De vijver is af!!

on woensdag 4 december 2013

Is hij niet prachtig geworden?

Vanmorgen toch nog maar even gegoogeld.. WAT heb je nodig voor een vijver? Een stuk plastic. Ja. Maar wat nog meer? Na een stuk of wat instructiefilmpjes kom ik tot het volgende lijstje


Volgens de kenners moet je vijverfolie echt nieuw kopen. Geen hergebruik van stukken plastic. Het kleinste gaatje kan je vijver verpesten.... dan loopt het water gewoon weg.

Belangrijk is, volgens de filmpjes, dat de ondergrond goed glad is. Dus als de vijver is uitgegraven en zo glad mogelijk, dan moet er nog zand overheen. Dit beschermt de folie tegen scheurtjes door stenen, plantenwortels etc.

Eerst maar es naar Intratuin! En daar is het al kerst!


Ik besluit om in EEN keer door te lopen naar de vijverspullen, NIET om me heen kijken naar al dat moois... maar helaas... mislukt!

50% korting.... nou... 3 zakjes dan!


voor de bijen in het voorjaar

De folie blijk je per meter te moeten kopen. En.... het is achterlijk duur!! Voor 5 meter betaal je 60 euro! De goedkooste dan!

Maar ik krijg wel goed advies van de verkoper. Geen zuurstofplantjes kopen, zegt hij, die vriezen toch dood. Pas in het voorjaar de planten erin zetten. Oja, en ik moet eigenlijk wel vijverkorrels kopen voor op de bodem. Dat is goed voor dier en plant. Maar die koop ik niet. Ik ben van plan om wat van de bodem van onze eigen Bussumse vijver te gebruiken. 


Dus, totaal, 5 meter folie, paar zakken zand, en die bloembollen dus. Oja en die leuke blik en veger. 

We zijn zover. Eerst graven we de vijver nog verder uit. Want om de kikkers op de bodem te laten overwinteren, moet je vijver toch wel zo'n 70 centimeter diep zijn. Die van ons wordt uiteindelijk 65.

Kijk maar even mee.


laagje zand op de bodem

folie erop, goed uitspreiden, op maat knippen

kreukels is niet erg, die worden weggedrukt door het water

Hou bij het knippen van de folie rekening met een FLINKE overlap. Je kunt later altijd nog meer wegknippen. Nu komt het leuke... brandslang uitrollen en.... SPUITEN maar!!Nicolette is toevallig een watermens. Dus zij vindt het geen enkel probleem om een half uur in de regen te staan spuiten. De vijver vult héééééél langzaam. Er gaat heel wat in!
Vervolgens scheppen we aarde, die we van de bodem van de natuurvijver hebben gehaald, in onze vijver. Ook een paar emmers vijverwater gaan erbij in. Er zit zowaar een minivisje in! We hopen hiermee een soort van bio-leven op te starten in de vijver.

Voor de rand hoeven we niet naar de winkel. We hebben nog steeds stenen liggen. Eerst gaat er zand (uit de kuil) op de rand. Dan gaan de stenen erop.
De vorm kiezen is natuurlijk heel persoonlijk. De één houdt van rechte lijnen. Ik kies op deze plaats liever voor ronde vormen. Het wordt uiteindelijk een soort.... voetafdruk

Jammer dat het winter is. Anders zou je er ZO een duik in nemen!

Verder vandaag nog even het net nagelopen. Hier en daar met een tentharing vastgezet. Paaltje rechtgetrokken.

Oh.. en wat grappig was.... dit tarwzaadje was zomaar gaan kiemen. Met die vorst!!(Nou LIJKT het misschien... alsof alles heel gladjes en vlekkeloos gegaan is met die vijver. Is NIET zo!
We hadden heel wat bloopers! Maar dan wordt het zo'n lange blog. Dus ik zal af en toe es een lijstje maken van wat er allemaal mis gaat tussendoor. Kan me voorstellen dat dat HEEL leuk is om te lezen!!)


0 reacties: