Verbeteren.

on maandag 21 augustus 2017







Wat die vier plaatjes met elkaar gemeen hebben?

Nou, dat je dingen vaak kunt verbeteren. Als je dat wil tenminste.

Neem die grote kale paardenbak. Daarin is ooit bijna een meter dik scherp zand gestort. Voor de paarden, zodat ze op mooi effen terrein konden ronddraven. Maar ja, dat is zo schraal als wat, daar kan je niks op kweken.



favoriet bokkespelletje .... kruiwagen omduwen

Dussss .... die grond gaan we verbeteren. Alle resten die niet op de compost mogen, zoals twijgen, grasplaggen met zand, klimop en kweekgras, een pan mislukte soep, planten met heel veel zaad erin, al die dingen gooien we op de paardenbak.

En een paar bokjes staan er nu ook en die zijn ook druk aan het verbeteren. Ze schijten pure mineralen op de grond. Goud waard, die keutels! 😊

Een bult aarde ligt in de weg op het weiland? Hopla gooi maar in de paardenbak. Alles helpt.

Verder ......




...... was ik nog in die boomgaard. Van laatst. Waar ik het fruit en alles van de bomen mag halen. Ik dacht nou ik ga wel even erheen met een paar kistjes. Even plukken.

Weet je hoe hoog die bomen zijn? Dat valt niet te plukken in je eentje en zeker niet zonder ladders. Dus ..... taktiek verbeteren. We gaan daar later in de week opnieuw heen, met hulp én met ladders.

Er waren trouwens ook walnoten. Die heb ik geraapt, wat niet kapot was. Hoe moet dat verder? Geen idee. Laten drogen dacht ik?






Of moet je ze eerst pellen en dan laten drogen? Nou, als je me kunt verbeteren ..... hoor ik het graag!

Ja .... de tomaten. Ook zoiets. Gelukkig hadden de dit jaar De Tomatendokter die precies weet hoe dat moet. Maar bij mij was dat te laat. Mijn tomatenplanten hebben het niet gered.

Aan de oogst lag het niet. Die was enorm. Helaas alleen .... zijn ze allemaal rot.





Nou je snapt het wel, dat is voor verbetering vatbaar! Volgend jaar!

En die resten gingen natuurlijk allemaal op de paardenbak. Zo van ... de een z'n dood is de ander z'n brood. Letterlijk!!




Pompompom. Tja .... er was zóveel voor verbetering vatbaar, vandaag. Wat nog meer?

Nou kijk dit. Het weghalen van een rek. Dat klimrek van de tomaten. De allereerste lat trok ik zó uit de grond. Krak. Stuk van de lat af, en de schroef hing er half uit. 

Ho. Wacht. 

Het laatste half jaar heb ik veel mogen helpen bij anderen, die aan het klussen waren. Eén van de dingen die opvielen was ... hoe netjes men met materiaal omgaat. En hoe spullen worden hergebruikt.





Mijn eigen aanpak is meestal van snel snel en niet zo nauwkeurig.

Dat gaan we met ingang van vandaag dus verbeteren! Rustiger werken. Alle schroeven netjes weer uitdraaien. De latjes één voor één losmaken en netjes op een stapeltje leggen en niet neer gooien.

Een bakje zoeken, waar de schroeven in gaan. Wow wat netjes!!

En dan heb je na afloop van de klus een mooi setje materiaal waar je weer wat nieuws van kan maken. In plaats van een hoop rommel en overal schroeven. Dank jullie wel leermeesters! 😊😊





Er is ook weer ruimte gekomen daar achter de mestbakken. In september gras zaaien, en rondom de mestbakken komen vlinderstruiken en een vlierstruik.

Wat éérst een wilde struikenbende was met bouwpuin ertussen, is nu een mooi nieuw hoekje geworden. Echt verbeterd! Vindt Bekje ook!






..... en dan was er nog het avondeten, vandaag .... dat was een probeersel.

Stamppot rauwe andijvie aten we, maar dan op z'n mediterraans. Dat leek me wel wat. Dus met blokjes tomaat en met feta en met veel pittige olijven en knoflook en gesnipperde rode ui.







...... oja wacht even ... en met dit natuurlijk ....



Ja en nu verwacht je een lekker bordje eten te zien natuurlijk, maar sorry 't is al op. Het was een stevige stamppot van aardappelen met gesmolten boter, hete melk, peper, zout en nootmuskaat, kort aanstampen, en dan de gesnipperde andijvie er rauw doorheen.

En toen dus al die dingen erdoor scheppen, die op dat bord liggen. 

En we gingen aan tafel, en Paul zei ... oh lekker wat veel worst!!

Maar dat waren dus die tomaten! Hij dacht dat dat worst was. Dat vond ik echt zielig!! Volgende keer weer gewoon een worst erin hoor!


11 reacties:

Anoniem zei

Dag Clarien,

De walnoten kun je in de schil laten drogen.
Wel rubber handschoenen aan doen wanneer je de gedroogde schil er af haalt ivm groene vlekken die je er moeilijk af krijgt.

Groeten
Cornelia

Anoniem zei

Het is nog wel heel erg vroeg voor walnoten. Mijn ouders hebben ook een notenboom maar die goede noten vallen pas eind september, begin oktober. Die vroeg vallen zijn vaak niet goed.Maar misschien is dit een ander soort.
Het is wel beter om die bruine schil eraf te halen. Dan drogen ze mooier en beter op met minder kans op schimmel en rot.

Emmie zei

Phytophtora in je tomaten?
Daar kan geen tomatendokter tegenop.
Zonder kas wordt het dan bijna onmogelijk tomaten te kweken.

Es zei

Die noten met schil zou ik in de paardebak gooien, echt wachten tot ze uit de schil uit de boom ballen dat zijn de beste. Of had je nog wol liggen? Met deze noten in schil kun je namelijk prachtig wol verven je krijgt een prachtige karamelkleurtje..
X Es

Wonen en leven in Roemenie zei

Hier vallen er wel soms een enkele groene van de boom maar die gaan weg evenals degene straks met rotte schillen. Het is nog te vroeg voor walnoten .

Wieneke zei

Ik kreeg vorig jaar een enorme hoeveelheid walnoten cadeau van iemand die wel een notenboom heeft maar er verder geen interesse in had. Ik heb ze toen ook maar uitgedeeld aan allerlei mensen, want het was megaveel. Ze waren wel zeiknat en ik heb ze met schil dus uitgespreid op oude kranten in ons tuinhuis. Daar hebben ze maanden rustig droog gelegen. In maart ben ik ze gaan gebruiken en ze waren allemaal prima.
Voor wat betreft schroeven in het algemeen: mijn man doet standaard voor hij ergens een schroef indraait een 'doopje' in een potje vaseline. Dat schijnt als je ze ooit nog eens eruit moet draaien beter te werken. Ik geef het maar door, he. :-)

Mijke zei

Wij hebben de walnoten eerst uit de schil gehaald en alles wat er niet mooi uit kwam weggegooid, en dan de rest twee weken laten liggen op kranten in de warme keuken. Daarna waren ze heerlijk! En er was er niet een verrot of beschimmeld. Maar wat anderen ook al zeggen, ik vind het nu al wel heel vroeg voor walnoten.

Helena zei

Schillen bewaren hoor!!! Kun je prima bruine haar spul van maken.
http://hollandseklei.blogspot.se/2016/12/zelf-haarverf-maken.html?m=1
(Als je de link vervelend vindt haal hem maar weg hoor.)

Clarien zei

Nou veel geleerd over walnoten bewaren. En dat het eigenlijk nog te vroeg is dus. Maar ja de grond lag al bezaaid en dat neem je dan maar mee he?

Ik laat het voorlopig liggen, of beter, hang het in netten te drogen, dat was een tip van Barbara. En we houden de bomen in de gaten.

Anoniem zei

Als het phytophtora is wat in je tomaten zit, kan je ze beter weggooien ipv in de paardenbak gooien. Die ziekte zit anders voorlopig in je grond.

Dufraing Marc zei

Voor de noten kun je misschien best er eerst enkele kraken om te zien wat er in zit. als dit niet de moeite is kun je je ook het werk besparen om ze te laten drogen. als het wel de moeite is zou ik de groene bast die los zit erafhalen - als het blijft kleven zijn ze zeker niet rijp. Die met de bruine verdroogde schil kun je laten drogen en dan gewoon alles op de grond en met je voeten(met schoenen aan) er zoveel mogelijk afrollen. Het is niet omdat de bast verdroogd en bruin is dat er niets in zou zitten; Dat is de manier die ik al enkele jaren in Zuid-Frankrijk gebruik - daar hebben we dit jaar geen noten omdat het alsnog gevroren had in het voorjaar. Met groene noten (in het voorjaar - als het omhulsel van de noot nog net gevormd is - kun je lekkere 'notenwijn - notenporto' maken. Recept op aanvraag te bekomen. Succes met de noten!