Vijver in wording!.. en een recept

on maandag 2 december 2013

Als ik naar de tuin loop, kom ik langs een kleine mooie vijver. Het overblijfsel van wat ooit een meertje was.

Zo´n waterplas is belangrijk voor de dieren die hier leven. Insecten, vogels, kikkers, libellen, van alles vind je in de zomer rond het water.

Op de tuin gekomen, bekijk ik de 'olifanten-grafkuil' die is ontstaan toen ik zand aan het graven was voor op de looppaden.


Zou je hier een vijvertje van kunnen maken? Vast wel! Eerst maar een beetje 'op maat graven', en dan zoeken we later van de week wel uit hoe het verder moet!


 de andere kant

Nou.. dat begint erop te lijken. De basis voor een vijver! Alle wormen die we tegenkwamen (niet veel..) hebben we netjes naar de composthoop gebracht. Ook hebben we de wanden en de bodem goed aangestampt. De rand min of meer geëgaliseerd. Later deze week verder!

Ik de kuil lag ook een hele oude vermolmde boomstam. En laat dat nou NET weer prima spul zijn voor op de composthoop. Want.. tot nu toe bestaat die bijna alleen maar uit blad en mest:


blad halen in de straten


Dus het hout wordt verkruimeld en gaat als tussenlaag op de composthoop. Houtvezels brengen ENORME hoeveelheden koolstof in je composthoop. Dus als je veel mest en 'snel' groen (bijv gras) erop doet, wissel het dan af met houtvezel. Dat is beter voor de verhouding stikstof/koolstof. (workshop 'Compost' op de Warmonderhof!!)


vermolmde houtstukken verpulveren


en eroverheen strooien!

De wormen hebben weer te eten! 

Over eten gesproken ...............

..............  het recept voor lekkere Vega-burgertjes! Gebaseerd op een recept dat ik ooit vond in een biologisch kookboekje, door de jaren aangepast aan onze smaak. (speciaal voor mam ;-)Neem..... gelijke delen geraspte wortel, geraspte belegen kaas en havervlokken (1 kop ongeveer voor 5 burgers). Voeg hier een ei, wat sambal, een gesnipperd uitje, 1 teen geperste knoflook, theelepel kruidenzout en evt verse kruiden aan toe. Kneden.... en je gehakt is klaar!wel even blijven kneden totdat het een geheel vormt!

Nu vorm je er burgertjes van, die je door bloem haalt. Even laten liggen en nog een keer door de bloem. Dan in hete olie bakken. Beide kanten een minuut of 5. Hangt ook van de dikte af natuurlijk.


Eet smakelijk!!

Gisteren.... 
zondagrust op de tuin.... 

en weer een hele bende plannen voor de komende week!


0 reacties: