Blad-dag.

on dinsdag 19 mei 2020





Mijn onrust gisteren kwam omdat het met mijn moeder even wat minder goed ging. Dat hakt er altijd in. Ik wilde er heen, maar dat hoefde niet, want Marjan was al onderweg.

Er wordt nu goed voor haar gezorgd en het lijkt iets beter te gaan. Tja, en verder kan je er niet veel over zeggen. Dat wil mijn moeder ook niet. Dus laat ik het hier nu maar even bij. Overigens is het géén Corona, maar we moeten uiteraard nu wel dubbel voorzichtig zijn bij de bezoekjes. Zodat ze het ook niet krijgt. Snel nog maar wat extra mondkapjes maken, want alle beetjes helpen.



🌼🌼🌼

En hier? In Punthorst? Och, z'n gangetje.

We lopen even de dag door, dat is wel zo makkelijk.

Paul had vandaag weer een 'echte' afspraak, in Utrecht, dus mijn dag begon met de dieren verzorgen, en het rondje met Brit. En dan meteen even alle jonge boompjes water geven. Ochtendgymnastiek.







Daarna volgt meestal een snel rondje 'huis'. Vaatwasser uit- en inruimen, veger door het huis, bedden luchten en opmaken, en vandaag ook ...  de knoflook op een vaasje.

Haha maar dat is niet als stilleven bedoeld hoor. Hoewel het er heel vrolijk uitziet, met die mooie kleine bolletjes. Als je ook wel eens knoflook hebt gepoot, dan weet je dat er elk jaar weer van die trosjes jonge knoflook opkomen. Want je laat per ongeluk altijd wel wat bollen in de grond zitten. Alle tenen uit zo'n bol groeien weer uit tot plantjes.

Die trosjes die trek ik soms uit en zet ze binnen in een vaas. In een bodem water. Dan heb je altijd verse knoflook bij de hand zonder dat gepruts met tenen ontvellen enzo. De hele spriet smaakt naar knoflook en kan zó in z'n geheel door het eten.

Ook even wat vliegen meppen. Elke ochtend. Het ergste is gelukkig over. Hoewel we vanavond bij het avondeten weer tientallen op de hor hadden zitten. Aangetrokken door de etenslucht. Maar gelukkig is er een HOR! 😊 En dus géén HORROR! 🙈






En de tuin. Daar was ik zo ongeveer de rest van de dag.

Gieten, en héél veel uitplanten. Veel broccoli vandaag, en veel kruiden en sla en ook al wat courgettes. Ook al is het morgen pas vruchtdag.

Dat planten en zaaien, daar ga ik de hele zomer mee door. Laatst vertelde ik al dat een deel van mijn oogst was bevroren, vanwege die strenge nachtvorst de afgelopen paar weken. Maar als je steeds maar doorgaat met kleine beetjes voor-zaaien en bij-zaaien, dan kan je dat best hebben.

Als je het hele jaar door vers wilt eten uit je tuin, dan begin je héél vroeg in het jaar, en je gaat door tot héél laat. En dan verlies je dus ook altijd een deel van je oogst. Aan droogte, aan kou, hitte, vorst, nattigheid, storm. Dat moet je gewoon incalculeren.






Dus, niet alleen in het voorjaar allemaal bakjes met zaailingen, maar ga daar gewoon mee door! Je wordt er steeds sneller en handiger in.

De courgettes in de grond gezet? meteen even een bakje aarde vullen en wat nieuwe pitjes erin. Bordje erbij. Klaar.

Als de jonge courgette dan per ongeluk door slakken wordt opgegeten, dan hoef je niet te wenen 😢😢 ...... maar dan pak je gewoon bak twee. En je zaait alvast bak drie. En leg wat scherp zand, houtsnippers of koffiedrab om de courgettes.

Maak je zadenzakjes gewoon leeg elk seizoen. Zaden van een vorig jaar gebruiken, is riskant. Grote kans op minder kiemers. Of, beter nog, laat wat groente volledig afrijpen, en je hebt elk jaar plenty zaden!





Steeds maar doorzaaien, dan heb je ook steeds jong groen. Jonge kruiden zijn het lekkerst.

Dit pakje zag ik bij Blokker. Naja 75 cent! Ik heb zát zaden maar nam het toch mee. Zo'n leuk setje! En zo kom je ongemerkt en zonder ingewikkeld doen, of veel kosten, aan een hele hoop 'kasjes', met jong spul erin. Op de vensterbank, of in een zonnige hoek van je tuin of terras.

Als je óók van die druivenbakjes neemt, kun je ze zelfs stapelen als je weinig ruimte hebt. Als het groen opkomt moet het wel uit elkaar, maar dan kan het ook al wel naar buiten.







Ik laat het maar even zien.

Of het bij alle Blokkers ligt weet ik niet. Die van ons hier in Nieuwleusen heeft leegverkoop en daar ligt nu van alles. Maar dit soort zakjes en setjes kom je overal tegen in allerlei winkels. Neem ze vooral mee. Van één zo'n set heb je rijen met kruiden!

Eind van de middag is weer voor de dieren. Ik ben nu snel klaar met eieren zoeken want meer dan de helft van de hennen heeft kuikens. Dus die leggen niet. We zijn vier kuikens kwijtgeraakt aan de kraaien. Heel sneu. Maar gelukkig is er nog heel wat over. Hier zie je het oudste koppeltje. Zes kuikentjes van een week of drie oud.






Dus als je dan quiche wilt eten, zoals vandaag, dan moet je de eieren van twee dagen opsparen. 😊 Want ze zijn zo klein dat je er wel acht van nodig hebt.





Kijk. Paul weer eens in overhemd. Nou, lang niet gezien! Nu dat haar nog! 😄😄 Maar hij gaat morgen naar de kapper. Onze eigen knipbeurten waren toch niet zo'n doorslaand succes.

Vanavond .... een favoriet lekker rustig klusje. Namelijk ... gedroogde kruiden in flessen stoppen. Men neme eerst een kurkdroge fles of pot. Echt, hij moet gortdroog zijn.









Dit keer was het de zuring en de brandnetel, die in potten gingen. Zuring met steeltjes en al. En van brandnetel, de blaadjes afgeroetst. Ik heb het dit keer niet helemaal fijngemalen. Want dan gaat er veel van de vitaliteit verloren. Dat kun je beter doen vlak voor gebruik.

Of gebruik het als thee, dan hoef je het niet te malen.






Mooi spul, zuring. Lekker ook, een beetje als citroenverbena.

En morgen en overmorgen .... twee vruchtdagen. Heel fijn, want er kan weer hééél veel de grond in. En misschien tussendoor .... even om het hoekje kijken in Wildervank. 👀


3 reacties:

Lies zei

Hopelijk evolueert het gunstig met je mama, Clarien.
Verder (weer) een genietlogje, om even mee te lopen met je...
Gisteren in Aldi nog sjalotten gekocht -> €0,50. 'k Kan het dan ook niet laten, en er is altijd wel een plekje...
Lie(f)s.

Anoniem zei

Als niet zo grote knoflookgebruiker zet ik toch eens per twee jaar omstreeks oktober de ca 10 tien teentjes van een bol op m’n postzegel. Dit jaar vond ik ook ineens van die dunne stengeltjes. Heb ze gesplitst en gepoot. Ben benieuwd wat er over een paar maanden van terecht komt. De overige tenen hebben dikke stelen. Wel blijven de zelf gepote knoflookbollen veel langer goed dan degene, die ik nog in de winkel koop.
De aardappels, die ik vanwege mijn postzegeltuin in een zak heb gepoot, hebben de vorst goed doorstaan. Alles is nu tot zo’n 60 cm aangeaard, waaruit schitterende groene bladeren steken.

Groe MiekeR

Anoniem zei

Ik hoop dat alles goed gaat met je moeder en dat je naar haar toe kunt gaan. Als je je zorgen maakt om iets of er zit je iets dwars, vind ik zelf het altijd heel fijn om fysiek met iets bezig te zijn. Is rust gevend.