Van zonsopgang tot zonsondergang.

on dinsdag 28 februari 2023





Hee .... goeiemorgen! Gezellig dat je langskomt! En al zo vroeg joh! De zon is nog maar net op.


Je komt als geroepen want er is weer veel te doen, en een extra paar handen is altijd welkom! Zo zou je kunnen helpen met het planten van een paar forse bomen, die we laatst besteld hebben bij kweker Van Oosten in Staphorst. Hij bracht ze vrijdag netjes langs, want ze waren te groot voor onze aanhanger.


Er moesten eerst natuurlijk flinke kuilen gegraven worden. We hadden één tamme kastanje, vier krentenboompjes en twee lindebomen besteld. Het is wel een precisiewerkje om dat goed in de grond te krijgen. De boom mag niet te diep maar ook weer niet te ondiep. En hij moet goed worden gesteund. Heel handig dat we laatst van Stan zulke goeie boom-plant-tips hadden gekregen!


 



En iets anders waar je best een handje mee mag helpen, nu je toch hier bent, is met het fixen van de omheining.


Toen we hier kwamen wonen is het hele weiland omheind. Zelf deed ik er niks aan, want wat weet je als Gooise juf nou van omheinen. Niks toch? Maar enfin, gedurende de afgelopen vijf jaar moest ik regelmatig wat repareren, en zo kom je stukje bij beetje erachter dat een goede omheining maken ook weer echt vakwerk is. 


Nu we al een jaar geen vee hebben rondlopen is die omheining nogal verwaarloosd. Draden die op de grond bengelen. Spanners die zijn losgeschoten. Paaltjes zijn gaat rotten. En nu ..... krijgen we weer vee! Nou ik kan je zeggen ik ben er al drie dagen non-stop mee bezig. Het is een monnikenklus om de zaak weer goed te krijgen! 


Dusse ... kom maar op met die extra handen! Dan mag je even helpen om die dikke stugge ijzeren draden op te spannen! En nieuwe palen zetten.






Enne .... nieuwsgierig wat voor vee we krijgen?


Nou, dat zit zo. Annemein belde laatst, je weet wel, van Wollesik, dat ze een paar al wat oudere geiten had die een plekje zochten om hun laatste jaren te slijten. Of dat misschien bij ons op het weiland kon?






Nou Paul was meteen om en ik ook. Dus binnenkort komen de vier dames. Maar eerst dus die omheining goed krijgen. Morgen het laatste stuk.


En nadat je zo'n ochtend hard hebt meegewerkt schuif je uiteraard ook gezellig aan bij de lunch! Vandaag is het prei-aardappel-walnoten quiche en pompoensoep. 


Neem vooral ruim!😄





Na de lunch is er een half uurtje pauze. Even het eten laten zakken. Ik zit dan altijd graag in deze stoel. Het is een oudje van mijn ouders, zo'n stoel die niet kapot te krijgen is. Geen mooie, wel een comfortabele. En het fijne aan die stoel is dat hij kan draaien


Zo kun je altijd kiezen. Met je rug in de zon, of met je toet! Met je voeten op de voetenbank of op de vensterbank. 





Het kleedje ligt erin voor de katten. Die mogen ook graag in die stoel in de zon liggen luieren. Als ik dan thuis kom dan wip ik ze gewoon met kleedje en al eruit. Haha. Ja zeg. Het is wel mijn stoel!


Dan daarna even wat binnen dingen. Zoals de azijn bottelen, die in diverse potten staat te trekken. De gele heldere azijn in de rechtse pot kan al in de fles, en de druivenazijn in de linker twee potten moet gezeefd, en dan nog een tijd staan. Die gaat over een week of drie in flessen. 





Loop je dan ook mee, met Brit? Over het veld?


Wat een heldere dag was vandaag. Je kon zó ver kijken. De meeuwen die elke dag overvliegen, 'sochtends van west naar oost en 's middags weer naar het westen, vlogen vandaag héél hoog over. Ze waren zo hoog, dat het fonkelende diamantjes leken, in het blauw, met de volle zon op hun sneeuwwitte verenpakjes. 


En de katjes verschijnen overal. Ook die, sneeuwwit tegen het azuurblauw. Zo mooi.


 




De elzenkatjes zijn weer heel anders van kleur en vorm. Van een afstandje lijkt het net een boom vol hangende rupsen. 


Als het waait beweegt alles en vliegt het gele stuifmeel in het rond. Uitkijken dus, als je daar gevoelig voor bent. 


Maar ook hier .... je kijkt je ogen uit ... 






En niet alleen dat, maar de els, die simpele gewone els, is een hele bijzondere boom. Hij maakt de grond vruchtbaar! En is dus een alternatief voor mest! Ook zijn de vruchten, die zwarte balletjes die elzenproppen heten, ontstekingsremmend, en worden veel gebruikt in aquaria om vissen en garnalen gezond te houden, en als voedsel.


En de jonge katjes geven het gele stuifmeel af. Belangrijk voedsel voor de vroegste insecten!






Over voedsel gesproken, er is nog net tijd voor wat tuinwerk! Dus, help maar even om de piepers uit te zoeken! De mooiste mogen uit de kratten, en in het volle licht, waar ze groene uitlopers gaan maken. Als er lange witte sprieten aan zitten kun je die het beste afbreken. 


Er komen dan nieuwe uitlopers, die groen en stevig zijn. 


De dikste aardappels kun je doormidden snijden, mits aan beide zijden ogen zitten. Dan nog even een bakje tomaten en wat bieten zaaien, en dan is het wel weer genoeg voor één dag. 





En zoals je ziet was ik niet de enige die lekker wilde gaan chillen, in de luie stoel. Mijn plekje was bezet. Nou, hop Bossie, eruit! Weg jij!


En dan kan zo'n beest je zóóó lief aankijken .... 

 






... dus, naja, vooruit. Kat blijft in de stoel. 


Ik ging nog maar wat plaatjes schieten van de zon. Oja, en als je vanavond nog naar buiten keek, en die heldere sterren zag, in het westen, vlak na zonsondergang, dat zijn de planeten Jupiter en Venus! 


Wist ik ook niet hoor. Maar net opgezocht, met de app Star Walk 2. Die richt je op de hemel en hij vertelt je precies welke ster of planeet of sterrenbeeld het is!✨✨✨


0 reacties: