Je eigen opkikker!

on dinsdag 14 januari 2020



De grote schoonmaak is weer afgelopen en we zijn géén rare dingen tegengekomen. Alles was eigenlijk bijna nog precies zo als vorig jaar. Haast niks erbij gekomen, en ook haast niks weggedaan. Kleding bijvoorbeeld gaat erg lang mee. Schoenen dito.

Als je tenminste niet al te ingewikkeld doet, met mode enzo ... 😊






Onze kledingkast is niet groot. Hij is een stuk kleiner dan de kast in ons vorige huis, en het is nogal een puzzel om alles erin te krijgen. Tenminste, dat wás het, toen we hier kwamen wonen. Inmiddels past alles makkelijk.

Er is dus wel méér weggedaan dan erbij gekomen, schijnbaar.




En de linnenkast, hieronder, dat is al helemaal haast niks. Het is helemaal geen linnenkast maar een klein oud houten kastje. Toch past alles erin, omdat we maar één extra set linnengoed voor op ons bed hebben.

Verder de handdoeken. Ook niet zo spannend. En onderin is dan zelfs nog ruimte voor mijn sportkleding. En in de kroepoekdoos zitten wat sjaaltjes.

Allemaal nogal sober he? Dat is niet met opzet hoor. Dat is gewoon langzamerhand zo erin geslopen. Je prioriteiten veranderen. Ik hoef geen twaalf sets meer van dit of van dat. En ook moet ik eerlijk zegen dat een groot deel van ons oude beddengoed nu in de paardenstal ligt, voor op de logeerbedden.

Dus, vandaar. Maar wel lekker makkelijk schoonmaken zo!




Nee we kamen niks raars tegen. Geen beesten. Alleen een paar in de rogge dus. En ook nog de knaagsporen van een muisje, in een pak crackers in de provisiekast. Die muis heeft keurig netjes één pakje opengemaakt, en precies drieënhalve cracker opgegeten.

Toen klapte de val dicht, want ik heb hem onlangs gevangen.

😲 ....... 🐁





Het was een druk weekend.

Met onder anderen op zaterdag het plaatsen van het mooie Insectenhotel in het bos. De jeugd van onze vereniging heeft dat gemaakt. Het is erg mooi geworden en ze waren er terecht erg trots op.






Haha en Pieter hangt als spiderman aan de vork van zijn trekker, om het dak erop te timmeren. Ook dat kwam dus prima voor elkaar. de insecten blijven mooi droog!

De wethouder en de boswachter waren uitgenodigd om de emblemen op het hotel vast te timmeren ...





...... en toen was het hotel dus geopend!

Hopend op een goed seizoen! En ook op veel belangstelling van langslopenden. Die dit vervolgens natuurlijk ook allemaal gaan na-maken en in hun eigen tuin of buurtje gaan plaatsen. Denk je niet?



🍀🍀🍀

Vandaag. Na die week in huis werken was het heerlijk om weer buiten aan het werk te gaan. Ook al stormde het wel een beetje bij ons. De katten waaiden mij aan alle kanten voorbij. Die waren zó uitgelaten met de storm.

Brit rende met mij mee over het weiland en heeft denk ik wel twintig muizen gevangen. Maar ook enorme diepe kuilen gemaakt. Die moeten we dan later weer dichtgooien. Gelukkig hebben we daar dan weer molshopen voor. Zo zie je maar, alles past!






Ik heb weer alle vlaaien op het weiland verzameld. Zodra een kruiwagen half vol was, gingen daar vier emmers slootwater bij. Dan hard omroeren. Shaken, not stirred. 😊 En die cocktail werd dan uitgeserveerd over de compostbulten.

Toen ik bij de laatste bult was, nummer achttien, was de mest ook precies op!

Sommige bulten waren helemaal omgegooid. Dat doet Bella. Die trekt af en toe sprintjes over het weiland, en gebruikt zo'n bult dan als stootkussen, om tegenaan te stoppen. Bult ondersteboven.

Kortom, we houden elkaar lekker bezig!





Tot slot nog een keukenproject, want de bouillonpasta was op.

Hoe je dat maakt, bouillonpasta, daar is absoluut géén standaard recept voor. Het is gewoon ..... neem wat je hebt aan pittige groenten en kruiden, zo vers als maar kan, en dat maal je dan fijn samen met een deel zout.

Hoeveel zout? Je kunt van alles proberen, van 50-50 tot 80-20. En alles ertussenin. Bij een lage zoutdosering kán je bouillonpasta gaan fermenteren, maar dat hoeft geen probleem te zijn. De smaak kan er zelfs door verbeteren.





Ik neem altijd gewoon wat er is. En dat is elk seizoen weer anders. In de winter heb je minder verse kruiden en óók geen vers maggiblad. Daar moet je dan iets anders voor nemen. Ik nam gedroogde kruiden en zaden.

Vandaag was het ...  prei, wortel, ui, knol, een paar spruitjes, wat boerenkoolblad, rucola, verse dille uit de kas, en flink wat rozemarijn, salie en tijm. En verder nog gedroogde korianderzaden, maggizaden, en wat bonenkruid.

Hoeveel van elk? Och, ik probeer gelijke delen wortelgewas, lookgewas (ui en prei), bladgewas (plus kruiden) en koolgewas te nemen. Dus van alle vier een kwart ongeveer. Maar het steekt niet zo nauw.

De kruiden zijn ook belangrijk. Die vervangen specerijen zoals nootmuskaat en kruidnagel.





In totaal had ik vandaag ruim anderhalve kilo groenten. Daar ging toen iets meer dan een pond zout bij. Dus dit keer minder dan de helft aan zout. Verhouding 70-30 ongeveer. En dan alles mixen. Best lang. Tot het echt goed fijn is. Het zout komt dan goed door de groenten, en die kun je dan lang bewaren. In de koelkast.

Deze pasta gebruik ik overal doorheen, in plaats van zout. Dus ook door brooddeeg enzo. Als je dan dezelfde hoeveelheid pasta gebruikt als je zout gebruikte, dan gebruik je dus uiteindelijk véél minder zout! En door alle verse groenten is het ook nog gezond, erg lekker, en heel mineraalrijk.

Vandaag heb ik in plaats van twee grote potten een aantal kleinere gemaakt. Dan kun je ook es wat weggeven. Veel mensen willen af van de pakjes en zakjes uit de winkel, maar weten niet hoe ze dan een lekkere smaak aan hun eten kunnen geven. Misschien deze pasta eens proberen?

Het leukste moment ... een testje nemen ... een zelfgemaakte opkikker! 🐸🐸🐸😋







En alle resten .... aten we vanavond op.

Een paar aardappels erbij, in blokjes, en twee knollen in blokjes, gaarkoken in wat bouillon, en dan alle resten groente erbij. Stampen met wat hete melk en wat boter. En tot slot een handvol blokjes kaas en handvol gehakte walnoten erover.





Ik vond het héérlijk. Paul vond het mwooaah ...

... want hij houdt niet van knollen. Haha. Maar desalniettemin ....





Pan bijna leeg!



5 reacties:

Anoniem zei

Een vraagje : die bouillonpasta, kan je dit dan ook gebruiken in de soep in plaats van een bouillonblokje ? En hoelang is dit te bewaren ?

Clarien zei

Ja anoniem dat kan ook. In de soep. Want het is gewoon hetzelfde als bouillonblokjes, alleen dan puur natuur en niet gedroogd. En je kunt het veel beter afmeten, wat bij een blokje moeilijk gaat. Daarbij bestaan die voor het grootste deel uit zout en kunstmatige toevoegingen.

Hoelang je het kan bewaren hangt af van de hoeveelheid zout die je gebruikt. Vorige keer had ik twéé delen groente op één deel zout en dat was ruim een half jaar houdbaar. Toen was het op, dus misschien was het ook wel langer houdbaar geweest.

Gewoon uitproberen! ;-)

Anoniem zei

van de bouillon, naar de compost en wat erdoor. wat doet u met het kippenstront ?

Anoniem zei

Dank u voor uw antwoord. Dit ga ik ook proberen. Ps: het recept van de mayonaise die u hier ooit uitgeschreven hebt is bij ons nog altijd een topper !

Wendy zei

Ja die bouillonpasta ga ik ook eens maken. Bedankt voor het (weer) laten zien.