteen heel goed roeren anders krijg je klontjes. Dan op smaak brengen met peper, zou, nootmuskaat en verse kruiden.

Als laatste roer je de aspergetopjes erdoor. Laat nog 1 minuutje meekoken en dan meteen opdienen.







En dat aten wij vanavond. Met een wit wijntje. Niet verkeerd.

Jullie ook al aan het oogsten en eten uit de tuin? Of zit je op klei? Dan is het nog afwachten zeker!

4 reacties:

Crafts 'n' Skills zei

Wat moet dat een verschrikkelijk heerlijk gevoel geven, zo met elkaar op één lijn te zitten en samen aan zo'n project te werken. Mooi project hoor!

grandma zei

Wat prachtig, een moestuindak !!! Super

Unknown zei

Wat geweldig een moestuindak!!! Iedereen mag daar wel jaloers op worden.

Ruben zei

Wat leuk zeg om je eigen moestuin te hebben! Dat heb ik ook al een lange tijd willen hebben. Hopelijk hebben jullie er nu nog steeds erg veel plezier mee?