Een ijsje verdiend.

on zaterdag 2 mei 2020





Sinds de kinderen regelmatiger thuis komen heb ik weer ijsjes in de vriezer. Net als toen ze nog thuis woonden. We hebben nu van die best-wel-lekkere-water-en-fruitijsjes, maar ook van de héle lekkere voor-in-het-weekend-cornetto's.

Haha de kinderen noemden ze afgelopen weekend coronetto's. Vanwege de reden dat we ze nu weer hebben dus.

Maar hoe kom ik op die ijsjes? Och, gewoon, via Rome naar Parijs.

Want ik wilde eerst nog even terug naar die Aloe Vera slachting, van vrijdag. Want, misschien wil je ook wel Aloe Vera oogsten, en wil je even meekijken.

Het plantje kun je bij alle tuincentra en soms ook bij de supermarkten kopen. Maar let op, ga daar niet meteen van oogsten. Een plant uit de winkel is soms opgekweekt met pesticiden en kunstmest, dus je moet er niet direct van gaan eten natuurlijk.





Maak je plant eerst 'schoon' bijvoorbeeld door hem op te potten in biologische potaarde. Dat is overal te koop, en bijna niet duurder dan reguliere potaarde.

Dan laat je de plant opgroeien op je vensterbank, in zoveel mogelijk zonlicht. Anders kwijnt hij weg. Geef hem soms wat van je afgekoelde kruidenthee, als er wat over is, en soms wat koffie-drab door het gietwater. Of maak een aftreksel van wat onkruid in water, en geef dat aan je planten.

Dan, na een tijdje, kun je gerust van die planten eten.

Je ziet op de foto's hoe je de plant 'schilt' en vervolgens de gel eruit lepelt. Dit is dus nadat de plant geweekt heeft in water, om de gele hars eruit te verwijderen. Dat zag je al hier.








Je krijgt nooit alle gel uit de schillen geschrapt. En dus gooi je een deel weg. Gisteravond bedacht ik me dat ik dat jammer vond, want het gezondste deel van planten zit meestal in of vlak onder de schil. Dus dit keer heb ik de schillen bewaard. Op een doek.

Gewoon laten drogen, en dan zien we wel weer verder.






De gel, die uit dikke klonters bestaat, kun je even mixen. Het gaat dan schuimen. Maar dat geeft niks. Dat trekt wel weg.

Giet de gel in ijsvormpjes, en bewaar in de vriezer. Het kan echt overal door. Smoothies, soep, sladressing, ijs, taart, muesli, en natuurlijk door de karaffen water en limo die je op tafel zet.

En je kunt vast wel meer bedenken.





Nou, dat was dus alvast één plant verwerkt. Van de drie.

De tweede werd opgehaald door een vriendin, die een lief stekje achterliet als dank.





En de derde, daar heb ik andere plannen mee. Dat komt volgende week.

Iets anders was het fijnmaken van de gedroogde brandnetels. Ik heb ze dit keer in de keukenmachine fijngemaakt, en het was precies één fles vol. Dat is óók weer zoiets wat overal doorheen kan. Zo krijg je ongemerkt heel wat goeie stofjes binnen.

Ongemerkt, maar ook zonder dat er plastic flesjes en allerlei vervoer en héél veel euro's aan te pas komen. En daarbij is dit efficiënter en een veel snellere weg, dan via pillen. Voor je lichaam. Je darmen nemen veel makkelijker wat gemalen onkruid op, dan geraffineerd geconcentreerd spul uit capsules.









En zo ging het door, vrijdag. Het was de laatste blad-dag voorlopig, dus ik heb van alles geoogst.

Voor je gekweekte planten geldt, als je wat oogst, geef dan ook altijd meteen wat terug. De rabarber en de lavas kregen bijvoorbeeld na de pluk wat compost of wat poepsoep. En het blad van de rabarber ging in stukjes gescheurd terug onder de plant. Zo blijven de planten in topconditie. En kun je de hele zomer blijven oogsten.

Daarna was dus dat gedoe met de kraai. Dat heb je gisteren misschien gelezen? Ik heb de post onzichtbaar gemaakt, omdat iemand dacht dat het illegaal is om een kraai te vangen, die al een nest heeft, en hem dan naar een andere plek te brengen.

Weer iemand anders dacht dat het wél mocht, sinds kort. Zelfs de vogelbescherming doet het soms, om weidevogels te beschermen, waarvan de kuikens in het broedseizoen door kraaien uit het nest worden geroofd.

Maar ja, ik riskeer liever geen boete. Dus, die post is verstopt. Haha, de post is weg, maar de kraai is terug!! 😄💨








En vandaag hebben wij zoals je hierboven ziet al het hout en alle takken, wat wat overal lag te liggen ... versnipperd! Het is allemaal weg, en wat over is is een handzame bult met prachtig bruikbare houtsnippers. 

Hoera. 

Pfffft, wat nog meer? Och, van die dingen. Zaden uitgezocht. Vandaag bijvoorbeeld weer pompoen gezaaid. Ik heb wel twintig van die pakjes. Welke moet je dan nemen? Op elk pakje staat ... neem mij ... ik ben een hele goeie pompoen!

Ja, en na al die werken en werkjes, na die succesjes en soms ook floppen ..... 









..... dan hebben we een ijsje verdiend!

Fijn weekend. 😊🙋



8 reacties:

Anoniem zei

Als je van dat plantje van je vriendin een paar blaadjes eraf haalt en met de 'wond'kant in de aarde duwt, worden dat vanzelf weer nieuwe plantjes. Dat was de hobby van m'n kinderen toen ze nog klein waren...�� Groet, Jo

Anoniem zei

Dank voor het recept van de gelei! Heerlijke fles brandnetel je brengt me op een idee... Wat een fijne bult snippers! Waarom krijg ik nu opeens zo'n zin in een ijsje? Ik had ze gekocht deze week maar .. vergat ze in de diepvries te doen en toen ik erachter kwam waren ze allemaal gesmolten :-(

Lies zei

Geniet van je ijsje, Clarien, en fijn weekend!
Lie(f)s.

Marie zei

Maar hoe stek je dan de toppen. Gewoon weer in de aarde zetten?

De brandnetels moet ik nog oogsten. Loop een beetje achter in de tuin.

Clarien zei

Toppen eerst laten indrogen. Tot er een nieuwe huid op de snijkant zit. Dan pas stekken. :)

Anoniem zei

Als je de brandnetel gaat vermalen Clarien, gebruik je dan alleen het blad of ook de stelen?
Groetjes, Mariëtte

adventures of making zei

leuk, dankje!

Het is vast een vreselijk stomme vraag, maar waarom zijn kraaien zo'n probleem? Ik zag er vandaag eentje een nest bouwen in de wilg van de buren, en het zag er wel gezellig uit, daar boven in die zwiepende boom, het had wat weg van een balorig kind. Ik vind hun capriolen altijd wel gezellig, en -behalve dat ze hier de restjes kippenvoer op snaaien, heb ik ze nog niet kunnen betrappen op narigheid. Maar aangezien je me niet het type lijkt dat voor de lol dieren wegjaagt, zal je er vast goede redenen voor hebben!

groet! Marije

Willem zei

@Marije, kraaien zijn de varkens onder de vogels; alleseters en hoogst intelligent. Dat ze alleseters zijn heeft zo zijn voordelen; ze ruimen alle dode dieren (diertjes) op, maar vinden ook een jong haasje of konijn, kuikentje, muis, ratje,ja, eigenlijk alles wat in hun snavel past, niet te versmaden en ontkiemend graan staat ook op hun menu. Vooral als e broeden zijn ze agressiever op dat gebied dan buiten het broedseizoen. Ziehier een aantal eigenschappen die ze niet geliefd maakt bij landbouwers, tuinders en hobbyisten op agrarisch gebied. En door hun intelligentie zijn ze moeilijker te 'foppen' dan bijvoorbeeld meeuwen, die vergelijkbaar gedrag vertonen. Kraaien zijn wat 'oorzaak en gevolg' aangaat snel van begrip en trappen zelden tweemaal in dezelfde val.