Van kattenplas en appelstroop en vergeten briefjes.

on donderdag 24 oktober 2019




Vanmorgen lag het hele huis vol met mais. Want gisteravond had ik kolven zitten pellen, en Brit had vannacht met die lege kolven gespeeld. Waar natuurlijk nog zo hier en daar korrels aan zaten, die ze er allemaal héél precies met de voortanden afhaalt.

En dan opeet. Of stukbijt. Of gewoon op het kleed laat liggen.

En toen ik eenmaal aan het opruimen was, ben ik daar maar mee verder gegaan. Want van het een kwam het ander. Eérst die mais. Die kolven lagen boven op handdoeken te drogen, maar daar ging het een beetje schimmelen. Omdat ik ze nooit omdraai. Nee, daar denk je niet aan.

Aan de mais omdraaien.






Een deel van de mais is gepeld. Dat is leuk werk. Je haalt eerst een heel rijtje korrels van onder naar boven los, en dan kun je de rest er zó afwrijven. Het zijn net melktandjes, die heel los zitten.

Als het zaad uit de kolf is, dan droogt het heel snel. Het gaat dan niet meer schimmelen.

Maar ja er zijn nog heel wat kolven niet gepeld, en die heb ik nu maar in netten opgehangen. In huis en in de kapschuur. Hopelijk gaat dat wel goed.





En in de kapschuur was nog veel meer opruimwerk.

Ten eerste stinkt het op de hooizolder, waar de katten wonen. Naar kattenplas. Yek. Ik kwam erachter dat ze ergens in een hoek op een kussen plassen. Dus dat moest allemaal weg en opgeruimd.

En op de mussenzolder ligt een dikke laag mussenpoep. Dat stinkt helemaal niet, trouwens, maar dat moest ook meteen maar opgeruimd.




 ..... en verder, overal en overal staan projecten, en dozen en zakken en emmers met gedroogde planten met zaden. Die allemaal nog gedorst en geschoond moeten worden.

Dus dat waren de klussen van vandaag! Twee zolders uitruimen en zaden schonen en andere kleine projectjes die we tegenkwamen.



 



Ik begon met de laatste manden met appels.

Die konden zó de ontsapper in, in helften, en dat ging verder vanzelf.






Eén mand appels heb ik bewaard om te drogen, en van de andere mand kwam vijf liter sap. Waarvan twee liter zijn ingekookt tot stroop.

Als je dat meteen doet ná het ontsappen, dan is het nog gloeiend heet, en dan gaat het vrij snel. Na een uurtje op matig vuur, was de twee liter sap ingedikt tot een vloeibare stroop. Ik liet hem iets minder dik dan de vorige keer, want die was haast niet te schenken. Er zit namelijk ook veel pectine in appels.









Nou en je ziet het, de mussenzolder en de kattenzolder zijn weer pico bello. Bij de katten ruikt het weer lekker, gewoon naar hooi.

Ik hoop niet dat ze weer gaan plassen op zolder. Maar ik denk van niet. Billie ging zich meteen uitgebreid wassen dus ze snapt denk ik wel wat de bedoeling is! 😊






Haha ja en dan zijn de schuren en de zolders netjes, maar de troep ligt gewoon buiten!

Het meeste werk is die zaden schonen. Eerst strip je de planten af, boven een krant. Je hoeft echt niet te proberen om al het zaad eruit te krijgen. Dat lukt toch niet. Je morst veel en veel zaad komt er gewoon niet uit.

Het beste kan je eerst even zo'n plant schudden en kloppen, en dan, net alsof je een koe melkt, de plant van boven naar onder afritsen met je hele hand.







En dan komt het hele gedoe van het schonen. Eerst door een grove zeef, dan door een fijne. Dan schudden, in de wind houden, blazen.

Och, als je de zaden gebruikt om te zaaien, hoeft het niet zo schoon. Maar zaden die je gebruikt in de keuken moeten wel zand-vrij en kaf-vrij zijn natuurlijk.






Wat zijn ze mooi he, die zaadjes. Ik vind het wonderbaarlijk. Het zijn allemaal kleine pareltjes, die lekker smaken, en die in hun eentje weer uitgroeien tot reusachtige planten, volgend voorjaar.




Wat ik alleen vergat was meteen de briefjes erbij. Koriander en stokroos herken je wel, maar wat was nou de Chinese kool en de raapsteel en de teunisbloem?

😄


2 reacties:

Willem zei

Als ik zo de hoeveelheid netjes en tasjes met uien en andere bewaargroente aan de balken zie hangen, lijkt het me dat je behoefte hebt aan een iets mobieler systeem. Iets met katrollen en (ronde) stokken die je naar beneden kunt laten. Zal je in ieder geval veel gedoe met ladders, (wankele) trapjes en geïmproviseerde krukjes besparen. Mooi werkje om in de winter uit te denken en uit te voeren in het vroege voorjaar, net voor de grote tuindrukte.

Lies zei

Hoopvol, Clarien, dat eerste sprietje.
Wijze les, fijne buren.
Vissoep..., slecht kan dat niet zijn. Toch zelf even proeven ?!
Lie(f)s.