Bierdagen.

on donderdag 21 mei 2020






Hallo! 😊

De bierdagen zijn weer begonnen! Normaal gesproken drink ik voor het eten het liefst een glas wijn, maar met deze warme lange dagen niet hoor. Dan is een koud biertje véél lekkerder!

Maar voordat het zover is .....

De dag begon met stevige rogge-maispap. Dat klinkt misschien .... mwah ... maar is echt heel lekker! Met een kluitje boter, rozijnen, wat fruit.

En vandaag ook met violen. 😊 

 




En toen was het sjezen geblazen. Want echt álles mag nu de grond in. Al die opgespaarde bakken met voorgezaaide bonen, mais, pompoen, en vele vele andere dingen mogen geplant.

En dat is dan niet zomaar ... een lijntje trekken in een mooi zwart veldje, en planten maar. Nee hoor. We doen lekker ingewikkeld dit jaar. Ik ben van alles aan het uitproberen. Vooral om voorbereid te zijn op .... droger weer en minder water.

Dus zijn mijn bedden bedekt. En dan moet je even wat extra werk doen om te kunnen zaaien. Zoals hier, een bed waar mais op moet. Maar daar ligt nog karton op. Dat is helaas niet verteerd, vanwege te weinig regen.







Dus dat karton moet eraf. Dan moet de compost, die eronder ligt, aan de kant geharkt. Geultjes maken, water uit de sloot halen en erin, en, nou ja .... je hebt het wel eerder gezien he?

En tot slot de maisplantjes erin. Dit was het bed met de zoete mais. Ik heb dit jaar drie verschillende soorten mais, en ze staan allemaal een eind uit elkaar zodat ze niet met elkaar gaan kruisen. 

Iets verderop kwamen de pompoenen. Die kwamen in een veld met een dikke laag compost. En dat is eigenlijk een beetje vragen om slakken, zo'n laag compost. Dus .... kwam om elk pompoenplantje een randje schelpenzand.

Daar kunnen ze niet zomaar overheen schuiven. Dat doet pijn aan hun tere buiken  🐌🐌🐌🐌🐌 







En de bonen, die mooie pronkers, die straks met felrode bloemen bloeien en de hele tuin opvrolijken ... op hun bed lag óók nog een laag karton.

Nu heb ik iets anders geprobeerd. Ik heb het karton gewoon opgevouwen. Naar het midden.

Waarom niet? Dat soort dingen moet je gewoon proberen. Er kan in het midden nu geen onkruid groeien, en het vocht verdampt minder snel. Langs het karton zijn nu twee smalle stroken aarde vrij  waar de bonen in komen.







Ook hier weer, na het planten krijgt alles flinke een scheut water.

En elke keer als ik emmers water schep, dan moet ik voorzichtig gieten en het onderste erin laten zitten. Want er zitten steeds kikkervisjes in. En die gaan dood op de tuin.

Dus, terug. Dag visjes!

In mijn buurt zijn aldoor deze twee schatjes. Maar ... helaas zijn  het ook echte rovers. Daar kunnen die katten niks aan doen, maar daar moet je wel op letten.





Katten maken veel dieren dood. Ook insecten. Ze gaan soms in de rogge, en springen omhoog om een libelle van zo'n hoge rogge-aar af te slaan. Gewoon voor de sport.

Ik heb daarom een emmer water bij de rogge gezet, en elke keer als de katten erin zitten krijgen ze een douche. Daar houden ze echt niet van. Dus de libellejacht is gelukkig zo'n beetje ten einde.

Maar ook de vogels zijn slachtoffer. Zoals een nestje in een ijzeren paal van de paardenbak, daar zitten ze steeds omheen te slikken en draaien. Daar is nu een doos op geplaatst. Nu kunnen ze er niet meer bij. Zie foto hieronder.

Maar het is echt opletten.





Als je ook graag wat zelfvoorzienender wil zijn, en wil zorgen voor je planten en je dieren, dan moet je van te voren wel realiseren dat je daar dan ook echt de hele dag zoet mee bent. In de zomer is het  echt van de vroege ochtend tot de late avond.

Dan moet je dat ook echt héél leuk vinden om te doen. Anders moet je er echt niet aan beginnen. Het is niet zo dat de de druiventrossen je zo in de mond vliegen. Haha nee hoor. Elke hap eten daar moet hard voor geknokt worden.

Maar als je van buiten zijn houdt, en best hard wil werken, met dieren en planten, en niet zo nodig steeds maar mooie nagels hoeft te hebben 😊.... nou .... misschien moet je dan eens overwegen of je die stap wil en kan maken! 

En het is niet alleen maar hard werken en vuil worden hoor.


 



Er zijn ook bierdagen!!
😊😊🍺🍺


4 reacties:

Peggy-sue zei

Haha, heerlijk hoor, na hard werken mag je best genieten van een lekker koud pilsje 👍

Hilde zei

Ja, lange dagen en veel werk. (En onverwachte wendingen..)
Maar ook zoveel mooie dingen die je voorbij ziet komen op zo'n dag!!

Marc Dufraing zei

Ik dacht al dat het bier voor de slakken was...

Clarien zei

Marc die methode heeft bij mij nooit zo goed gewerkt. Ik van wel een paar slakken maar 't is de moeite niet. Dus drink ik het maar zelf op. :DD