Taxi!!!!

on zaterdag 5 oktober 2019




Ik stond te kijken naar Guiseppe, de tuinder van de buren, die ons voormalige roggelandje aan het bewerken was. Want daar komt straks die bijzondere rode tarwe. Het landje is te klein voor de grote machines van de loonwerker, maar Guiseppe wilde helpen gelukkig, en hij kan erg goed sturen. .

Over mijn voet kroop een beest. Het was een mestkever, die we hier heel veel hebben, met al die mest. Ik liet hem over mijn hand lopen maar ineens zag ik ....





getver .... hij zat onder de mijten!

Dus, hij zal wel snel dood gaan, denk je dan.

Daarnet heb ik het opgezocht op internet, hoe dat kan, al die mijten op zo'n kever. En of zo'n beestje dan dood gaat, of dat hij er mee kan leven. Want mijn kever zag er nog heel levendig uit, ondanks dat gewriemel.

En wat zegt Wikipedia? Sommige mijten gebruiken de mestkever als handig vervoermiddel. Op de kever reizen ze van de ene mesthoop naar de andere, waar ze dan weer van hem af klimmen, om weer op een ander dier te parasiteren!




asjemenou ... de kever is dus gewoon een taxi!

Nou, weer wat geleerd. Maar met al dat zoeken naar hoe die kever heet en hoe dat zit met die mijten, is mijn laptoptijd nu helaas om.

😊😊😊

Tot gauw weer!




6 reacties:

Lies zei

Boeiend verhaal, Clarien, in jouw doorploegde (alle respect!) handen.
Lie(f)s.

tientonnerelf zei

Dit soort wetenswaardigheden vind ik ook zo leuk !
Fijne zondag !

Willem zei

Zo had ik nog nooit naar mestkevers gekeken. Wat ik me nu wel afvraag is wat de tegenprestatie van de mijten is. Ik weet dat alles in de natuur van elkaar afhangt, maar er zijn bepaalde verbanden die ik nog altijd niet begrijp; de zin van luizen en mijten bijvoorbeeld is me nog steeds niet duidelijk. Van vliegen en muggen heb ik onderhand geaccepteerd dat ze een rol spelen in de opruiming van kadaver(resten), maar de functie van mijten en dergelijk klein hinderlijk gespuis is me nog steeds onduidelijk. Het enige dat ik bedenken kan is dat ze als voedsel dienen voor grotere dieren. Maar ja, een coloradokever is een geweldig mooi insect om te zien, maar je wilt die toch liever niet op je aardappelen.
Misschien weet iemand een antwoord?

Adelheid zei

Nog even over die tarwe: afgelopen zaterdag was ik bij de oogstdag van de Groene Winkel. Daar trof ik een kraam, helaas zonder bemanning, waar zakken rode emmer tarwe te koop lagen. Meteen een kilo gekocht natuurlijk. Zoek ik op internet, blijkt dit ook een graan te zijn dat weinig gevoelig is voor ziekten. Het wordt verbouwd door Boerderij Eyckenstein in Maartensdijk. Maar ik vermoed dat dit toch weer een ander tarwesoort is dan jij hebt besteld! Ik heb het dus helaas niet kunnen navragen.

Clarien zei

Ga je er brood van bakken Adelheid of ga je het zaaien?

Adelheid zei

Allebei maar... Zo groot is mijn tuin niet. Ben wel benieuwd hoe het smaakt!