Een hulpje.

on dinsdag 26 mei 2020




'Ik kom een weekje langs mam en ik kom je helpen met je werk.' kondigde Lien vorige week aan. Dus heb ik zomaar twee extra handen deze week. Erg fijn en ook heel gezellig. 😊

Ze kwam zondag al, en maandag was het meteen raak. Ik deed het huis en Lien 'deed' de Paardenstal. En dat gaat dan niet van een beetje aaien ... maar dat is dan meteen een Grote Schoonmaak. Daar hoef ik voorlopig niet meer naar om te kijken, naar die Paardenstal. Die is spic en span!

Ook had ik van de dochters een dringend verzoek gekregen om mondkapjes. Omdat die vanaf volgende week in het openbaar vervoer verplicht zijn. Och ja, ze liggen nu al in veel winkels op de toonbank, maar dat zijn allemaal van die wegwerp dingen. En de dochters wilden graag duurzame en recyclebare mondkapjes.

Dus, met onze vier handen aan het werk gisteravond. Na anderhalf uur hadden we er tien. Acht voor de dochters en hun vriendjes, en ook nog twee voor de overburen. Als grapje. Want ik zie buurman er eerlijk gezegd nog niet mee lopen.😊








Zelf vind ik die van Staphorster stof écht leuk! Met dat bloemetje.

En voor een man dan een stoere geruite. Och en zo kun je het 'leed' wat verzachten. Hoewel het echt ondingen blijven om te dragen, zeker als je zoals ik een bril draagt. Er zit steeds wasem op je bril. En de bril verschuift. Nee ik vind het drie keer niks.

Ik gebruik nu goedkoop vilt als voering. Dat is vrij dicht, waardoor je ook meer kracht moet zetten voor de ademhaling. Nu dacht ik dat dat vilt van wol was (dom), maar het is van polyester. Ja dat heb je met goedkoop spul. Bah, plastic.

Dus ik heb inmiddels een grote lap echt wolvilt besteld. Voor de voering van de volgende mondkapjes. Dan heb je tenminste een lap voor je gezicht van écht natuurlijk materiaal. Daar adem ik liever doorheen dan door plastic. En eerlijk gezegd ..... denk ik ook dat natuurlijke stoffen zoals pure katoen en echte wol véél beter virussen tegenhouden, dan polyester en acryl.

Maar dat is geen wetenschap hoor! ...... dat is gewoon Moeskers Moestuin wijsheid. 😉😉

En vandaag ging deze set dus op de post!






Gisteren en vandaag waren weer bloemdagen.

Ik beschouw dat als pret-dagen. Werken in de bloemborders is lang niet zo zwaar en vermoeiend als het werken op de groentebedden. En alles wordt er meteen zo mooi van en zo vrolijk.

Wat we gedaan hebben is dikke lagen bruin compost over alle bloembedden verspreid. We hebben dat direct na de regen gedaan van afgelopen weekend, om zodoende het vocht zo goed mogelijk in de bodem te bewaren.

Het is er eigenlijk sinds we hier wonen nog nooit van gekomen om eens goed aandacht te besteden aan de bloemenborders in de voortuin. Het was tot nu toe alleen maar een beetje bijhouden. Maar vanaf dit jaar wil ik daar ook een echte goeie bodem proberen te krijgen, met veel compost.

En heel veel bloemen natuurlijk, mooie inheemse soorten, en veel kruiden.









Rozen behandel ik net zo als de andere planten . Dat wil zeggen, géén 'speciale' rozenaarde ofzoiets of andere kunstmatige bemesting of spullen. Ze krijgen wat er is. Onze eigen compost, met een klein beetje mest.

Wat die luizen betreft, ook daar doe ik in het begin niks aan. Eerst even de lieveheersbeestjes de tijd geven om dat op te lossen. Dat duurt even. Als je dat te lang vindt duren je wat zeer verdunde brandnetelgier sproeien. Lieveheersbeestjes komen trouwens ook niet zomaar uit de lucht vallen. Ze zetten hun eitjes af op brandnetels, dus laat er daar een paar van staan bij je rozen in de buurt.

Gebruik bij voorkeur alleen natuurlijke middelen. Alles wat niet natuurlijk is, dus ook zeep en spiritus enzo, is echt niet goed voor je planten. Je plant verzwakt erdoor en zal juist meer vatbaar worden voor plagen.

Die luizen, die zijn normaal, eind mei, begin juni. Die komen altijd langs. Geef de planten en de insecten de tijd om het zelf op te lossen, en je krijgt uiteindelijk een prachtig evenwicht in je tuin en stééds minder plagen!







Lien hielp met het verspenen en verplanten van vele bloemen.

'Waar ga je die allemaal neerzetten?' vroeg ze. Wat ik ook echt nog niet wist. Maar toch komt het elk jaar goed. Elk jaar is er voor elke bloem en elke plant een plekje!

🌺🌻🌼










Aan het einde van de bloemdag hebben we nog vlierschermen geplukt voor limonade. Maar toen was er geen suiker in huis dus dat moet nog even wachten.

En verder?

Och, bij ons zijn de eerste processierupsen alweer gespot. Ik ben benieuwd of ze in de val lopen die Jan D. gemaakt heeft. Hij hangt bij ons aan een boom. Die val dan he. Niet Jan D.

Morgen komt daar een foto van! Nu alleen van een paar rupsjes. Hier ziet het er nog schattig en onschuldig uit.





En we zijn vanmiddag weer lekker als vanouds wezen Kringloop-shoppen. Lien had een eettafel en stoelen nodig. Haha .... eigenlijk héél onhandig van ons. Om een tafel en stoelen te scoren in Zwolle, voor iemand die in Amsterdam woont. Waar ook zát Kringlopers zijn natuurlijk.

Hoe dat nou weer moet? Nou, je leest het wel weer!😊





6 reacties:

Lies zei

Gezellig dat Lien er is, Clarien.
Mooie reeks mondkapjes weer. Inderdaad vervelend met die bril, ervaar ik ook.
Wij kregen nog geen druppel regen...
Lie(f)s.

Anoniem zei

Wij hebben de mondkapjes gemaakt van 2 lagen katoen met onderin een opening voor de filter. Dit mag gewoon een koffiefilter zijn hoor. Als de lagen katoen heel erg dicht geweven zijn, is dat zelfs zo voldoende.
En regen ☔️ ? Hebben we hier nauwelijks gehad zo’n 2mm.

Petra1945 zei

Gisteren voor het eerst een mondkapje gebruikt (van de Hema, schaam schaam, maar ik kan niet naaien... nooit geleerd en nu begin ik er echt niet meer aan). Zelfde probleem: beslagen bril. Hopelijk is het niet vaak nodig.

Mees zei

Scheerschuim zou helpen bij beslagen brillenglazen: klein beetje schuim erover en dan droogwrijven met een doekje. Misschien heeft iemand er iets aan.

Zem zei

Je mondkapjes zijn prachtig!
Maar even een opmerking over het wolvilt. Ik heb altijd begrepen dat je wol op een temperatuur van maximaal 30 graden mag wassen, en herbruikbare mondkapjes moeten minstens op 60 graden gewassen worden.
Gaat het vilt niet steeds meer vervilten en krimpen bij hogere temperaturen? ( ik heb de bevestiging hiervan gevonden op een site over wolvilt)
Hartelijke groeten van Zem.

Clarien zei

Dank voor je tip Zem. Zelf dacht ik dat vilt wol is wat heel heet gewassen is en daardoor sterk gekrompen is. Vervilt dus. Maar ik ga het uitproberen en laat het weten!