Diep in slaap.

on dinsdag 13 december 2022




-



Om precies 08.39 kwam de zon op. Altijd weer een ademloos moment. Eérst piept er één straaltje helderrood licht boven de horizon uit, en na vier minuten staat de rode zon bolrond bovenop de kim te stralen in alle glorie, klaar voor haar bescheiden winterboog, langs de hemel van zuidoost naar zuidwest. 


Maar Brit en ik hadden toen al een heel programma achter de rug. Alle dieren voeren, waterbakken ontdooien, dierenmanden en hokken van vers warm stro en hooi voorzien. Ook liepen we al vroeg ons rondje, in de ijzige ochtend, stevig doorstappend. Brit is gék op die vroege vriesochtenden. Ze rent als een dolle heen en weer, van het ene wilde dierenspoor naar het andere.


En dan binnen, bedden luchten, manden luchten, opruimen en een ontbijtje maken. Dat was vanochtend voor mij een pannenkoek van ridderzuring-zaden-meel. Haha, onthou maar voor scrabble!!







Met peer en stroop. En een kop gloeiend hete kruidenthee. En Brit lag toen al weer diep in slaap op haar plek. 


Onze dieren slapen veel met deze kou. Allemaal. De kippen zijn van negen tot drie aan het scharrelen en slapen de rest van de tijd. Ook de poezen zijn maar een paar uur actief. 


En de tuin, de grote moestuin, is ook in slaap. Lekker toegedekt met dikke lagen warme compost, slaapt de bodem zijn diepe winterslaap, en ook al het minuscule leven daarin. We zullen ze maar niet storen.


 




Na het ontbijt lopen we een inspectierondje, B en ik. Hoe gaat het overal? Zijn de kippen er nog? Geen vos geweest? Hoe gaat het met alle tuinen en tuintjes. Is er geen schade door de vorst?


Kijk zelfs het sterke kweekgras laat het hoofd hangen door de kou. Alles gaat nu in de ruststand. Hoewel ... 






Op de wintertuin is nog wat leven! De boerenkool staat nog fier overeind en heeft de laatste weken zelfs nog nieuw blad gevormd. 


Elke week haal ik wat toppen en wat onderblad van de planten af, en elke week groeit het weer netjes aan. Wat een wintertopper is het toch, die boerenkool! Supergezond en je kunt er zoveel mee. Mocht je geen recept weten met de boerenkool versnipper hem dan eens rauw door omelet, soep of wokschotel.


Behalve een heel spectrum aan mineralen en vitaminen bevat het veel vezels en ook hele gezonde vetten. En dat houdt hem denk ik zelf ook zo goed op de been in hartje winter! 






Mmmm, lekker hoor, boerenkool!


Ook de schuren inspecteer ik minstens één keer per week. Hoe gaat het met de voorraden? Bevriest er niks? Nou, dat ging bijna weer fout van de week, want bij de pompoenen blijft het spannend. Nét boven nul. Er staat een elektrisch kacheltje dat op halve kracht brandt, en dat het hele zaakje in die schuur nét niet laat bevriezen. 


Vannacht bijvoorbeeld was het daar 1,3 graden.






De aardappels en de bieten zijn in de koelcel. Die staat al vanaf oktober uit, maar die heb ik nu weer aangezet. De koelcel kan namelijk ook verwarmen. Die staat nu op 6 graden, dus de piepers overleven het wel.


Maar de pompoenen, dat gaat natuurlijk een keer fout. Dus daar moet wat aan gebeuren! Toch maar een plek in huis zoeken dus. Er is nog wel een kastje in de gang ... waar nog wel wat planken bij kunnen ....


....  zaag zaag .... 






Nou, bijna een kwart van de pompoenen is veilig. En hop. De ochtend is ook om.


Maar pompoen dat is zo'n beetje ons basisvoer. Ons dagelijks brood, zou je kunnen zeggen. Kijk hier heb je zo'n ding. Het is géén mooie. Aan deze kant ziet het er nog wel prima uit, maar draai hem es om?






Een dik plakaat schimmel zit erop. Als je zoiets eens treft, gooi hem dan niet meteen weg. De schimmel zit meestal alleen op de huid. En die huid die is zo sterk die kan dat wel even tegenhouden. Ik heb de plek eruit gesneden en hield twee kilo prima pompoenvlees over.







De zaden schraap ik eruit, het ergste vruchtvlees een beetje er tussenuit halen en dan de zaden op een schone droge doek laten drogen. Na één dag zijn ze droog en kun je ze in een katoenen zak jaren bewaren.


En nu krijg ik vast per email de vraag wat ik zoal met de zaden doe. Haha want dat wordt elk jaar wel een keer gevraagd. Nou, soms eten we ze op. Dan week je ze eerst in water met wat baksoda. En daarna roosteren en bestrooien met een snufje zout. Het is dan wel een vezelige snack hoor. Niet te vergelijken met de gepelde zaden die je in de winkel koopt. Maar die missen dan weer het meest gezonde deel, het jasje.


Maar het grootste deel van de zaden is om mee te zaaien en om weg te geven. Vorig jaar had ik twee volle tassen met pompoenzaden en ze zijn allemaal op gegaan. Iedereen wil altijd wel graag pompoenzaden hebben.


De pompoen werd dit keer een quiche. Zonder deeg. Alleen maar een bodem van plakken voorgegaarde pompoen, en een topping van champignonragout. Met nog wat lekkers er bovenop, mozzarella, tomaat, verse tijm.








Jaja, pompoen. Heel fijn spul. Kijk, de overgebleven helft is precies een mooi bewaarbakje  voor de overgebleven champignons. Wél in de koelkast natuurlijk. En dat wordt morgen een soepje denk ik.





Maar het is niet alleen maar tuin en kastjes zagen en lekkere dingen koken. Zo was ik vandaag bezig een plan uit te werken voor de gemeente Staphorst. De afdeling Groen heeft aan Prachtlint gevraagd om mee te denken over het inrichten van een hoekje groen, hier vlakbij ons huis.


Daar zijn bomen gekapt en struiken weggehaald, omdat daar rijplaten moesten komen voor groot transport voor de windmolens in Staphorst. Voor dat transport moest een bocht worden afgesneden vanwege die mega lange vrachtwagens. Dus, hop, bomen weg.


Maar nu is dat transport klaar en moet die hoek weer worden opgevuld met groen. En dat mogen wij nu bedenken. Wat daar zoal komt. Gisteren hadden we toevallig een overleg met de coördinatoren van de natuurbescherming en heb ik hun om wat suggesties gevraagd. 






En zo komt er hopelijk binnenkort wéér een mooie natuurparel bij in het Prachtlint Staphorst!! Zo wordt het nog wel wat!


😄🍀🌻🌳



En kijk zo'n hond nou. Na de tweede wandeling vanmiddag, waar ze zich enorm uitsloofde vanwege een hond aan de andere kant van de sloot (als ik haar had laten gaan was ze zó de sloot over gezwommen om die indringer eens mores te leren) .... 


.... en natuurlijk alle wildpaadjes weer afrennen en achter meeuwen en kraaien aanjagen .... en dan als je thuis komt, dan lig je, kop in de zon, in één tel ....







  

..... diep in slaap.





0 reacties: