Zelf maken.

on zondag 29 december 2019
Wat betreft dat voornemen van laatst, om voorlopig niks te kopen (alleen tweedehands) en om dingen zelf te maken, hebben we de tijd mee. Het is namelijk heel hip om dingen zelf te maken. En het schijnt ook nog heel mindful te zijn. 😊

Het is wel even schakelen. Je koopt zó snel iets. Dat leer je niet zomaar af. Zo stond ik laatst al bij de Bruna met een dik notitieblok in m'n handen, omdat ik een agenda wilde maken net als vorig jaar.

Maar toen dacht ik, onee verhip, niks kopen!  Ook géén notitieblok. Want we barsten nog van de oude lege schriftjes op zolder. Nou, teruggelegd. En thuis maar eens in de kast gedoken. Ja, schriften genoeg. Ik had een dikke nodig met minstens 60 bladzijden.de agenda van 2019
Die was er ook. Een grijze. Behoorlijk lelijk was hij. En met een slappe kaft. 

Maar met twee stukken karton, op de kaft geplakt, en met een lapje stof als 'kaftpapier' er omheen genaaid, is het lelijke schrift veranderd in een vrij stevig en vrij leuk notitieblok. Nu alleen nog even die 365 dagen erin.

Schrikkeljaar, nog eentje extra ook!

Toch kóóp ik ook nog steeds dingen. Zoals kadootjes. Dat vind ik moeilijk, om mensen zelfgemaakte dingen te geven. Het staat zo vrekkig.

💰💰💰💰💰Vandaag was het uitstapje met vriendin Suzanne. Mijn maatje uit Bussum. Ze heeft een kleine beperking, en ik zoek haar twee keer per jaar op. Samen door de Bussumse winkelstraten wandelen. Koffie drinken, een taartje eten, en dan is het voor haar feest.

Ik zag ineens overal in de winkels dingen die je ook zelf kan maken. (Het wordt een sport!) Zoals in De Tuinen bij de bakprodukten. Druivenpit-meel? Echt? Kun je daar mee bakken? Met druivenpitten? Wat leuk!! Volgend jaar die zaden ook bewaren dus!

En ook van sorghum en van nog veel meer zaden (die we gewoon hebben in Moeskers Moestuin) kun je bakmeel maken.


Mais en rogge ook. Ja dat hebben we allang! En het is vers gemalen zóveel lekkerder dan wanneer het wie-weet-hoe-lang-wel in plastic zakken heeft gezeten.

Bij de Wereldwinkel hebben we ook wat kadootjes gekocht. Dat telt minder, vind ik, want daar help je mensen mee. En het is meestal vrij duurzaam geproduceerd.

Maar óók daar, vele vele dingen die je in een handomdraai zelf kan maken. Eén foto heb ik per ongeluk gewist, van twee erg leuke polssloffen, of hoe heten die dingen, heerlijk warm voor om je polsen en deels om je handen. Gewoon een recht lapje breien, een voering ertegenaan stikken, met een gat erin voor de duim, en vast naaien. Klaar. Niks vingers breien, ofzo.

Mooie katoenen plaids met een kleine gehaakte franje, stukken zeep aan een touw, schattige slingertjes, voor bijzondere feesten. Allemaal vrij simpel zelf te maken.Overal zie je het ineens! Dingen die je vrij makkelijk zelf kunt maken. Van de spullen die je gewoon al in huis hebt.

Voor degene die graag met hout werkt ... wat dacht je van zo'n houten bord? Zo'n snijplank? Die grote houten snij- en broodplanken zijn erg populair. Volgens mij is dat niet heel moeilijk. Héél veel schuren, dat wel. Maar verder is het eigenlijk gewoon een stuk hout met een gat erin en een touw erdoor.

Zo'n borrelblad, van wel een meter lang, voor allerlei borrelhapjes, leuk! Onthouden maar weer.

We aten vanavond bij Sascha en Pieter. Ook allemaal zelfgemaakte dingen. Zoals deze verrukkelijke bietensoep.

En er lag een blad waar ik even in moest bladeren .... vegetarische recepten. En niet zomaar recepten, maar allemaal heerlijk Winters Comfortfood. Allemaal met pastinaken en wortelen en bieten en pompoenen en van die dingen waar wij de schuren mee vol hebben liggen!

Top tijdschrift!!

Maandag meteen kopen!

Of wacht ... 😳😳😄

10 reacties:

Anoniem zei

Bij het krijgen van een kadootje gaat het erom dat je iets krijgt wat je graag hebben wilt lekker vind of goed kunt gebruiken en dan maakt het op toch niet uit waar dat kadootje dan vandaan komt. Wat mij betreft is het des te leuker dat het zelfgemaakt is of iets 2e hands is, dat geeft aan dat de gever tijd en moeite gestoken heeft om je blij te maken en daarbij ook nog nagedacht heeft over het milieu en duurzaamheid. Ans

Lies zei

Je nieuwe agenda is leuk geworden, Clarien.
Lie(f)s.

Willem zei

Had er geen flauw idee van wat sorghum eigenlijk was, totdat ik er een afbeelding van zag; gewoon die zaadtrossen die we 's winters aan de parkieten voerden. 's Zomers kregen ze die niet, dan was er genoeg ander zaad te vinden waaraan ze zich tegoed konden doen. Vooral op de zaadtrossen van melde en andere aan Ganzenvoet verwant onkruiden gek. Parkieten houden ervan om te spelen en ze kennen een variant op Hieronymus van Alphens "mijn spelen is leren en mijn leren is spelen". Alleen was de parkietenvariant 'mijn eten is spelen en mijn spelen is (gericht op) eten.
Voor mij was het splinternieuw dat je druivenpitten kon vermalen tot een bruikbaar product. Wat me wel duidelijk geworden is dat het vooral als toevoegsel aan bakproducten gebruikt wordt. Van zichzelf schijnt het een erg nadrukkelijke smaak te hebben, overheersend schijnt het goede woord te zijn, maar bevat veel nuttige antioxidanten en vergelijkbaar nuttigs. Wel een aardige trend die ontstaan is; het gebruik van vruchtenpitten. Amandelmeel is al totaal ingeburgerd, kersenpitten schijnen in warmtekussen geliefd te zijn, en zo zijn er nog meer 'waardeloze materialen die een nuttige/zinvolle bestemming hebben gekregen.
We mogen echter niet de ogen sluiten voor de negatieve effecten van deze trend, want laten we vooral niet vergeten dat het wel de doodsteek is geworden voor de eens zo florerende, maar inmiddels opgeheven landelijke bond van Meikersenpittenverspuugsportverenigingen. Het gebrek aan goede pitten heeft hun meer dan parten gespeeld.

Simo zei

Polswarmers in plaats van handschoenen, goed idee. Ga ik breien.
Ik herinner me een oude dame, die ze droeg bij haar nachtkleding, voor in bed. Zelfgebreid uiteraard. Tegen de reumatiek.
Nou wie weet bevallen ze zo goed.....
Bedankt boor de tip. Hupsakee.

Clarien zei

Haha Willem! Ik heb een kersenboom in de opkweek hoor. Speciaal voor de meikersenpittenverspuugsportvereniging!! :DDD

Ans je heb helemaal gelijk! En hoe meer mensen het doen hoe normaler het wordt! :)

Yvonne zei

Een paar weken terug heb ik in 2 avonden hele simpele polswarmers gebreid. Ze zijn heerlijk om te dragen bij het werken in de tuin.

Anoniem zei

Ik vind een zelfgemaakt cadeautje net leuk om te krijgen. Mensen hebben er moeite voor gedaan en het is persoonlijker. Kan mij ook goed voorstellen dat mensen blij worden als ze zelf geteelde groenten, fruit of bloemen cadeau krijgen. Is niet gratis, er zit jouw werk en toewijding in. Kan zoveel zelfgemaakte leuke cadeau,s bedenken, eventueel gecombineerd met spulletjes vd kringloop of chocolade, flesje wijn ed. Leuk om te maken en leuk om te krijgen.

Wieneke zei

Zelfgemaakt vrekkig? Kom nou, het is juist de gedachte erachter die zo enig is. Iemand heeft moeite gedaan om iets te maken dat er voorheen niet was. Naar de winkel hollen en zomaar iets aanschaffen is zeker gemakkelijker, maar ook veel onpersoonlijker. Ik ben bijv. dol op potjes zelfgemaakte jam. Of een zelfgemaakt kerststuk/krans. Is toch veel leuker dan een gekocht bloemetje. Het geeft twee keer plezier zelfs: voor de maker/gever en voor de ontvanger.
Ik heb een paar kersten geleden een heleboel jampotjes met Engelse trifle gemaakt. Een paar dagen voor kerstmis ben ik bij de mensen langsgegaan om ze persoonlijk af te geven. Meteen dan even een kletsje gemaakt natuurlijk. Ze vonden het allemaal hartstikke origineel én ook nog eens heel lekker.

madelief zei

Een troost misschien:die vegaspecial van goodfoods is van 2018.Is dus niet meer te koop.....ik had mijn echtgenoot al op pad gestuurd ;-)

Martine zei

Zelfgemaakt staat vrekkig? Dat ben ik helemaal niet met je eens. Ik heb veel liever iets zelfgemaakst dan simpel en snel gekocht. Kopen kan iedereen maar tijd en aandacht geven door zelf iets te maken......dat vind ik pas waardevol.
Zomaar een gedachte.