Gezellig druk!

on donderdag 14 mei 2015
Het was gezellig druk op de tuin vanochtend! Fijn met een hele club aan het werk. Nicolette en Marlieke namen de wildernis onder handen. Want ook al is dat een ´wildernis´ je moet die planten toch af en toe een beetje terugfluiten anders is er geen pad en geen vijver meer te zien.

En Liesbeth was de bijen aan het bekijken. Het gaat weer beter met ze! Er is alweer honing in de raten, gelukkig, dus ondanks dat het te koud is redden ze het toch wel.

Marlieke keek mee, en kreeg een heel college bijenkunde. Ze mocht bijvoorbeeld een DAR over haar hand laten lopen, die gelukkig niet kunnen prikken. Plassen deed hij wel, op haar hand, maar daar zeur je dan niet over!


En hierboven zie je in die raat van die bolle cellen, met zo´n gele buitenkant. Dat is het broed, dus nieuwe bijen in wording. Heel veelbelovend allemaal!

Ik was de domme werkjes aan het doen zoals de paden schoffelen. Ja dat gaat eindeloos door in het voorjaar. Hoe dom het ook is .. het is wel belangrijk, want als je de boel laat versloffen krijg je veel meer plagen op je groenten. Dusse ..

.... doorbuffelen maar. En als het af is ben je er wel blij mee!

Iets anders ... ik heb het al wel eerder gezegd geloof ik. Als je ergens iets van oogst, moet je ook iets tegruggeven. Ik krijg wel es vragen waarom de planten na een tijdje zo gaan vergelen en gaan weg teren ... mijn eerste vraag is dan ... heb je ervan geoogst?  En heb je bijgevoed?

Want wat je weghaalt moet je ook weer teruggeven. Als je oogst van het land haalt moet je die mineralen weer aan de bodem teruggeven, zodat de plant het weer kan aanvullen. Simpel zat! Zoals je hier ziet bij de bieslook, daar is veel van gesneden. Ik wil die bieslook laten staan er hem nog vaak gebruiken. Nou, dat betekent dus aanvullen. Met compost.
Tja ... je kunt ook korrels strooien, van die mestkorreltjes ... maar toch maar liever compost. Wij mensen kunnen ook beter een lekker warme maaltijd eten dan dan een paar vitamine pillen .. toch?

Onze mannen hadden gefietst, jeweetwel zo'n mega tocht van een kilometer of honderd-nog-wat, en gaan dan daarna op de sportschool nog even aan de koffie. Dan worden wij, de tuinvrouwen, er ook bijgehaald voor de gezelligheid. Liesbeth kwam ook mee, en verbaasde de mannen met haar verhalen over de bijenwereld.

Bijvoorbeeld ... over het leven van de dar ... de mannelijke bij. Dat bestaat voornamelijk uit lekker lui in de kast rondhangen en gevoerd worden met lekkere hapjes, en dan een bruidsvlucht maken en de koningin bevruchten, tot zover allemaal geweldig. Maar DAN ... dan scheurt zo'n dar domweg in tweeën en sterft!! Zijn taak is volbracht!      

 .... de heren waren er stil van .....
Nee dan toch maar niet ruilen met zo'n dar. Dan maar gewoon lekker verder ploeteren als mens.

Verder met de gewone dingen .. zoals het poten van de pompoenen. Herinner je je nog .. vorig jaar stonden ze hier tegen deze wal, en daar kwamen pompoentjes aan ... als tennisballetjes ... zo zielig! Want die grond daaronder is heel slecht. Allemaal steen en puin.

Nu heb ik daar een paar bakken gemaakt, vol met compost. En daar gaan ze nu in. Nou zet hem op pompoenen!!

En ook wéér een primeurtje ... het eerste bloemetje aan de peulen!! Dus over een week ofzo hangt daar de eerste sugar snap. Dat is altijd de allerlekkerste .. die eerste!

We hadden geen puf meer in uitgebreid koken. Gewoon een soepje, van wat tuinspul, en wat room en kruiden. Oja ... beetje opleuken ... ach, dat is zo simpel. Paar bloemetjes erop ... en klaar ben je. Zo fijn dat je zomaar gewoon in de natuur kunt shoppen.


Ja al dat eetbare spul in de natuur ...  en dat doet me er aan denken ... over een paar dagen is het alweer zo ver! We gaan weer wildplukken, en ook een siroop maken tegen de griep! Je kan nog mee hoor. We zijn nu met z'n tienen maar een paar liefhebbers kunnen nog best mee.

Het wordt goed weer .. dus wat let je? Geef je gewoon op, aanstaande zaterdag is het zover! :D


3 reacties:

Daphne Coers zei

Wat een leuk verhaal weer.
En wat zielig voor dei Dar zeg, bah, dat wist ik niet!!
Mijn pompoen plantjes gaan ook in de grond binnenkort, kan daar ook (oude) paarde mest onder? Onze grond is ook nogal droog en levenloos en nu dacht ik eraan om een bak te maken, met paarde mest en wat nieuwe grond erin.
Daar dan de plantjes in, wat denk jij?
Groetjes, Daphne

Clarien Cornelisse zei

Ja pompoen doet het op alles zolang het maar heeel vruchbaar is, je kunt hem ook bovenop een composthoop of mesthoop zetten. In een bak doet hij het meestal prima omdat hij de mineralen dan voor zich alleen heeft! Let er wel op dat er óm de bak ook nog ruimte is of laat hem klimmen, want hij zal zeker de bak uitgroeien :D

Daphne Coers zei

Dank je voor je antwoord!!
We hebben een stukje tuin waarop alleen de pompoenen komen te staan.......ik weet dat ze veel ruimte willen en op eisen, maar dat krijgen ze ook ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...