In juli was Paul er wel klaar mee, met die kerststerren. 'Kunnen die niet eens weg?' vroeg hij. 'Het is hoogzomer. Waarom hebben wij nog steeds kerststerren op de vensterbank staan?'
Tja. Waarom? Och, ze gingen maar niet dood. En dat doe je dan niet weg. Maar toen heb ik ze toch maar weggehaald, en ze in een emmer in de tuin gezet, met de bedoeling er een klein beetje voor te zorgen en ze dan volgende winter weer terug in huis te halen. Maar helaas, zo werkt dat bij ons niet. Uit het oog, uit het hart. Die emmer werd straal vergeten.
Een paar weken geleden vond ik hem terug, die emmer, onder de struiken, met vier dode kerststerren erin. Och och wat dom weer.
Maar wacht eens, in ééntje zat nog een piepklein beetje leven!!
Pomtiedom. Wat een kleine dappere kerstster! Alsof er helemaal géén kurkdroog voorjaar en hete zomer en kletsnat najaar over hem heen geraasd hebben.
Planten .... zijn écht wonderbaarlijke en veerkrachtige wezens!!
Als je tarwebloem of tarwemeel gebruikt dan gaat dat vrij makkelijk. Daar zitten erg veel gluten in. Gluten, dan is een soort elastisch weefsel in het graan, wat ervoor zorgt dat de luchtbelletjes die door de gistcellen worden geproduceerd, vastgehouden worden in het deeg. En dus dan krijg je dus vrij makkelijk een mooi luchtig brood.
Maar als je vooral andere graansoorten gebruikt, zoals rogge, gerst of mais, dan heb je háást geen gluten. En dan moet je andere dingen verzinnen om te zorgen dat je brood geen baksteen wordt.
Zo ben ik steeds aan het experimenteren. Vandaag maakte ik onder anderen een plaatzpizza, met een bodem van ons eigen roggemeel, en gist uit een pakje. Je hebt nodig, 500 gram meel, 250 ml warm water, 30 ml water voor het voorgisten, 1 tl suiker, 1 tl zout, en een zakje gist. Eerst, de gist samen met de 30 ml water, de suiker, en een handje meel, omroeren. Dan wachten tot er belletjes in komen.
Na een tijdje (ik zette de bak even in de gootsteen in wat warm water, met een bord erop, en ging allerlei andere dingen doen) dan zie je weer belletjes, en dan voeg je de andere helft van het meel toe. Nu even flink kneden, eventueel wat meel toevoegen tot het droger wordt en niet meer aan je vingers plakt.
Zoals je ziet (foto onder) valt mijn deeg hier en daar wat uit elkaar. Dat is dus door te weinig gluten. Het is gewoon niet zo elastisch. Maar dat went vanzelf. Ik flanste dit keer wat stukjes deeg zo hier en daar ertussen, en dan is de deeglap weer gerepareerd. Als het gebakken wordt merk je daar niks meer van.
En het is zo leuk om met ons eigen graan te werken! Dat geeft echt veel voldoening. Die hindernissen, en opgelapte deeglappen, nemen we gewoon op de koop toe. En daarbij is het niet verkeerd om eens wat minder gluten te eten.
Laat de deeglap nog wat rijzen, en bak hem een kwartiertje vóór in een hete oven, op 200 graden. Ik had ook twee broden in de oven staan en heb de deeglap daar bij geschoven. Als je een hete-lucht oven hebt, dan kan dat gewoon.
Dat is het leukste natuurlijk! Het beleggen! Wat heb je in huis? Maak gewoon je restjes op. Daar is zo'n pizza namelijk voor! 😊
Ik heb saus gemaakt van een pot tomatensaus uit de weck, gemengd met een schaaltje pompoenpuree dat nog in de koelkast stond. Daardoor is het dus oranjerood. En daardoor werd de saus wat zoeter, en wat compacter. En erg lekker.
En dan héél veel uien! Heerlijk! Alleen een berg uien erop was voor mij genoeg geweest, met nog wat kaas en wat kruiden. Maar ja ....
Alle restjes en stukjes kaas die er nog waren zijn ontdaan van korst, en fijn geraspt, en dat kwam erover. Dan nog wat Moesmix, en voila.
Ondertussen was ik ook een nieuwe voorraad kruidenthee aan het maken. En dat is moeilijker dan je zou denken. Want ..... hoe maak je een lekkere thee?
Thee, dat is ook weer een hoofdstuk apart, waar je je eindeloos in kan verdiepen. Op Instagram volg ik allerlei kruidengoeroe's die al jaren en jaren theeën maken, en daar haal ik veel tips vandaan. Want, wat past er bij elkaar qua smaak? Maar ook, wat wil je met je thee? Moet het een slaapthee worden of juist een opwekkende thee?
Een anti-griep thee of een anti-kater thee of een anti buikpijn thee? Of gewoon, alleen maar lekker?
Het is een hele wereld joh ..... de wereld van thee! Zelf had ik in het begin de neiging om gewoon maar lukraak kruiden bij elkaar te doen, wat mij wel wat leek. Soms was het lekker en soms smaakte het écht nergens naar. Dus het is een kwestie van, je erin verdiepen, en ook dingen uitproberen.
De thee van vandaag, nou je ziet het wel, het lijstje kruiden staat erbij. Op het eind deed ik er nog wat salie bij en wat zwarte thee, voor wat meer pit. En nu bevalt hij goed. Het is gewoon een lekkere thee, zonder een speciale functie.
Dat komt later wel.
Ik heb pér kado twee handenvol thee in een stuk krant gewikkeld, en toen in een mooi stoffen zakje gedaan. Zo kan het er niet uit vallen en blijft het lang goed.
Voedsel van onze eigen bodem. Ook na al die jaren van voedsel verbouwen, blijft het écht wonderbaarlijk.
Net zoals ...... die kleine kerstster.
8 reacties:
Met een beetje (planten)liefde kan je zoveel bereiken, Clarien.
Ook niet-perfecte pizza's zijn lekker!
Hoe schattig, zo'n thee-kadootje.
Prachtige broden ook.
Je lettertjes vind ik beter, ietsje kleiner.
Lie(f)s.
Dankjewel Lies dan hou ik het zo :))
Eigenlijk vind ik dit kersterretje, iets minder rood en met dat gemengde gekleurde blad, mooier dan haar grote stoere zusjes die je straks weer overal tegemoet knallen.
Respect! Wat een prachtige broden. Wij bakken sinds vijftien jaar met een broodbakmachine. En als broodbakmachinebakster die elke dag simpelweg water, olijfolie, tarwemeel, volkorenmeel en “Donkere wouden” (ziet er stoer donker uit, maar is witbrood met zaden en pitten: tarwegluten, sojagrits (geroosterd), lijnzaad, tarwebloem, gerstemoutmeel, havervlokken, zonnebloempitten, tarwezemelen, roggemeel, gierst, bakkerszout, maïsgries, suiker (gebrand), enzymen, ascorbinezuur) en gist en wat zonnebloempitten in het apparaat gooit ... nou, in het bakblik dan ... heb ik bewondering voor alle inspanningen, over een relatief lange periode, die jij je moet getroosten. Maar wat zul je dan geweldig genieten van zo’n formidabel brood.
Ons brood is daarbij vergeleken wel een makkie, een “lichtgewicht” vergeleken met dat van jou. Toch wel lekker veel ruiger en compacter dan het brood van de bakker. Op vakantie, als we onze bakmachine en al het meel niet kunnen gebruiken, eten we bakkersbrood dat we steevast net kauwgom vinden ;-) We kopen het ongesneden, want de bakkerssnijmachine maakt er flinterdunne plakjes van. Ik grap weleens dat je er zo doorheen kunt kijken.
De pizzafoto’s deden me ook watertanden.
Nou Hemelblauw, dat is ook niet niks, dat brood van jouw! Ja de broodbakmachine's zijn een uitkomst! Wel zelf je ingredienten kiezen, dus je weet precies wat er in je dagelijkse broodje zit. Maar het apparaat regelt verder het rijzen en kneden zodat je zeker weet dat het brood ook nog goed lukt!
En dan s ochtends zo'n lekkere verse boterham! Dik gesneden idd! 😊
Dank je, Clarien. Het is inderdaad een fijn brood, dat van ons. Het mislukt best wel eens, hoor, bijvoorbeeld als ik gist of kneedschoepje vergeet ;-) En ik moet eerlijk bekennen dat wij zelf bakken om ‘s ochtends vers brood te kunnen eten, maar dat ik die verse boterhammen altijd eerst rooster. Misschien moeten wij de volgende keer als wij op vakantie gaan gewoon onze BBM en flink wat meel meenemen, dat kan er best nog wel naast, bij koffiezetapparaat en broodrooster.
;-) !
Lie(f)s.
Dat wordt dus het aankomende voorjaar de kerststerren op een beschut plekkie in de grond zetten en begin november weer 'oogsten' neem ik aan.
Van tuineuforbia's is bekend dat mollen er een enorme afkeer van hebben, dus lichtkans dat hun tropische neefjes/nichtjes daar ook een rol in kunnen spelen. En ik dacht ook dat ze ook functioneel zijn bij de bestrijding van aaltjes, al ben daar niet helemaal zeker. Afrikaantjes (Tagetes) zijn dat in ieder geval wel.
Maar hoe het zij, de Euforbia pulcherrima, dat is de zondagse naam voor de kerstster, leent zich in ieder geval uitstekend voor hergebruik/kringloop. En de roodverkleuring ontstaat ondewr invloed van het korter worden van de dagen. De herfst met de korter wordende dagen is in dat geval mooi meegenomen.
Een reactie posten