Scherpe snavels!

on dinsdag 10 december 2013
the lost boys....  slim en handig!!

Even een paar weken terug in de tijd... de Lost Boys, die de rogge opaten. Hoe deden ze dat? Met hun vlijmscherpe snavels KNIPTEN ze de rogge door, en aten het zaadje op. Geweldig toch? Nou ja, ik was er toen niet blij mee, maar wel heel knap van die beesten.

Ik heb toen een poosje naar ze zitten kijken. En wat zie je dan? Ze zijn constant bezig om hun gereedschap, die snavel dus, te slijpen. Na elke 2 of 3 knipjes, gingen ze even langs een steen met die snavel, RANG- RANG, linksom en rechtsom. En de vonken sprongen er weer vanaf. 

VLIJMSCHERP, die snavels....


Daar kunnen wij weer een les van leren! (Zoals gewoonlijk, van de dieren.)

Want wij hebben dus GEEN scherpe snavels, harde klauwen, grote slagtanden, stekels en horens en andere spullen om ons kostje te vergaren. Wij hebben ijzer en staal en hout nodig. Met andere woorden... gereedschap.

En dat moet je dus onderhouden. Zeker voor de zelfvoorziener, die niet meteen naar de Gamma wil rennen omdat er weer es wat kaduuk is, maar die het liefst z'n leven lang met z'n spullen wil doen.

Nou, het begint natuurlijk met goeie spullen kopen. Beter EEN Felco snoeischaar dan vier keer een Gardena. Sorry meneer Gardena, maar ik vind die dingen echt prut. Zo'n breed dun snijvlak, dat in no time gebutst is, niet goed te slijpen.

(Ik heb er wel vier, overigens. Want ze zijn goedkoop. En 'vroeger' wist ik niet beter. (vorig jaar) :D)

En dan: onderhouden die dure spullen. Geef er aandacht aan. Ja dat zeg ik nu wel, ben dit jaar voor het eerst serieus aan het kijken naar m'n gereedschap. Maar beter laat dan nooit.

DUS....... lassen wij vandaag een gereedschap-onderhoud-dagje in! Mooi in het zonnetje!

Eerst naar de ijzerwarenwinkel....


... voor een paar vellen grof schuurpapier en een paar goeie vijlen. Dan heb je ook nog nodig een paar oude lappen, een fles goedkope keukenolie, en lijnzaadolie. En een gewone borstel en een staalborstel.Wij begonnen met het schoonmaken van de spullen, gewoon in een emmer lauw water en met een borstel.Daarna hebben we de ijzeren delen opgeschuurd, en als het erg vuil of roestig was, met de staalborstel eroverheen. Zo glad mogelijk afschuren. Daarna het ijzer invetten met een lap katoen met zonnebloemolie. En tot slot de houten stelen inwrijven met lijnzaadolie.

En dan lekker in de zon met die handel.
De snoeischaren kun je vijlen. Maar dan moet je wel weten wat je doet. Ik heb het opgezocht, er zijn goeie filmpjes. Het beste neem je een platte diamantvijl, die je met een flauwe helling circelgewijs over het snijvlak haalt. Kijk voor de zekerheid even zo'n filmpje, want je snoeischaar verpesten is zonde!!

We hebben zelfs de bijl geslepen! HA, Jack Nicholson zou er jaloers op zijn!

Mijn beide vrijwilligers (!) hebben gisteren de vergadering van de Milieuraad bijgewoond. Dus daar moest ook even over worden bijgepraat natuurlijk!

milieu onderonsje!

En voor we weggingen hebben we de tunnelkas opnieuw afgedekt. Het plastic was gaan schuiven. We hebben het er in een enkele laag weer overheen gespannen. Hopelijk helpt dat genoeg tegen de komende vorst!


0 reacties: