Stinze bloumen.

on donderdag 7 mei 2015Na drie dagen full time in de tuin .... vandaag even iets anders. Ik had mijn twee wekelijkse afspraak in Groningen, en dit keer weer es met de trein. Veel beter voor het milieu, veel goedkoper, en je kunt lekker lezen. En boerderijtjes spotten. Of beide in één klap!Leuk boek! Kan ik aanbevelen. Over mensen die he-le-maal idolaat zijn van hun dijkhuisje op het platteland, maar ook verhalen in van mensen die het platteland drie keer niks vinden. 'Je verveelt je dood' 'ik werd er knettergek van al die boeren op hun trekkers'.

En op station Groningen schalde een pianoconcert van Chopin door de lucht. Asjemenou daar zat een man te spelen ... kippevel!! Dat mag dus gewoon op de piano die daar staat. Leuk bedacht Groningen!Ben je wel es met zo'n treintje van Arriva geweest? Dat hoort ook bij het platteland. Op een gegeven moment vind de NS het zeker welletjes ... nee hoor we gaan niet NOG verder die negorij in .... maar dan gaat er gelukkig nog een dieseltreintje van de Arriva, over zo'n enkelbaans spoorbaantje, naar die kleine dorpjes.

Ook een ervaring, zo'n trein die weer gewoon lawaai maakt!

 


Aan het eind van de middag, is er nog tijd voor een ommetje, met moeders en broerlief. Mijn moeder wil graag de Stinze-bloumen laten zien. De wat?

Kijk daar, die mooie witte wal ... allemaal Stinze bloumen!!Oh mam je bedoelt de daslook!! Ja precies, maar de lokale namen moeten we ook in ere houden! Vindt mijn moeder. Stinze bloumen dus! Ze vertelt dat dat de verzamelnaam is voor al die soorten voorjaarsbloemen, die vroeger rondom de grote borgen werden geplant. Vaak ook uitheemse soorten. Nou, weer wat geleerd!

En deze, de daslook, is echt een topper! Want behalve dat hij prachtig mooi is, smaakt hij ook nog verrukkelijk naar knoflook en naar vers en groen. Neem maar es een hapje, ook de bloem heeft die smaak. Wat een weelde zo'n wal vol.

voorzichtig proeven ....


Grappig genoeg had mijn moeder nét gevraagd of ik nog pesto op voorraad had. Nee, helaas, die van Shirley is alweer op. Maar met een klein beetje van deze daslook kan ik zo weer een pot vol maken. Walnoten, olie en geraspte kaas erbij, peper en zout, en malen maar. Een potje puur natuur pesto!

Nou, volg de knoflookgeur! Ben blij dat ik niet met die twee in de auto zit straks! :D:D


Oja enne ik weet dat hij beschermd is, de daslook. We hebben géén plant geplukt, alleen wat van de bloemen. Allebei een handjevol.

En die bloemen, die moet je es goed bekijken. Eerst is het een vliesje met daarin allemaal bolletjes ... en die vouwen dan open, tot bloemetjes.


Ja eigenlijk moesten ze andersom liggen. Dus nu, van rechts naar links.

Omdat traject Zwolle-Amersfoort afgesloten was ging de reis door de polder. Vind ik persoonlijk mooier dan de Veluwe. Die bomen zijn ook leuk maar wel een beetje steeds hetzelfde. En in de polder is veel meer variatie. Kijk, de boeren hebben de aardappels er alweer netjes in. En bloembollenvelden heb je hier ook. Ik was alleen aldoor net te laat met de foto's.

En dan .... de Oostvaardersplassen. Daar moet je echt een keer met de trein langs gaan. Net Afrikaanse steppes zijn het. Kaal en dor met takken overal, en dan die kuddes paarden en herten. Indrukwekkend!

Ook hier, moeilijk scherp te krijgen. Maar je krijgt een indruk!En dan .. speciaal voor mam, nog even wat fleurigs uit Bussum. Want zij vindt het hier op het blog soms wel wat erg ... groen! :D:D

Ja en ik liep er toch langs, terug van de trein. Leuk hoor.Tja ... kleding loop ik vrij makkelijk langs .... maar zo'n winkel met van die heb-dingetjes ... vooral als er van iets heel véél is ... dan wil ik ook meteen zo'n leuke gekleurde stapel handdoeken!! En dan ook zo veel! Ja dat is heel slim gedaan!


En kijk .... eindigen we toch weer bij de moestuin!!
4 reacties:

Marion Anderson zei

meis wat een heerlijk blogje ( zoals elk blogje wat je schrijft ) ik geniet hier volop. daslook heb ik sinds dit jaar ook in een pot staan, liefs marion

Clarien Cornelisse zei

:) :)

Crafts 'n' Skills zei

De appel valt dus niet ver van de boom bij jullie.. ;o) Wat leuk om zo samen op pad te kunnen!

Ik heb zojuist een post geplaatst over de van jou gekregen lupine zaden. Misschien wil je even om het hoekje kijken?

Fijn weekend!

Janneke zei

Een piano op het station: de uitvinding!
Op het station zijn mensen altijd gehaast omdat ze hun trein moeten halen.
Het geluid van de piano/life muziek ontspant de mens. 2 maanden geleden was ik op het station in Breda en daar speelde iemand ook op de piano. Die persoon had mij geïnspireerd. Ik zit nu 2 weken op piano les
en ik vind het hartstikke leuk!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...