Tien klussen.

on dinsdag 17 december 2019

Héél lui en héél laat staat de zon op, deze dagen. Ver weg, in het zuidoosten, wordt het pas licht als wij allang buiten wandelen, Brit en ik. Heel langzaam, niks geen haast, komt ze uit haar luie bed.

Een late traktatie, elke morgen.


En bijna nóg mooier dan de zonsopgang, vind ik de lucht in het noordwesten, precies tegenover de zon, waar de schuine rode stralen op de wolken weerkaatsten.

... en dat onwezenlijke eerste zonlicht ...Het was me de week wel, vorige week. Er waren steeds onverwachte dingen tussendoor, waardoor veel werk bleef liggen. Extra teksten aanleveren, verjaardagen, mantelzorg, en ook ..... een zieke koe!

Bella was zaterdag niks in orde. Ze stond uren achterin de stal, te staan. En de spuitmest zat tegen de muren. Echt niks voor haar. Tja .. wat te doen? Hoe lang wacht je met de veearts bellen?

Ze bleef maar lamlendig. Wou niks. Alleen liggen. 

Uiteindelijk zondag toch maar de veearts gebeld en is Bella onderzocht. En .... niks gevonden. Wel heeft hij een magneet in haar pens geschoten. Dat is tegen 'scherp'. Dat betekent dat ijzerdraad of ander metaal wat een koe soms per ongeluk inslikt, dat wordt dan door de magneet onderin de pens vastgehouden, waar het geen kwaad kan.

Ook kreeg ze nog een kruiden en mineralen bolus. En verder, in de gaten houden. En voorlopig even niet teveel groente en bieten enzo, maar vooral hooi geven. Nou, vandaag was ze weer gewoon op de been en liep vrolijk mee op het weiland.

En om de schade in te halen, had ik vandaag bedacht om een tien-klussen-dag te houden. Dat doe ik vaker als ik achterop ben. Tien klussen opschrijven en die ook echt doen. En ook vooral, niks anders! Want het probleem is dat je steeds weer wat nieuws ziet liggen, en dat dan ook even tussendoor doet. En dan komt niks af.

Vriendin B appte .... heb je nog een of ander een klusje vandaag? Dan kom ik langs!

Haha. Eén klusje??
TIEN klussen! Nou daar gingen we met z'n tweeën.

Het blad uit de tuin is haast allemaal eikenblad. Dat kun je niet in dikke lagen op het gras laten liggen. Een klein deel blijft liggen als mest voor het gras, en voor de beestjes, en de rest gaat weer op de aardbei bedden. Waar allemaal kuilen in de grond zaten, waar die aspergeplanten zijn weggehaald. Nou, niks meer te zien van die kuilen!

Klus 1 af!

Een ander deel van dat blad gebruikten we als bedding in het kippenhok. Het hok moest uitgemest worden, en dat blad kon nu mooi op de bodem. De kippen scharrelen er graag in en vinden allerlei beestjes.

Hoewel ze eerlijk gezegd maar weinig binnen zitten. Ze wonen buiten. Hoe dat hok dan toch steeds zo vies komt? Geen idee. Volgens mij gebruiken ze het als wc! 😄
Ook was er weer karton. Heel fijn want er moeten nog een aantal bedden mee afgedekt worden. Maar door die storm laatst was het karton overal heen gewaaid.

Het zijn behoorlijke lappen. Als de wind eronder komt dan gaan ze helemaal op hol. We hadden bedacht om ze nu maar achter de kapschuur te zetten, waar minder wind is. En dan een touw erom binden. En hopelijk staan ze hier ook droog.

Klus 2 en 6 klaar!

Vervolgens zijn we nog een uurtje op de moestuin bezig geweest. Een deel van het karton is weer gebruikt om bedden mee af te dekken. Eerst moesten die bedden worden leeg gehaald, er stonden nog suikerbieten en voederbieten op.

Van de suikerbieten schrok ik, want sommigen waren helemaal hol van binnen. Die zijn door de muizen helemaal leeg gegeten. Vandaar dat we nu die bedden hebben leeg geoogst.

Compost erop, en dan een laag karton, en dan nog wat ruig spul, zodat het karton niet wegwaait. (En Bella maar naar ons kijken. Zij is nu dus even op bieten-dieet, en had zooooooo'n zin in bieten ... )

En dat waren dan klus 3 en 4. En toen ging B weg ... en ging ik na het eten alleen verder. Maar dan zo 's middags dan kak je toch een beetje in. Het tempo lag een stuk lager. Ik ben eerst maar lekker gaan prutsen met die zaadjes opbergen.

Ook de zaden van erwt en tuinboon, die gekiemd zijn, mogen de grond in. Ze komen op rijtjes in de kas. Twéé zaden per kuiltje. Als het van dit kwakkelweer blijft, dan hebben we hier binnenkort jong vers groen.

Als het wél gaat vriezen, dan gaan ze niet dood. Dan staat de groei stil en moet je gewoon wat langer wachten, op je winter sla.

En kippenvoer moest ik ook halen. Dat was echt schoon op. Stom dat je daar altijd mee wacht tot de laatste korrel. Ik kan het ook wel zelf maken van onze rogge en mais, maar eigenlijk vind ik dat jammer, we hebben daar zoveel werk van gehad.

Toch maar kopen dus. En toen scheurde ik een zak open aan het winkelwagentje. Voorzichtig in de auto gezet, maar daar bleek hij toch te zijn omgevallen.

Ja en zo ging de rest van de klussen dus een heel stuk langzamer.

De kippen hebben héél veel bordjes met voer.  Op elk bordje komt een beetje. Want als ik dat niet doe, maar alles in één of twee bakken gooi, dan zijn er steeds een paar die haast niks krijgen. Of pas op het laatst. Als de lekkerste graantjes op zijn.

Zoals die jonge moeder met haar drie puberkinderen. Die mogen nooit ergens mee eten. Ze is een hele verlegen moeder en haar kinderen zijn dat ook.

Ik wacht dan tot alle kippen aan het eten zijn, en geef hun apart stiekem een eigen hoopje. Snél eten, voor er weer één of andere bazige hen komt die ze wegjaagt. Oja .... en lichtjes .... dat ook. Hebben jullie al het huis versierd? Voor kerst? Ik nog niet. Alleen die lampjes aan het gebint. Ik kan niet veel doen dit jaar met de jonge katten. Misschien alleen de bovenste helft van de boom versieren?🎄🎄🎄

Of geen boom? Poe, moet je de kinderen horen! Nou we zien nog wel.

Vanavond aten we ...


Hopla! Hutspot!😊

En nu alleen nog klus 10. Vouwen en strijken.
😔


2 reacties:

Lies zei

't Is poëzie, Clarien, je log, zelfs 'le grand cru' !
Het vele werk sla ik voor die keer over, maar 'k geniet bij 't zien van je hutspot !
Lie(f)s.

Anoniem zei

Toen ons katertje een half jaar oud was, hebben wij na 1 dag de kerstboom weer afgebroken. Hij klom er de hele tijd in. Het jaar erna weer opgezet en toen ging het prima. Kunnen hem nu uren alleen laten met de boom zonder dat er een takje beroerd wordt. Hebben voor de zekerheid er nu wel ieder jaar wat kunststof kerstballen in hangen en veel versieringen van stof en de boom vastgemaakt aan een leiding vd cv. Je zou bij jullie een touw kunnen spannen dwars over het gebint heen en dat aan beide kanten aan de muur of het plafond vastmaken. Daar stevig dennen takken aan vastmaken en die versieren en een lichtsnoer er door of overheen verwerken. Voor de brandveiligheid zou ik wel led lampjes nemen. Hebben wij ook ook voor de veiligheid van katertje gedaan vanwege onbreekbaarheid. Zou ook nog zoiets aan de bovenkant vd de ramen kunnen hangen. Dat hele speelse wordt minder, is ook wel jammer, maar ze worden rustiger met de jaren.