Naar de eeuwige jachtvelden.

on woensdag 11 december 2019

Weinig nieuws onder de zon vandaag.

Alleen dan ... dat het erg gezellig was langs de slootkant. Bella kwam bij ons kijken, en vrat de groene slierten uit de compost op.

En ondertussen was Brit aan het wroeten in de baggerhopen. Het stikt er van de muizen. Het wandelpad langs de sloot zit inmiddels vol met muizengaten. Die muizen graven daar hun holen, onder de bagger, en eten van de half vergane rietstengels en wortels.

Maar nu al een stuk minder. Want Brit hielp de ene na de andere muis naar de eeuwige jachtvelden.

Arme beestjes. Zo'n mooi luilekkerland gevonden, en dan komt daar zo'n hond.

Ik heb de dode muizen allemaal op de composthopen op het weiland gegooid. Zo komen ze uiteindelijk in onze kringloop, en zijn ze niet helemaal voor niks om zeep geholpen.

En vanmiddag ... was het eindelijk klaar daar langs die sloot!
Dat wil zeggen ... het spul ligt nu aan de andere kant. Maar er moet nog van alles mee gebeuren, voordat we het kunnen gebruiken. Gelukkig heeft het geen haast.

☆☆☆☆☆Soms vind je de meest mooie spullen gewoon in je eigen huis. Zo vond ik vanmiddag in onze eigen boekenkast een pareltje. Dit boek hieronder. Het is al van een tijd geleden, en het trok toen niet zo. Ik dacht dat het gewoon weer een receptenboek was. Tot iemand er iets over blogde. Ik dacht ... hee dat boek komt me bekend voor. Heb ik dat niet?

En ja dus. Nou, het bleek bomvol te staan met boeiende zaken. Over voeding.


Zo stond er een heel hoofdstuk in over kiemgroenten. De do's en don'ts. Meteen weer heel veel bijgeleerd. Zo kun je ook van alle droogbonen kiemgroenten maken, en van pompoen en meloen.

En de meest afgeraden kiemgroente? Alfalfa! Haha terwijl die juist het meest populair is. Of dat echt zo is? Nou, ik zal het verder uitzoeken. Je moet zoiets ook niet meteen voetstoots maar aannemen natuurlijk.


Vanavond was ik vanavond eindelijk weer eens bij Karin. Ze woont nu weer dichterbij. Het lijkt nog maar een tel geleden dat ze ons hier, als vijftienjarige, voor het eerst kwam helpen, en meteen even onze losgebroken konijnen ving, op het weiland.

Vandaag werd ze alweer negentien. En morgen gaan we samen op stap!

😊


6 reacties:

Lies zei

Je handschoenen lijken kunstwerkjes, Clarien !
Lie(f)s.

Clarien zei

Ja grappig he? Ik sta soms ook versteld van ze! :DD

Willem zei

Wat is de reden dat alfalfa een omstreden kiemgroente is, staat dat ook in dat boek? Bij mijn weten is alfalfa niks meer of minder dan de gekiemde zaadjes van rode klaver en dat werd in mijn vaders tijd veel als veevoer geteeld, om samen met zomer- en najaarsgras en een aantal toevoegingen, in te kuilen. In deze periode van het jaar, als de knollen op waren, werd begonnen met het voeren uit de kuil, waardoor ik een kerstdienst in de kerk nog altijd associeer met de (zeer pregnante) lucht van kuilvoer.
Er lijkt me niks mis mee als Brit muizen naar de eeuwige knaagvelden stuurt. Als je er niks aan doet krijg je vergelijkbare problemen als een aantal bezitters van grasland die door muizenvraat hun hele grasmat naar de gallemiezen zagen gaan. iets vergelijkbaars gaat natuurlijk ook op voor de oevers van de watergang haast je huis. Goed beschouwd mag de beheerder, -Provinciale waterstaat?-, wel bijdragen in het onderhoud van de muizenvanger, maar eer een ambtelijke werkgroep daarover een beslissing genomen heeft ben je weer 15 jaar verder, dus een heilloze weg voor oplossingsgerichte personen. Vergadertijgers zullen echter van zoiets smullen.
Het losgebroken konijn dat Karin enige jaren geleden ving, was dat hetzelfde konijn dat je later op een plekje vrijgelaten hebt nadat het zich al een hele winter had gered buiten het hok? En waarmee je onder je bloglezers nogal wat ophef veroorzaakte? Hoe het zij, ik wens je een plezierige dag toe bij en met haar.

Anoniem zei

Sinds ik een paar jaar geleden dit filmpje zag, heb ik 's winters altijd een bakje zonnebloemkiemen staan. Dansende plantjes! 😃
Groetjes, Marjolein.

https://youtu.be/mld6Emlx5WA

Martine zei

Ay die arme muisjes, Ze zijn ook altijd mijn probleem. Ik hou er niet van dieren te doden maar ik wil ze ook niet in mijn huis hebben, dus......tis alleen zo dat mijn kat maar 1 muis per dag kan eten, ze hoeft dus nog lang niet te verhongeren.........

Anoniem zei

Voor wie meer wil weten, het boek Nourishing traditions is op meerdere plekken online gratis te downloaden in PDF vorm. Gewoon even zoeken met ´free download nourishing traditions pdf´.
Helena