Er gaat niks boven een groen plein.

on zaterdag 10 december 2022






En er gaat ook niks boven Groningen. Neem nou de Veenkoloniën. Een land van bergen en bergen suikerbieten, en wijde horizons. En inmiddels ook rijen windmolens langs die wijde horizons. 


Gelukkig zie je ze niet zo goed, door al die bergen met suikerbieten. 


Suikerbiet. Een mooi gewas. Ik heb ze zelf ook geteeld op Moeskers Moestuin. En er lekkere stroop van gekookt. Maar je hebt wel een tienliter pan vol met gehakte bieten nodig, voor een litertje stroop. Dat was toch wel wat omslachtig. En niet erg duurzaam, op die kleine schaal.


 




In diezelfde tienliterpan maakte ik deze week stoofperen in. Ik kookte de stoofpeertjes gaar in een paar liter van ons eigen druivensap, en toen hadden we helemaal geen suiker meer nodig. Het was zoet genoeg.


Dus die suikerbieten zijn dan helemaal niet nodig. Suikerstroop overbodig. Met fruit alleen kom je ook een heel eind. 







Het resultaat kan ik niet laten zien want ik heb geen foto van de geweckte potten. Die nu in de provisiekast staan in Punthorst. Terwijl ik zelf nu weer in Groningen ben.


Ik heb wél wat andere plaatjes. Van een project waar we met Prachtlint mee bezig zijn. We hebben - boudweg - alle basisscholen in de gemeente Staphorst uitgenodigd. Alle tien de directeuren heb ik gisteren een brief gestuurd. We hebben ze uitgenodigd op een avond in januari, op het gemeentehuis,  over Groene Schoolpleinen


Nou, ik ben me hier al een aantal weken in aan het verdiepen. Presentaties gevolgd, boeken en websites gelezen, met ouders gesproken die geholpen hebben met zo'n groen plein, met hoveniers en ambtenaren gesproken. Ik word steeds blijer van wat ik dan zoal zie en hoor. Wat geweldig .... zo'n groen plein!


Ik zal je wat van de foto's en een filmpje laten zien. Nou, daar wordt je toch helemaal vrolijk van???








 




En nu hopen dat scholen in Staphorst hier voor open staan. Een efficiëntere manier om levendige natuur en levendige blije kinderen te combineren kan ik me écht niet voorstellen!


🌳🌷🍀🌻

0 reacties: