IJskoningin.

on dinsdag 20 december 2022







Bekkie is er weer hoor. Ze zat in mijn auto. Toen ik de zakken met dierenvoer één voor één aan het uitladen was is ze er waarschijnlijk in gekropen. 


Dat doen ze de hele tijd, de katten. Ook als we éven iets uit de vriezer halen of uit de koelcel, in een schuur, dan sneakt zo'n kat achter je rug om naar binnen. En zit dan dus opgesloten.


Ik kijk daarom 's avonds altijd nog even alle schuren na. En zaterdag voor de zekerheid ook de auto's. En ja hoor. Daar lag onze IJskoningin, op de achterbank. Geen centje pijn, met min zes, dankzij haar dikke bontmantel.

 



Zo grappig dat de dieren in de winter bijna twee keer zo dik zijn, door hun dikke vacht. De katten lijken wel wandelende theemutsen, zó dik is hun bont. En ook hebben ze wat meer vet. En tja, dat hebben wijzelf ook, in de winter.


Allemaal een extra laagje dus, tegen de kou!😊⛄





De kou is ook een gratis stomerij, om je dekbedden en spreien te reinigen. Dat zeg ik elk jaar, en dit jaar dus ook weer. Om je eraan te herinneren.


Uiterste temperaturen kun je goed gebruiken voor heel veel dingen, als je duurzamer wilt leven. Extreme hitte in de zomer kun je gebruiken om fruit en groenten te drogen op je dak. Om kruiden te drogen aan je waslijn. Om zuurdesem en azijnstarters te maken. Om te fermenteren.


Extreme kou kun je gebruiken om je vriezer te ontdooien. Je kunt de inhoud van je vriezer dan gewoon buiten leggen terwijl je hem ontdooit en schoonmaakt. Ook kun je met vorst je beddengoed reinigen en je kleding en je winterjassen en kussens en je kleden en tapijten. Gewoon een nachtje in de vorst buiten leggen. Alle huismijt en ander ongewild gedierte is dan poef weg.





Sommige groenten zijn ook extra lekker na vorst. De beestjes zijn eruit, en de groenten worden wat zoeter en zachter van smaak.


Vorige week heb ik de kruiden op zolder opgeruimd. Keurig in katoenen zakken, langs de trap opgehangen. Maarrrrrrr .... handig is dat niet want die kruiden daar boven bij de trap, dat is véél te ver weg van de keuken. Kruiden moeten voor het grijpen liggen. Vlák boven je pannen! 


Dus de volgende stap was om de zakken leeg te halen, de kruiden te verkruimelen, en alles in glazen potten op een plank uit te stallen. De citroenverbena, pepermunt, oregano, guldenroede, venkel, en al die andere lekkere en gezonde smaakmakers. Voor thee, en door allerlei gerechten.









Denk je eraan komende zomer? Om een hoekje in je tuin te reserveren voor de kruiden? Je hebt er de hele winter gemak van, het zijn mineraalrijke en superlekkere oppeppers voor in de winterse pot!!


Van kruiden maak ik ook cosmetica. Bij mij bestaat dat uit één product, namelijk de goudsbloemolie. Dat smeer ik op de huid, en that's it. Verder niks. Het houdt je huid vrij goed in conditie, en geeft ook nog een gezond tintje in de winter. 


Dit jaar heb ik de goudsbloemen vermengd met lavendel. Dan ruikt het ook nog lekker. Je vult een pot goed vol met gedroogde goudsbloem en lavendelbloemetjes, giet er een goeie kwaliteit biologische zonnebloemolie op, of druivenpitolie, en laat dat een maand of twee staan op een zonnige vensterbank. Af en toe omschudden. Dan zeven door een koffiefilter, en je hebt een huidverzorger voor een heel jaar.


Flesje elke keer voor gebruik goed schoon- en droogmaken!









En dan nog een laatste duurzaamheidstip .... je kam en borstel. Ik kocht ooit een 'goeie' borstel en ben er echt zuinig op. Elke week gaat hij in een badje met een klein beetje afwasmiddel. De kammen er ook bij in. Alles met de afwasborstel goed schoonborstelen, en je kunt jaren en jaren met zo'n set doen.


Mijn kammen en borstel zijn al minstens twintig jaar oud. En nog steeds goed. 






En nog een laatste dingetje ... heel grappig, buiten.


Want heeee ..... kijk!! Zie je dat? Nóg meer IJskoninginnen? Of wat zouden het geweest zijn? Zie je al die afdrukken in de sneeuw?






Toen we langs de stuw liepen afgelopen weekend zag ik ze echt overal! Van die afdrukken die er precies uitzien alsof kinderen hier een speurtocht hebben uitgezet. 


Overal pijltjes!! Zó grappig. Het zijn natuurlijk pootafdrukken. Maar van wie? 


Meeuwen?




 

Nou, wat het ook waren, deze IJskoninginnen hebben wel héle grappige poten!





0 reacties: