Woensdag oogstdag 2

on woensdag 13 mei 2015
Vóórdat het zover was en er geoogst kon worden, was dit zo'n typische duizend-dingen-dag. Dat zul je wel herkennen .. zo'n dag waarop er niks spectaculairs gebeurt, maar een aaneenschakeling van die kleine dingetjes.

Ik ben steeds aan het klooien met dat nieuwe knopje op mijn fototoestel. Een slak op de rand van de kruiwagen blijkt ineens een vriendelijk gezicht te hebben. Het is zo'n hele relaxte jongen, een beetje sloom hangt hij over de rand. Hey ... whaaaats up .....

En daaronder ..  kijk es .... de rogge komt in de aren. Zo noemden ze dat vroeger, als de rogge aren kreeg. Dat was een geweldig moment, want het betekende dat er te eten was voor het komende jaar!

Ik ga vandaag aan de gang met de kas. Die moet leeg, en weer vol. De sla en de bladgewassen gaan eruit. De sla gaat in een emmer met water, die gaat vandaag in de pakketten. En de rest ... gaat op de compost.

Ja zo's kas krijgt natuurlijk geen hemelwater. Geen spatje regen. Dus na een paar maanden is die kas kurkdroog. Wat je dan doet is zo'n kas doorspoelen. Als je beregening hebt is dat simpel, je zet hem aan en laat het urenlang zachtjes regenen. Zodat de grond helemaal door en door nat is.

Maar ja als je geen beregening hebt, moet je dat doen met gieters en kruiwagens met water. Dat is een gedoe!! Ik ben blij dat dat maar twee of drie keer per jaar hoeft. Stel je maar voor wat er gebeurt als je een kruiwagen vol water op die droge grond giet. Dat stroomt onmiddellijk alle kanten op maar niet de grond in. Dus dan moet je spitten, en roeren. Je moet toch echt die bodem doorweekt krijgen, ook in de diepere lagen.

Nou ja, een gehannes was het. Maar het is klaar. En toen konden de tomaten en de komkommers en de pepers er in. Bij de komkommers en de tomaten, hetzelfde als bij de courgettes ... éérst een schep compost in het plantgat en dan de plant erin.
Ondertussen ben ik vandaag niet alleen hier ... Ruud z'n schoonvader is er ook en hij is aan het schuren. Een mooi staaltje hergebruik! Van de oude planken van de tuinbanken maakt hij mooie nieuwe planken waarmee hij bedden en kasten maakt voor de kleinkinderen. Die zijn alsmaar aan het verhuizen (studenten...) en moeten dan natuurlijk steeds maar weer nieuwe bedden en banken hebben.

Heb je toch mooi mazzel met zo'n opa!!

En ik ook ... want ik kan veel van hem leren. En alle zaagsel bewaart hij voor mij.
Dat zaagsel he .... dat is mooie compost natuurlijk. Maar ook gebruik ik dat om pot-aarde van te maken. Eén deel zaagsel, één deel scherp zand en twéé delen compost. Dan heb je geen turf nodig. Want dat zaagsel werkt ook als vocht-vasthouder. En dat scheelt dus weer natuurgebieden!!

Maar eerlijk is eerlijk ... het is een probeersel ... misschien wordt het helemaal niks met deze potgrond. Dus kijk gewoon even mee, en als het dan een succes wordt kun je ook zo zelf je potgrond maken.

Behalve het lawaai van opa's schuurmachine was er nog een ander lawaai. Een getimmer. Wat dat nou weer was? Het was de specht. Die wou wel graag een nestje bouwen in één van die nestkastjes van ons. Maar hij pastte niet door dat gat. Dus ging hij dat groter maken. Nou ja zo'n vogel!! Slim hoor. Maar ik stoorde hem en hij heeft het niet afgemaakt.

gelukkig maar .. .want er zat al een meesjes-familie in ... en al die jonkies zaten vast enorm te trillen door al dat getimmer. Nadat de specht weg was kwamen pa en ma Mees gelukkig wel terug naar hun jongen.

Tja en dan natuurlijk vandaag weer de pakketten!!  TRING TRING hier komt de groenteman! vrouw

Omdat de sla uit de kas in het pakket ging, en ook de rabarber, die enorm groot was, was het een flink pakket.

Het blijft leuk .. een beetje over de tuin wandelen met elastiekjes om je pols, en dan hier en daar van de overvloed afknippen of plukken. En dan alles leuk neerleggen voor een foto op het blog ...
In de pakketten zaten verse bosuitjes, bieslook, een flinke bos raapsteel en rucola, een pakketje jonge sla kroppen (uit de kas), twee rabarbers en een kleine roodlof krop.

Duizend-dingen-dag .... er was ook nog een bezoekje aan 'Huize Ridderspoor' in Hilversum. Maar daarover later meer!

2 reacties:

leonie zei

Wat een mooie pakketten heb je weer samengesteld!

Thea zei

Die zien er uit om op te eten....hihihi !!

Zalig, die eerste oogsten uit eigen tuin! Je proeft echt het verschil!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...