Wij zijn miljonairs!

on dinsdag 8 oktober 2019






Nou, weer eens wat anders.

Er zaten gisteren allemaal kevers op de was. Onbekende kevers.





Ik heb het meteen opgezocht natuurlijk, en ik kwam allemaal angstige krantenkoppen tegen ..... in vele kranten. Vooral in de streekkranten hier in het oosten, maar ook in landelijke en in Hart van Nederland.

Zwermen kevers boven Oost-Nederland!!!
Biologen breken zich het hoofd!!!!
Mysterieuze opkomst zwermen mestkevers!!!!

Bij mij waren het nou ook weer géén zwermen. Dat nou ook weer niet. Maar wel veel. Misschien komen de zwermen nog. Maar het maakt me niks uit. Ze doen niks. Ze eten alleen mest. En het zal wel weer met het klimaat te maken hebben.

Biologen breken zich het hoofd.
Poeh.





Ik zette de kevers op de foto, en Eline zette mij op de foto.

Dat is wel een verschil. Zij heeft echt een top camera. Ooit stond ze als model een jaar vóór de camera, maar nu staat ze erachter, en dat vindt ze veel leuker. 

De dieren kwamen ook op de plaat. Nu zie je ze es een keer goed. 😊






Met hulp van de meiden was alles zó klaar en konden we nog lekker uitgebreid lunchen. Met bijna alles uit de tuin want dat wilden ze graag. Pesto, en pompoensoep met uien en véél knoflook, en vers brood, allerlei dips, en tomaten en zoetzuur en limonade. Nou ja, en ook worst en kaas natuurlijk.😊 

En bij vertrek namen ze nog pompoenen mee. Heel handig, die kleine pompoentjes, voor in de rugzak. En wat uien en aardappels. 

De uien, die gaan echt alle kanten op. Iedereen wil ze graag. Ze zijn lekker vers en knapperig. En het grappige is, dat, hoewel het écht niet hoeft, we krijgen er van alles voor terug. Precies die dingen die wel zelf nog niet hebben. 

Gistermiddag was ik bij Editha, en ze vroeg of we nog wat uien voor hun hadden. Tuurlijk. Zat!
'En voor jou heb ik hazelnoten.' zei ze, en vulde prompt een grote zak. Lekker!






Bij Editha kijk ik altijd mijn ogen uit. Zij heeft ook vele projecten op stapel, maar net weer anders dan ik. Zo is haar tuin méér gevuld met kruiden. En allerlei soorten kruidige bloemen.

Ze maakt er ook van alles van. Tincturen en cosmetica en allerlei zalfjes. En ook lekker eten natuurlijk!

Als je kruiden of zaden op olie zet, dan gaat dat bij haar in druivenpit-olie. Die is makkelijk op te nemen door de huid. Dat gaat niet zo plakken, dan wanneer je gewone olijf- of zonnebloemolie neemt.

Zelf gebruik ik zonnebloemolie met lavendel, uit de tuin, als remover voor mascara. Maar die plakt inderdaad een beetje. Dus, maar even achter die druivenpit-olie aan. Goeie tip!







En wij aten vanavond snijboontjes. Niet dat dat nou zo bijzonder is, maar ik wou het toch even melden, want onze bonen in de tuin, die het in de zomer slecht deden, die zijn allemaal een tweede jeugd ingegaan.

Snijbonen, spekbonen, ze hebben allemaal nieuwe scheuten gemaakt en we hebben ineens weer volop verse groene bonen in oktober! Méér dan in de zomer! Dus als je ook je bonenstaken nog hebt staan, haal ze niet te snel weg. Het weer blijft voorlopig erg mild, en misschien krijg je ook nog tweede-leg bonen!







Wat je hierboven zag, is het veldje bieten en wortelen in augustus gezaaid. Dat was een experiment. Kun je driekwart jaar vers uit je tuin eten, door heel vroeg en heel laat te zaaien? Je ziet dat ze mooi opkomen. De bieten zijn al aan het opzwellen, maar de worteltjes zijn nog potlooddun. Of dat nog wat gaat worden betwijfel ik ...

Ertussen staan rijtjes zonnebloemen. Gewoon. Als vulling, en groenbemester. Niet dat die nog bloemen krijgen hoor.

Daarnaast is nog een bed met fles-pompoenen. Je ziet een enkele al scheuren, terwijl ze nog niet eens rijp zijn. Waarschijnlijk door de vele regen. Van teveel vocht kan een vrucht barsten.





En nog even over die uien, en die ruilhandeltjes .... vanmiddag kwamen Wim en Jacky thee drinken, en brachten appels mee, uit hun tuin.

'Wil je ze wel?' vroegen ze nota bene ook nog.
Tuurlijk!! Ik zeg nóóit nee tegen eten.

'En jullie wat uien?'

Ja hoor, die wilden ze wel. Nou, zo gaat dat dus. Uien als het nieuwe geld! 😊






En als uien het nieuwe geld zijn dan zijn wij dus miljonairs! 😊😊





6 reacties:

Lies zei

Knappe foto's, Clarien, maar 'k geniet minstens zoveel van de jouwe.
Die bonen, da's inderdaad waar. 'k Heb slechts drie staken staan, maar daar komen nieuwe bonen aan. Oktober..., waar gaat het heen ?!
Ruilen..., met miljonairs, schattig toch !
Lie(f)s.

Anoniem zei



In de bossen vh Leudal in Limburg zagen wij ook zoveel mestkevers in de zomer van 2018. Het viel ons gewoon op.





Unknown zei

Schitterend, die foto's.
Volgens mij is dit de eerste keer dat ik Britt zo van de voorkant geportretteerd zie.. wat een leuk koppie!

Interessant idee, van die make-up remover! Dat doet me weer beseffen dat er naast het groente en fruit van moestuin nog een hele wereld te ontdekken is in kruiden en bloemen..

En de ruilhandel is al even inspirerend. Het kan zoveel energie genereren wanneer je ziet dat je 'tekorten' in je nabije omgeving ook zó kan oplossen.
Geen banken, procedures of regels.. Maar liefde en vindingrijkheid!

Hartelijke groet,
Hilde

Willem zei

Het lijkt wel een detectiveroman; "het raadsel van de mestkevers", al zou Havank er scarabeeën van gemaakt hebben. Was datzelfde beestje bij de Egyptenaren niet een heilig dier? Ik meen me zoiets te herinneren. En diezelfde diertjes zag je als waren het boodschappers uit het grijze verleden, in groten getale het oosten des lands? Je zou er bijna sektarische gedachten van krijgen.

Lekker toch die ruilhandel en het lijkt me een aangenaam gevoel je miljonair te kunnen wanen. Goed beschouwd is alle handel ruilhandel, ook die waar geld aan te pas komt. Geld is eigenlijk niks meer of minder dan een universeel ruilmiddel. Maar iets voor geld verkopen klinkt toch heel anders dan iets ruilen. Merkwaardig, maar wel waar. Hieruit blijkt maar weer dat je de ruilmiddelen bij tijd en wijle (mentaal) moet opwaarderen.

Petra zei

Als iedereen met elkaar zou ruilen heb je bijna geen geld meer nodig😉ik las vorige week ergens dat er in Geelong (Australië) een koffiehuis/eethuis was waar je het teveel wat je van je moestuin had heen kon brengen en daar dan een kop koffie/thee voor terug kon krijgen. En het was ook nog eens een grote uitdaging voor de koks, want die moesten koken met wat er was. Echt een TOP idee.
Groetjes Petra

Adelheid zei

Haha, je laat ons lekker in spanning. In de titel al zeggen dat je miljonair bent, en pas in de allerlaatste regel de ontknoping... Maar zo'n miljonair wil ik ook wel zijn. Onze uienvoorraad komt van de voedselbank-akkers. Wel met geld betaald, maar voor een niet-commercieel doel (aanschaf nieuwe zaden en mest voor volgend jaar). En dat is ook prettig!