Zeven keer .... midwinter.

on zaterdag 21 december 2019
Midwinter. De kortste dag van het jaar. Ik heb er wat mee. Het is zo bijzonder dat ons deel van de aarde nu op het verste punt van de zon is! 

Hallooooooo ..... heelal ...... is daar iemand??? ..... zou je bijna willen roepen. Want op het donkerste moment vandaag zitten we met één voet in het universum! Met één teen. 😊 

Maar ..... goed nieuws voor wie daar niet van houdt, van dat donkere stille en koude heelal .... vanaf nu worden we weer heel hard terug geslingerd naar de warme lichte zon!

🌍🌍🌍🌞🌞🌞Ik heb eens teruggekeken, naar alle vorige midwinters. Grappig. Wat is er veel veranderd afgelopen zes jaar! In 2013 was ik nét begonnen met bloggen, en daar zie je nog mijn klasgenoten van de Warmonderhof. We hadden die dag kerstlunch, op onze stageplek. En gek doen natuurlijk.


Midwinter 2014 was ik met een grote klus bezig, op de oude Moeskers Moestuin in Bussum.

Op die donkerste dag stopte ik de bedden van de tuin opnieuw in. Ze kregen een keurig netjes rijtje dakpannen langs het voeteneind!En het jaar daarna, in 2015, was er dat leuke 'mini' teeltplannetje, voor onze achtertuin. Een paar bakken hadden we daar, van in totaal een paar vierkante meter, maar er konden heel wat gewassen in!

Op de tekeningen tenminste! 😊

En in 2016 woonden we hier, in Punthorst, en waren er .... die engelen .....

Een verslag van die engelen en wat ze zoal allemaal deden, vind je hier.

En óók in 2017 kwamen we een engel tegen. Hij was vermomd als een gewone man. Hij parkeerde zijn auto vóór de voedselbank en stapte uit. Uit de kofferbak tilde hij een zwaar en zéér royaal gevuld kerstpakket. 

'Wat gaat u doen? vroeg ik
'Dit binnen brengen. Ik heb het niet nodig, en hun daaro wel.'

Hun daaro wel.

Grappig. Sommige woorden blijven je altijd bij. Vooral die, van vermomde engelen.


En vorig jaar, op midwinterdag, stond ik stil bij de adventsviering. Waar komen toch die vier adventskaarsen vandaan? Dat is ook, om de terugkeer van het licht te vieren.

Het licht, of Het Licht. Al naar gelang je overtuiging.


En nu? Dit jaar?

Vanmorgen was er een 'midwinterwandeling' in het bos. We zochten naar 'leven' maar het was erg stil. Het bos was in diepe rust. Maar wel mooi.

Oh we zagen nog wel een zwerm Goudhaantjes, die volgens Harry soms helemaal uit Siberië komen om hier te overwinteren. Snap ik best. In zo'n mooi bos!

(maar ik kreeg ze niet op de foto)

En de klus vandaag .... was niet zo'n zware .... maar wel weer eens eentje 'op het nippertje' ....


Mooi he. Je zou maar zó kunnen tekenen ....
5 reacties:

Lies zei

Héél mooie terugblik, Clarien.
Lie(f)s.

Anoniem zei

Wat mooi gezegd Het Licht Tegenmoet. Dat was ook het motto van een Maastrichtse Heiligdomsvaart. Het motto vd laatste Heiligomsvaart vond ik ook zo treffend, doe goed en zie niet om. Ik word wel eens pessimistisch als ik de krant lees of naar het journaal kijk. Je zou gaan denken dat het alleen maar kommer en kwel is op deze aarde als je de verschrikkelijke dingen ziet en lees die mensen elkaar vaker aandoen. Gelukkig heb ik net als jou mogen ervaren dat dit negatieve wereldbeeld niet klopt. De meeste mensen die in mijn leven tegenkwam, waren van goede wil. Of hadden gewoon hun goede en slechte kanten zoals iedereen, niets is zwart-wit. Daar zou in de media ook eens wat meer aandacht voor mogen zijn. Eens wat meer benadrukken wat er wel goed gaat, wat meer positiviteit. Is ook goed en belangrijk voor jongeren die nu opgroeien.Jan Wilde een Tuin zei

Fijne feestdagen en een mooi 2020 voor jullie.

Liefs Jan(Wilde een Tuin)

Unknown zei

Mooi stukje! Ik zou ook wel zo willen tekenen😍 fijne midwinter dag, al voelt het als voorjaar.. 🤔

Willem zei

Volgens een oude (Drentse?) weerspreuk (mijn opa bezigde die vaak) wordt vanaf begin januari elke dag 'een hanatree' langer. Welke dag weet ik niet precies meer, mogelijk Driekoningen, maar die dag speelde in mijn geboortedorp geen enkele rol van betekenis. In ieder geval niet de kortste dag, al zou logischerwijs wel het geval moeten zijn.
Maar hoe het ook zij; ik wens iedereen Prettige/Zalige/Gezegende Kerstdagen/Vredesfeest en ook alvast een gezond en voorspoedig 2020.