Hoe nietig wij zijn ... in het kosmisch web

on maandag 16 december 2019

Klik op het vierkantje rechtsonder, voor een groot beeld..... de ster Betelgeuse is mijn favoriet. Het is die ster op de linkerschouder van het sterrenbeeld Orion. Kijk maar eens buiten, op een heldere nacht, die ster is écht rood.

Heb jezelf ook een favoriet hemellichaam?


3 reacties:

Griemmank zei

Ik heb een ouderwetse schuifkaart waarop de sterren staan, dus weet ik Betelgeuse te vinden. Wij wonen nogal 'donker' dus zie ik regelmatig veel sterren. Als ik in bijv. Rotterdam ben realiseer je je meteen dat het daar zowat ondoenlijk is om sterren te kijken. Het maakt het gedoe hier op de planeet zo nietig als je naar het universum kijkt. Polaris, de officiële poolster (er zijn er meerdere) vind ik buitengewoon vanwege de helderheid.

Willem zei

Had wel eens gehoord van Betelgeuze, maar me er nooit verder in verdiept. Wikipedia is wat dat betreft een interessante bron Die leerde me dat deze ster 500 tot 800 lichtjaren van de aarde verwijderd is en aan het eind van de levensduur is. Al werd er bij gezegd dat je in astronomische eenheden denken moest, en daarin behoort duizenden jaren ook tot de categorie 'binnenkort'. En dat het licht er 500 - 800 jaar over doet om onze aardkloot te bereiken wil dus ook zeggen dat de ster net zo goed niet meer bestaat. Ter vergelijk; zonlicht doet er ruim 8 minuten over om onze aarde te bereiken. Gek idee eigenlijk dat de zon al 8 minuten achter de horizon verdwenen is, terwijl wij die gasbol nog kunnen zien. Ja, voor de fijnslijpers onder ons krijgt het begrip zonsopgans en zonsondergang opeens een extra dimensie.
Ik geniet er liever van dan me daar het hoofd over te breken.

anneke broos zei

mijn lievelingsster is Venus en nummer 2 de poolster.
De hemel boven ons huisje maakt me vooral in de winter soms sprakeloos.
lieve groet,Anneke*