Twee dagen.

on donderdag 9 januari 2020




Vandaag een lang blog. Ga er maar even voor zitten. 馃槉

We beginnen in de stal. Gistermorgen, na de eerste voederronde, toen Brit en ik wilden gaan wandelen, lag Bella lekker achterin te herkauwen. Het regende. En je denkt toch niet dat zij dan buiten gaat rondstruinen? Nee hoor. Lekker blijven liggen.

En de kippen duiken dan in haar voerbak. Daar zit het zaad in wat uit het hooi valt. Dus die zijn ook blij.

En ..... we hoorden heel hard gepiep!





Wat bleek?

Oh en dan moet ik 茅茅rst even vertellen dat onze kip 'Gipje' weer zat te broeden. Al vanaf december. Dat lijkt raar, een kip die in de winter broedt, maar het is heel slim van Gipje. Zij is een hele mooie kip, en de hanen zijn allemaal heel dol op haar.

En af en toe wil Gipje dan even een paar weken rust, en even niet dat gedoe van die hanen steeds, en dan gaat ze gewoon zitten broeden. Dan laten de hanen haar met rust.

Dit keer had ze een ongelukkige plek gekozen, namelijk 谩chter die deuren die tegen het stro staan. En toen ze gisteren met haar drie splinternieuwe kuikens op stap wilde, vielen die allemaal pardoes naar beneden. Piepen en piepen!!! 

In een mum waren de katten ter plaatse! 馃槺馃槺




Gelukkig dat Brit en ik daar net waren, anders was er geen enkel kuiken over gebleven. Ik heb ze her en der uit het stro geplukt, en samen met moeder Gipje naar een betere plek gebracht.

Maar 茅茅n kuikentje was onderkoeld. Die lag op apegapen. Dus die ging mee naar huis.

We zijn inmiddels al wel gewend aan onderkoelde kuikentje. Daar is 茅茅n hele beste remedie voor. Namelijk .... met een kruikje in de hooimadam!






Madam staat al uitnodigend klaar, en we schuiven het kuikentje er z贸 in.

De foto's die je ziet die zijn genomen een uurtje daarna, toen het kuiken al wat was opgeknapt. Van het onderkoelde kuikentje heb ik geen foto want toen hadden we haast!






Gipje zit nu met haar kroost in het oude konijnenhok. In het binnenhokje ligt een laag vers hooi, en in het buitendeel ligt wat graan, wat water, en voor de kuikens wat nat gemaakt brood.

We schoven het opgeknapte kuikentje z贸 weer onder de moeder, en na een tijdje scharrelden ze met z'n allen bij de bakjes rond.

De buitenkant is goed gebarricadeerd in verband met honden en katten en ander gespuis. En ook om te voorkomen dat de kuikens hem smeren tussen de tralies door. Het is niet gezegd dat ze het gaan overleven hoor. 't Blijft een gok, kuikens in januari. De koudste weken moeten nog komen.






Ankie kwam gisteren langs met weer dozen vol spullen voor Quiet in Groningen. En met mooie tassen. En met warme sokken voor mij.

Ik zal je zeggen sinds ik steeds zelfgebreide sokken draag van pure wol (over de gewone sokken of over een maillot) heb ik de hele winter nog geen enkele keer koude voeten gehad. Dat was vorige jaren wel anders!








En gisteravond was weer de cursus korf-vlechten, van roggestro. Ik heb daar al eerder over geschreven. Alleen ben ik toen met die cursus gestopt, omdat de maandagavond mij zo slecht uitkwam. Nu ben ik opnieuw gestart met de tweede groep, op de woensdag.

Gelukkig maar .... want mijn eerste probeersel was nogal een prutswerk.



馃悵馃悵馃悵馃悵馃悵 馃挩馃挩

In deze groep zitten meest imkers. H茅le ervaren imkers, die al jaren en jaren met bijen werken. En die nu een stap verder gaan en echt het allerbeste willen voor hun volken. Namelijk een korf, gevlochten van natuurlijke materialen. Je neemt van zo'n korf geen honing af. Alles gaat puur om het welzijn van de bijen.

Allemaal top-imkers! Met een groot hart voor hun volken!








Of het nu ook weer een prutswerk wordt of misschien dit keer iets beter gaat, dat laat ik de komende weken wel zien. In elk geval heb ik wel de smaak van het stro vlechten te pakken.

Wat is dat leuk werk!!!

De cursusruimte bij De Zonnehorst is bovenin de kapschuur. Als je op het balkonnetje staat voor de deur (want het was erg warm binnen) dan kijk je z贸 op de geoogste groenten van die dag. Heerlijke frisse boerenkool, en verse prei z贸 van het land. Je kijkt hieronder b贸venop een stapel kratten met prei, het zijn er wel tien, in totaal meer dan honderd kilo prei.

Ruikt me toch lekker!!






Haha en terwijl ik dit zit te typen, zit Giuseppe hier bij ons aan tafel, met Paul te overleggen. En als ik het heb over die lekkere prei, dan appt hij meteen een fotootje door van de verrukkelijke prei-taart die hij vanmiddag heeft gemaakt!

Kijk!!




Ja dat waren leuke dingen allemaal.

Ondertussen ben ik tussen de bedrijven door nog steeds aan de Grote Schoonmaak. Het gaat niet erg hard. Met al die preien en kuikens en leuk bezoek en andere dingen tussendoor.

Vandaag de bovenverdieping.





Daar wordt het nooit erg vies. Maar toch moet je daar minstens 茅茅nmaal per jaar de boel grondig inspecteren want er staat veel voedsel op zolder. Er staan drie plastic kratten met rogge. Zo'n honderd kilo.

En zakken met andere granen en bonen en mais.

Die rogge in die plastic kratten, dat is g茅茅n goed idee. Want in 茅茅n van die kratten zaten beestjes. Dat heb je soms als je iets in plastic bewaard, of in gesloten trommels. Alles wat ik in katoenen tassen bewaar, daar heb ik nog nooit 茅茅n beestje in gevonden. Maar in plastic kan het gaan zweten. En door het vocht kunnen die beestjes blijven leven.

Dus, graanzakken maken. Op de to-do lijst!





Tussendoor een heerlijke soep met ballen en zeven groenten.

Recept? Een winterwortel, twee aardappelen, een knol, een ui, een prei, een handvol maiskorrels, een paar tenen knoflook, een handvol peterselie. Het meeste kwam vers van de tuin, de mais uit de vriezer. Alles goed wassen en in blokjes snijden. Gaarkoken in zelfgemaakte bouillon of met een paar blokjes runder- of groentebouillon.

Verder balletjes draaien van 2 ons rundergehakt met een half kopje roggemeel (of paneer) en twee eitjes (of 1 grote) en een gesnipperde ui, salie, rozemarijn, tijm, rode peper, kruidnagel en zout. De balletjes als laatste toevoegen en nog tien minuutjes laten meekoken.

G茅茅n vet afschuimen! Dat h贸贸rt in deze soep. 馃槉






Vanmiddag was ik het binnen zat.

Dus de schoonmaak is onderbroken. Haha, ja alweer. En ik ben de losliggende hooi-balen gaan opbergen. Die grote ronde balen die kun je rollen, en ze zijn dwars door de tuin gerold tot onder het eikenbosje.

Paul vindt het geen gezicht. Maar ja pfff ... je moet w谩t. En voor je het weet gaat het groen uitlopen en zie je er niks meer van.





Klaar?

Nee hoor. Want toen zag ik ook nog Giuseppe bezig. Hij zat op de kas. Hij is de bovenste kas-ramen aan het schoonmaken. Echt een januari klus.

Weet je waarmee hij dat doet? Kijk maar eens goed!







Zie je het?

Het is zo'n ding om de vloer van een pizza oven mee schoon te krabben. Dat mes heeft hij op een oude stok van een schoffel gemonteerd. Slim!

En daarmee kan hij z贸 de gorgonzola van het dak schrappen! 馃槃馃槃



5 reacties:

Anoniem zei

Die foto van Bella en de kippen, wat schitterend, wat een rijkdom.
Heerlijke blog weer!

Groeten
Loes

Lies zei

Je zal maar beest(je) zijn bij Moesker's ! Bovenstebest verzorgd !
Je verdient die sokken ! Veel meer dan dat..., en Quiet zal ook weer gelukkig zijn. Super van je, Ankie !
Hemelse locatie om te (leren) vlechten.
Mmm..., heerlijk soepje.
Hahaaa… -> het logeind…
Lie(f)s.

Marc Dufraing zei

Ik ben ook zo'n onvoorwaardelijke fan van zelfgebreide sokken. Zowel in zomer (in mijn werkschoenen!) als in winter (dan altijd) Ik kan het zelf niet en mijn vrouw doet het niet maar gelukkig heb ik een lieve vriendin (allee, eigenlijk wel meer) die ieder jaar voor mijn verjaardag een paar sokken breit en die ik dan cadeau krijg.

Willem zei

Dat 'ding' waarmee Giuseppe de ramen schoonmaakt noemen stukadoors een 'spacmes'. Het wordt door hen gebruikt als een soort groot plamuurmes, waarmee ze het stucwerk afwerken. In verschillende breedten te krijgen en uitermate gemakkelijk in gebruik. En ook niet onbelangrijk; bij een bouwmarkt aanmerkelijk goedkoper dan bij een zaak waar ze gereedschap voor voedselbereiding verkopen.
Graan werd altijd bewaard in zware jute zakken. Zwaar in die zin dat de zakken van zware jute stof gemaakt werden. Voor aardappelzakken werd vrij licht jute gebruikt dat ook een grovere structuur had. Zal er ook mee te maken gehad hebben dat graankorrels kleiner zijn dan aardappelen.
Wat gewicht aangaat maakte het weinig verschil. Een baal rogge of aardappelen woog bij mijn weten allebei rond de 70 kg. Maar graan bewaren in geweven kunststof zakken zal in principe net zo goed kunnen. Voorwaarde is dat het kan ventileren. En of geweven kunststof aan het eind van de rit, echt belastender is voor het milieu; ik laat me overtuigen door het rekensommetje waarin alle aspecten meegenomen zijn, maar neem het niet voetstoots aan.

Anoniem zei

Ik moet toch weer eens beginnen met sokken te breien. Maar het ontbreekt me weleens aan tijd en zin. En het is een gezellige bezigheid. Lieve groetjes van Lien.