Een geweldig concept.

on zaterdag 7 december 2019
Elke zondag of maandag trekken Paul en ik de agenda's en nemen de komende week door. Wanneer ben jij thuis en wanneer ben ik thuis.

Dat moet je afstemmen als je dieren hebt, want het kan niet zo zijn dat we toevallig allebei de hele dag weg zijn. Eén van ons moet ze voeren en uitlaten etc. En meestal ben ik dat, omdat Paul nou eenmaal hoofdkostwinner is en veel vaker weg.

Maar vrijdagmiddag en ook vandaag was het mijn beurt en kon ik achter wat spullen aan. Leuk! Shoppen! Heel belangrijk was het niet hoor. Ik zocht wat kleurige stoffen voor tassen, en voor kussens op de bank, en een warme tweepersoons deken of dekbed voor op het bed in de kippen-logeerkamer. En een mand voor Brit. En een kaarsenstandaard, zilverachtig.

En verder, gewoon leuk, kijken.

Maar het voornemen was dus om te proberen om niks nieuws te kopen, maar alles hergebruik. Nou, daar gaan we, eerst naar de Kringloper in Meppel.

Het is een typische Kringloper-buurt. Een beetje achteraf, op een vrij stil industrieterrein ... waar de huren laag zijn. En de gebouwen grauw.

Tja. Winkelstraten zijn veel gezelliger. Met feestverlichting en de geur van oliebollen en met kerstmuziek uit de speakers.

Maar ik zal je zeggen ..... dit is óók leuk! Het is een sport om tussen al die rommel de dingen te vinden die je zoekt. En wat dan ongemerkt ook gebeurt, is dat je je keuzes bijstelt. In plaats van precies dat en dat dingetje te zoeken, ga je meer kijken naar wat er is.

In winkels wordt je vaak overdonderd door het enorme aanbod. Alles is prachtig gerangschikt, en in grote hoeveelheden, en ziet er zo mooi uit. Je wordt verleid waar je bij staat! Haha en daar heb je bij de Kringloper minder last van. Hoewel ik echt heb staan twijfelen bij deze totaal overbodige maar zoooo leuke oude wasmachine ..... met wringer!
En allemaal van die vormen om chocolade bonbons te maken. En een mooi vintage porselein servies. Prachtige seventies kleuren. Ook in de Kringloper is verleiding, maar anders.

Daarbij is het meestal goedkoop, er zijn geen plastic verpakkingen, en het is tweedehands. Het is er al. Er zijn geen vervoers- en productiekosten. Géén milieu impact.

Het is een geweldig concept!Die heb ik gekocht, hierboven. Een sierkussen hoes. Perfect voor op de nieuwe bank. Grijs, met een mooi blad.

Heeft één van je kinderen interesse in pianolessen? Koop dan geen nieuwe piano maar haal er een bij de Kringloop. Een beetje goeie pianostemmer krijgt hem wel in orde. En kinderen kunnen soms zomaar weer klaar zijn met een hobby. En dan zit jij niet met een dure piano!

Zo grappig ... zo'n piano met een totaal niet erbij passende kruk!


Schroeven of spijkers koop je per kilo. Natuurlijk hebben ze lang niet alles, maar kijk in elk geval eerst even bij de kringloper in je dorp, voor je langs de ijzerhandel gaat. 

Banken en andere meubels hebben ze in lelijk, gewoon, en best mooi. Héél overzichtelijk. Je ziet in één keer of er iets bij is of niet. Meestal niks, maar misschien, wie weet. Dus, onderweg naar Ikea .... óók eerst even langs de Kringloop.


 

Zo'n houten trap vind ik nou weer erg leuk. Maar die paste niet in de auto hebben we al.

En bij de dekbedden .... lag dit:
Een half-donsdekbed, tweepersoons, helemaal vol met eendendons en eendenveren. Wow! Ja, dan ga ik toch geen nieuwe kopen waar weer allemaal eenden hun veren voor moeten afgeven? Terwijl deze er gewoon al is? Die veren zijn allemaal nog prima. Veren gaan heel lang mee.

Vies? Ik rij er eerst mee langs de stomerij natuurlijk!

En vóór de kassa .... waren daar de boeken. Die mag ik niet meer meenemen want onze boekenkast zit vol. Tenzij er een pareltje tussen zit natuurlijk.

En die zat ertussen. Twee zelfs.
Wat ik met dit hele bericht eigenlijk wil zeggen .... geneer je niet als je Kringloopshopt. Trek je niet teveel aan van het soms wat muffe luchtje. Vind het niet vies. Kijk door de meuk heen, en zie hoeveel leuke spullen er staan. Soms ook nog veel authentieker en minder plastic-achtig dan in winkels.

Denk ook vooral niet ... als ik maar geen bekende tegenkom. 😄😄

Het is echt leuk en het is hip en het is goedkoop en je komt op hele creatieve ideeën. 
  

meters en meters stoffen, voor tassenOja en het is ook nog goed voor de planeet. Haha. Dat ook nog.naschrift ... een deel uit een email die ik laatst kreeg van een trouwe bloglezeres ... en wat hier heel mooi bij aansluit!

Kleding bij kringloopwinkels, Boschhart of ter des Hommes. Schoenen via dezelfde kanalen of via Marktplaats ( en ik heb een erg smalle voet en steunzolen, en toch lukt het me om goede schoenen zoals Durea tweedehands te kopen ). Voor cadeautjes kun je prima bij de kringloop terecht. Alleen moet je op tijd beginnen te zoeken. Zelfs speelgoed voor de verjaardagen van de kleinkinderen komt vaak via Marktplaats. Wel in overleg met de ouders. Maar dan kan ik meer ( duurzamer speelgoed ) doen van het vaste budget wat ik per kleinkind heb.

Als ik complimenten krijg over onze kleding dan geef ik ook aan dat het bij de kringloop of tweedehands is gekocht, omdat wij zo niet verder kunnen met consumeren als mensheid. Hoop dat het mensen aan het denken zet.

Veel mensen denken bij kringloop of tweedehands nog steeds aan vies, verwassen, oud en uit de mode.

Verder vindt ik de kwaliteit van de oudere kleding veel beter. De gebruikte materialen zijn beter ( linnen, wol, zijde, cashmere ) en het is beter genaaid.

Ik strooi ook rijkelijk met onze kringloopadressen als mensen er naar vragen en hoop dat er zo weer iemand besmet raakt met het hergebruik virus.

En alles wat wij niet meer gebruiken gaat het circuit weer in.

Het zit ons in het bloed denk ik, ( ben niet voor niets eco teamcoach geweest ) en onze kinderen zijn er mee opgegroeid en doen het ook, waardoor hun kinderen het ook weer leren.

Hopelijk steken we met elkaar meer mensen aan met het kringloop virus dan is er nog hoop. En hebben we geen black friday meer binnenkort ( wat naar mijn idee alleen maar aanzet tot kopen ).

14 reacties:

DagelijkseOnzinDingen zei

Ik ben dol op kringloopwinkels, al mag ik er van mezelf alleen maar mooie glaasjes kopen. Van wit glas met een geslepen werkje. Soms heb ik geluk en vind ik er eentje voor een koopje en die mag dan in de vitrinekast. Ik zet de kringloop in Meppel ook op mijn lijstje.

Petra1945 zei

Ik zou ook wel willen... deze ziet er super uit. Zovéél. Maar ja, ik woon een uur sporen van Meppel en heb geen auto: niet zo praktisch dus. Bij sommige van onze stedelijke kringlopen kom ik dagelijks, maar die zitten in de stad en zijn veel kleiner dan dit. Maar daar kan ik tenminste op de fiets naar toe!

Lies zei

Héérlijk snuisteren, Clarien, én vinden !
Lie(f)s.

Emie zei

Ben ook een grote fan van de kringloopwinkel en ben er eerder trots op dan dat ik me er voor zou generen. Schreef er gisteren een blogje over.

https://wonenincaldese.wordpress.com/2019/12/06/een-herder-en-twee-koningen/comment-page-1/#comment-21329

Doodongewoon zei

Ik ben al jaren groot fan van de kringloopwinkels in soorten en maten. Ook mijn kinderen weten het inmiddels dat ze daar koopjes kunnen vinden. En het mooie is, het kan ook gewoon weer terug naar de kringloopwinkel. Ik had er een pietenpakje gekocht voor mijn dochter,die het niet aan wilde. Dan gaat het gewoon weer terug. Maar ik vond er ook een aantal mooie sinterklaas- en kerstcadeautjes. Als ik zo'n schat vind, ben ik echt blij.

philivd zei

u zou goed passen bij ons gezin,fervente kringloopwinkeliers.

Lies zei

Knap 'naschrift' !
L.

Petra zei

Ik ben ook een heel groot voorstander van de kringloop kan er heerlijk rond struinen, alhoewel ik het steeds minder vind worden en dan de prijzen die ze durven vragen. Ik zie bij kringloopwinkels hier in de omgeving dat er een prijs opstaat die net zo duur of soms nog duurder is dan dat ik het nieuw zou kopen. Dus zo niet aantrekkelijk om het dan bij die kringloop winkel te kopen, met name omdat de kringloop het nog altijd voor niets krijgt en er bijna altijd vrijwilligers in de winkel staan. Maar het blijft leuk om er rond te snuffelen. Groet Petra

Anoniem zei

Wat Petra ook al zei, de prijzen worden steeds hoger en maken het een stuk minder leuk dan vroeger, maar zo heel af en toe kom ik er nog steeds pareltjes tegen. Een collega van mij zei voorheen altijd dat ze het maar een vies idee vond , al die 2e hands spullen, oh was mijn reactie jij gaat dus ook nooit uit eten of naar een hotel? Wat heeft dat ermee te maken antwoorde zij. Nou ze gebruiken daar ook 2e handsspullen of denk je dat ze voor iedere gast nieuw servies, bestek en beddengoed kopen en gebruiken? He, daar heb ik nog nooit bij stilgestaan zei ze toen en tegenwoordig koopt zij ook 2e hands bij de kringloop of op een rommelmarkt, Ans

Clarien zei

Ans en Petra ... is dat echt zo? Ik vind het nog steeds heel goedkoop bij de kringloop.

Voor bijna 15 meter sterke en leuke katoenen stof, 1 kaarsenstandaard, 1 kussenhoes, 1 2-persoons donzen dekbed, 4 mooie kleine stroopkannetjes, 2 boeken, 1 lamswollen 2-persoonsdeken, en een prima kwaliteit beslagkom was ik in totaal 26,50 kwijt.

Allemaal spullen die ik écht graag wilde hebben. In de winkels was ik meer dan het het tienvoudige kwijt geweest. Er komen nog wel wat kosten bij van de stomerij natuurlijk. Maar dan nog.

De kringloop is nu wel wat duurder dan eerst, dat geef ik toe. Maar toch echt niet duurder dan 'nieuw'? En dan is er nog het voordeel voor het milieu natuurlijk, vergeet dat niet!

:))Anoniem zei

Jij had een koopje! Ik kocht gister een klein kunstkerstboompje (25 cm) zonder versiering was 3,00 kwijt. Zag bij thuiskomst dat het nieuw uit de winkel ook 3,00 was geweest!

juffie 14 zei

ik koop ook zoveel mogelijk tweedehands; meubels, vloerkleden, serviesgoed, kleding, etc.
'k Ben dol op kringlopen ;-)
Ook mijn kinderen zijn al besmet met het kringloopvirus. Daar kunnen ze meer kopen voor hun kleedgeld. Mijn kinderen zien er altijd leuk en verzorgd uit en krijgen vaak complimentjes over hun kleding. Wanneer mensen horen dat het tweedehands is, zijn ze verbaasd....
de meeste mensen denken dat het dan verwassen of oudbollig ...
groeten van Gerda

Clarien zei

Oh wat jammer anoniem... ja soms zit het tegen. Maar één troost .. jij hebt wél een echt recycle boompje!! :))

Gerda wat leuk! Hopelijk gaan je kinderen een trend zetten in hun omgeving! :))

Anoniem zei

Clarien, milieuwinst is zeker ook heel belangrijk, maar soms vragen ze bij de kringloop prijzen voor dingen die bij sommige winkels nog steeds veel goedkoper zijn en dan snap ik wel dat mensen dan toch liever voor nieuw gaan. Vergeet niet dat prijzen per regio en /0f per kringloop verschillen. Zo betaald mijn vriend in Rotterdam nooit meer dan 1,50 euro per boek , terwijl er bij mij in Zwolle bij de gesubsidieerde kringloop rustig 3 euro voor een boek gerekend word. Ans