Even wat anders.

on vrijdag 18 oktober 2019




Elke ochtend ..... roggepap voor ontbijt.

In mei en juni gaan er aardbeien in, en in juli bosbessen en pruimen, in augustus bramen, en in oktober frambozen. In de winter gedroogd fruit en fruit uit de vriezer.

Maar toch ..... je wil wel eens even wat anders.

Vandaag dus ....een nieuw experiment. Groenten als ontbijt! Waarom niet? Waarom niet drie keer per dag groenten eten?

 



Dit recept is echt makkelijker dan makkelijk!

Je raspt twee delen aardappel, één deel wortel, één deel ui, één eetlepel geraspte kaas, en schept dat door elkaar. Beetje prakken zodat het wat aan elkaar gaat plakken. Dan wat peper erover strooien.

Dat bak je, in hoopjes, in wat hete olie. Als de ene kant bruin is draai je ze om. Andere kant bruin, klaar.

Smullen!!





Ik ben echt razend enthousiast over dit nieuwe ontbijt!

Geen ei en geen melk en niks nodig! Alleen maar groenten. Ik denk zelfs dat het ook wel zonder kaas kan. En het is heerlijk! En het vult goed. Ik kon op zes van die burgertjes de hele ochtend werken.

En het kan natuurlijk met allerlei verschillende groenten en kruiden. Dus er zullen nog veel recepten volgen! :)

Veel troep? Nee hoor. Alleen de rasp, en een kommetje. En de pan, maar die gebruiken we continu dus die staat altijd op het fornuis.





Jahaa ...... en toen, vanmiddag, was er ook weer  even wat anders!

Maar niet zo leuk!

Ik reed Nieuwleusen in, gelukkig in de bebouwde kom dus, en ineens, pats, brandt het lampje van de accu, en scheidt de auto er mee uit! Midden op de weg!! Hij stond gewoon stil. Starten wou niet meer en daar sta je dan. Iedereen toeteren!

Nou. Starten starten. Niks. Wachten, wéér starten, en ja hoor hij sloeg even aan. Ik kon nét een parkeerplaats op en bam hij stond weer stil. Dood als een pier.

Goed, de wegenwacht gebeld. Die kwam al rap, en las eerst op z'n tablet de gegevens van de auto uit. Want dat kan tegenwoordig. En er was inderdaad storing. Toen, met rappe vingers heeft hij dat hele motorblok nagekeken. Maar alles was goed. Hij heeft alle stekkers los gehad en gesmeerd en weer vast. En meer van dat soort dingen. Maar hij kon niks vinden dat kapot was.

'Misschien is het de kruk-as-sensor.' zei hij. 'Zeg dat maar in de garage, dat die misschien vervangen moet worden. Onthou je dat?'

Nou kruk-as kan ik héél goed onthouden want ik ben zelf ook regelmatig een kruk-as.😊







Nou, ik weer rijden, want de auto deed het weer. Eventjes. En sloeg weer af.

Met veel tweeën en drieën kwamen we tenslotte aan bij garage Bijker in Staphorst. Paul reed achter mij aan. En ik was dolblij dat we niet over de snelweg hoefden en niet het spoor over. Want stel je voor.

En daar staat de auto nu nog. Want hij is goed kapot. Wordt vervolgd.


Vanmiddag heb ik verder alleen nog maar de stal uitgemest. Dan voel ik me net het kamermeisje van Bella.




Eerst moet dat blauwe zeil worden losgehaald en nieuwe hooipakketten eronder. Dan alles even rechttrekken.

Dan haar bed verschonen. De poep eruit, en het gemorste hooi wordt naar achteren geveegd zodat het bed weer schoon en fris is.

Tot slot de hooibak vullen met lekker vers hooi, en klaar is het weer voor madam!

(tussendoor vindt je overal eieren en katjes in het stro)






De kruiwagen met mest gaat op de mesthoop, en ik ga me wassen. Want anders ruikt mijn moeder straks weer dat vleugje .....

... jaja, want ze komt een paar dagen logeren! Dus we schuiven wat met de stoelen, zodat er een lekker warm plekje is voor oma!




En dan weer even wat anders.

Want soms heb je ontzettend zin in even wat anders, na zo'n praktische week met allemaal praktische klussen. Dan is het heel handig om de suikerpot uit je handen te laten vallen. Zodat het deksel breekt. Zodat je wel naar de kringloop móét, om een nieuw potje te zoeken.

Ge-wel-dig leuk vind ik dat altijd. Om tussen al die oude gebruikte meuk dat éne leuke dingetje te zoeken! Een suikerpot dus.






Hahaha nog geen drie tellen binnen en er zitten al twee leuke grijze bloempotten in mijn mand en een handig gietertje.






Kringloopshoppen, alsof je jezelf een kadootje geeft. En terwijl je tussen alle spullen net dat éne leuke dingetje zoekt en soms ook vind .... (terwijl ik helemáál niet op zoek was naar een soepterrine)







.... ben je tegelijk ook duurzaam. Er zijn geen plastic verpakkingen in de kringloper. Alles is tweedehands of nog veel ouder, alles is door anderen al eerder gebruikt, en daarna doorgegeven.

Zo leuk is dat. En als je er zat van bent, dan breng je het weer terug. Lekker shoppen zonder schuldgevoel!! 😊

Kijk, zie je dat ook? Die leuke oranje polkadots??






Grote manden neem ik ook mee, zeker als ze één euro kosten. En dan is het wel weer genoeg!







Alle spullen hebben alweer hun bestemming gevonden bij ons thuis. Inclusief het nieuwe suikerpotje! Dat meteen dikke maatjes is met de theepot en de kopjes, die allemaal helemaal niet bij elkaar passen maar daardoor ook juist weer wel.





3 reacties:

Lies zei

'k Eet ze niet als ontbijt, Clarien, wel als tussendoortje. En inderdaad, elke keer anders, met wat er is.
Serieus pech, (bangelijk), met de auto.
Hahaaa…, kamermeisje !
Toffe kringloopspullen weer, én een toffe mama ! Geniet ervan !
Lie(f)s.

Anoniem zei

Vind het ontbijt altijd een fijn begin vd dag, lekker afwisselen, als het heel warm is licht en bij koud en donker weer stevig. Die groentekoekjes zijn ook nog heel geschikt om aan kinderen te geven die veel groenten niet lusten, krijgen ze ongemerkt toch groenten binnen. Herken het gevoel met de auto. Hier was de dynamo kapot, deze werd opgeladen en daarna hopen en bidden dat de opgeladen dynamo het volhield tot je bij de garage stond. Wat gezellig dat je moeder bij juliie komt
logeren. Wens jullie een fijne tijd samen.

Marie zei

Wat een heerlijke kringloop lijkt me dat. Is die in Staphorst?