Zieke kip.

on woensdag 9 oktober 2019





'Boe-hoe-hoe ....  '  dat was Bella, vanmorgen.
'Wat is er Bella?'
'Het is woe-hoe-hoensdag! Ik mag verplaatst!'

Och ja, het is woensdag. Dan krijgt ze er een stuk weiland bij. Soms vergeet ik het, maar zij vergeet het nooit.

Inmiddels zitten we al op het einde van het weiland. Het gras is hier zo schraal, dat ik haar het hele laatste stuk ineens erbij geef. Het touw en de paaltjes gaan nu weg.

Wat je ziet in oktober, is dat het gras minder voedzaam wordt. Er zitten minder suikers in. Daarom worden de stukken weiland die ze er per week bij krijgt, steeds groter. En ben ik haar al een tijdje aan het bijvoeren.




En in de tuin is het nog steeds druk. Wat ik zoal doe?

Van de week heb ik het vak van de mais omgespit. Bed voor bed. Elke keer een dikke laag compost erop, dan omspitten, en dan groenbemesters zaaien. Dat zijn planten, die daar dan gaan groeien, en de voeding in de bodem vasthouden met hun wortels. Met de vorst vriest dat kapot, en dan kan je het in het voorjaar weer onderspitten.

Zo krijg je een mooie gezonde bodem. Vol mineralen, en diertjes enzo.





Maar vandaag ging het anders!

Ik had geen zin meer in spitten. Die dikke wortelkluiten van de mais, daar breek je zowat je rug op! Dus, dacht ik, we gaan het op het volgende bed een keer anders doen.

Ik heb de maisstengels kort afgeknipt en het onkruid ook. Toen ging er een dikke laag compost op. En ook nog wat derrie. Dat is gewoon stront, omgeroerd met water. Als je dat over een bed schept, dan komen daar vele wormen op af!

En daar weer bovenop, ging karton!





En dáár weer bovenop, gingen de restanten van de mais. Die mooie lange stengels, die waren helaas toch omgevallen en nat geworden. En Bella had eraan zitten vreten. Daar kan ik niks meer mee.

Dus dat ging op het karton.

Nu waait het karton niet weg. En volgend voorjaar halen we de bovenste laag weg, en als het goed is is de compost en de derrie daaronder dan hele mooie rulle aarde geworden. Zonder onkruidresten. En zonder dus te spitten.

We zullen het zien!

😊😊😊



Kom Brit, tijd voor ons rondje. En kijk wat bloeit er nog veel in oktober!!








Tot aan de vorst gaat dat gewoon door. De natuur zorgt wel goed voor haar insecten!






Nu hadden we ook een zieke kip. Al een paar weken is ze ziek. Geen idee wat ze heeft. Het is de kip op de foto hierboven, rechts onderaan. Het is de mooiste hen die we hebben. Niet dat het daarom erger is, want elk ziek dier is even erg.

Maar toch, ik vond haar zo mooi en zo sterk en met zo'n stralend verenpakje ... zo gek dat zij ineens ziek is. Het is er ééntje van De Gang, die vier kuikens van april. Herinner je ze nog?




Jan zei je moet ze wat wormenmiddel geven. Kippen kunnen wormen krijgen en daar erg ziek van worden. Dus dat heb ik gegeven. Aan alle kippen natuurlijk, want het moet in het drinkwater. Dus krijgen ze het allemaal. Maar dat is juist goed want het is besmettelijk.

En vanmorgen was de zieke kip weg. Nergens te vinden. Och, dacht ik, die is in een hoekje gekropen en daar doodgegaan. Want zo doen dieren dat.

Maar vanavond wankelde ze ineens weer rond. Nog steeds suffig, kop in de veren, geen kam te zien. Sneu hoor. Ik hou je op de hoogte.






En als ik dan zo het avondrondje loop, en de dieren voeder, dan vind ik zo hier en daar de eieren. Die stop ik in mijn zakken. Meestal gaat dat goed.

Maar niet altijd.





Want soms vergeet je ze. Zo had ik vandaag een paar eieren in de zak van mijn vest, van gisteren nog. De hele dag gewoon gedragen, niks van gemerkt, en gewoon mee gewerkt.

Vanavond waren er zowaar nog twéé heel.

Maar de derde was kapot. Alle struif zat in mijn kleren en de restjes schaal zaten aan de andere eieren vastgeplakt.

Je beleeft wat hoor 😄😄








Vanmiddag, regen, regen.

Van binnen, door het raam, ziet de regen er knus uit. Wel moet ik wennen aan dat vroege donker. Jullie?

Maar gelukkig dus, er is dus nog kleur zat!!





9 reacties:

Lies zei

Toch knap gewerkt van je, Clarien.
Hemelse boeketjes, zelfs tussen de stenen !
Hopelijk haalt die kip het !
Bij jou is altijd wat te beleven !
Lie(f)s.

Anoniem zei

Hoi, ik geef mijn kippen 2 keer in de week een scheut appelazijn door het drinkwater. Dat schijnt heel goed te zijn voor van alles, oa darmen en weerstand. Ik las op internet dat kippenboeren dat ook gebruiken en zo veel antibiotica gebruik voorkomen. Mijn kippen niesten, maar dat is helemaal over gegaan nadat ik die appelazijn ben gaan gebruiken. Jij maakt dat zelf toch? Dus je hebt het vast in huis...;-) succes! groet, Jo

Clarien zei

Ge-wel-dig Jo. Ga ik doen!!

mamanuis zei

ik ben helemaal niet van het ontwormen, dat zijn zulke heftige middelen maar de kippen doe ik nu zeker 1 keer per jaar. Meestal mag je de eieren die dan gelegd worden 2 weken niet gebruiken. Ik ga de tip vd appelazijn ook gebruiken, dankjewel!

Anoniem zei

Eet en drinkt ze wel ?
Hoe ziet haar mest eruit?

Anoniem zei

Ik bedenk me dat het ook nog legnood zou kunnen zijn. Daar helpt appelazijn natuurlijk niet voor. Ik weet niet goed wat je daar aan zou kunnen doen. Sowieso is appelazijn geen tovermiddel maar wel gewoon goed voor ze. Gr. Jo

Willem zei

Een oude Drentse boerengezegde is "Als de boer een kip eet is of de boer, of de kip ziek". Hiermee werd eigenlijk gezegd dat de economische waarde van de kip nihil was, omdat ze maar een beetje op het erf rondscharrelde en als je geluk had vond je de eieren. Anders moest je wachten tot een kloek met kuikens tevoorschijn kwam.
Mijn ouders kochten in de jaren '50, -ik zal een jaar of 7 geweest zijn-, zo'n 300 leghennen die 'tegen de leg' aan waren. Die werden ondergebracht in twee hokken, elk met een grote ren. Onder die jonge kippen brak ook een ziekte uit en daar kwam wel een deskundige aan te pas. Wat ik me als 'genezing' herinner is dat de kookketel die vroeger voor het varkensvoer gebruikt werd, nu dienst deed als hele grote pan om gort in te koken. Dat moest enige weken aan de kippen gevoerd worden. Kennelijk heeft het geholpen, want er zijn maar weinig kippen doodgegaan. Waarom ik me dat zo goed herinner is omdat ik die gekookte gort ook erg lekker vond en er regelmatig wat van snoepte. En niet voor te stellen in deze tijd, maar mijn moeder zei er niks van en ik weet zeker dat ze het wel eens gezien moet hebben. Ik heb toch het vermoeden dat ik in mijn kindertijd veel weerstand opgebouwd heb, waar ik tot nu toe nog steeds profijt van heb.
En nee, die dode kippen hebben we niet opgegeten, maar in de mestvaalt begraven om in het volgend voorjaar over het land verspreid, een bijdrage te leveren aan de oogst.

Anoniem zei

Hoi, wij geven de kippen af en toe gesnipperde rauwe ui en ze hebben geen last meer van wormen. En uien heb je genoeg ��

Anoniem zei

Ik las over rauwe pompoenpitten, dat die goed zouden zijn tegen wormen bij kippen!
Groetjes, Sonja
http://www.goodshomedesign.com/raw-pumpkin-seeds-as-a-dewormer-for-chickens/?fbclid=IwAR0HWTbK077hILtwObzRwg9JOJAh2CTvBs3k-nH97uztpbw7itAZZ2Nwnuk