Wespen.

on dinsdag 2 juli 2019





Wespen, die heb je hier ook.

Maar, even in chronologische volgorde. Want ik zou je ook nog een keer meenemen naar de bessentuin. Die ligt tussen de paardenbak en onze gewone tuin. Het fijne van de bessentuin is dat ik er weinig werk heb. En dat er lekker sappig fruit uit komt, natuurlijk!🍇🍓

Het zijn allemaal vaste planten. En de kippen houden het onkruid weg. Ik hoef alleen maar af en toe te oogsten.





Nou ja, je moet af en toe eens wat opbinden. Langs de rand staan allemaal tomaten en druiven. Ook de stekken die we van Willem kregen. Ze doen het daar erg goed.





Verderop staan de bosbessen en de blauwe bessen. Maar daar is weinig aan te zien.

Vanwege de droogte heb ik vandaag hier en daar water gegoten. Zo ook op het grote pompoenbed. Vooral de planten midden op de berg staan droog, en kregen een flinke sloot water.

En toen ... kwam ineens uit één van die pompoenplanten een wolk wespen vliegen! Ze vlogen meteen nogal dreigend op mij af, want al dat water in hun nest, dat kon niet zomaar natuurlijk. 

Oeps. Onee. Natuurlijk. Sorry hoor.



Het waren kleine wespen, nét bijtjes. Maar toch, écht wespen, gezien de wespentaille en het gestreepte pakje.

Het deed me denken aan dat wespennest wat we tijdens de verbouwing op zolder vonden. Toen zei iemand .... och, dat is niks hoor. Die zie je zo vaak. Jullie zullen ze wel vaker op zolder krijgen, met zo'n rieten kap.

En ik dacht toen .... nee toch zeker? Wespen zijn hartstikke ENG!!



 


Inmiddels zijn we twee jaar en vele wespennesten verder. En .... ook dat went. Ze doen eigenlijk niks. Ik ben er nog nooit door een gestoken. Ook vandaag niet. Je moet gewoon rustig een beetje aan de kant gaan. Niet in de weg lopen.

Toch maar even een bordje neergezet. Want als je er op trapt, dat vinden ze dan weer niet zo leuk.


 

In de schrale paardenbak groeien veel wilde kruiden. Daarom zijn er ook veel insecten.

Hier zie je een heel bekend kruidje. Herken je het, zonder bloemen?






Het is perzikkruid.

Eén van de meest voorkomende kruiden op schrale grond. Ook in de moestuin groeit het veel, en ik trek het daar elke dag uit. Maar hier in de paardenbak mag alles groeien en bloeien, en dan zie je pas hoe mooi dat perzikkruid is.

Op de bladeren zitten vlekken, in de vorm van een hoefijzer. Bijzonder. En de bloem aar is kort, en mooi zacht paars. Het is een populaire insectenplant.





Samen met wat duizendblad, dat nu ook overal volop bloeit, is het een mooi boeketje. Zomaar weer uit de gulle handen van Moedertje Natuur.








Over de medicinale eigenschappen van deze twee kruiden ga ik het nu even niet hebben. Dan moet je maar even op www kijken.😊

Ook de jonge fruitboompjes, helemaal achter op het land, moeten water.

Vanaf nu moet dat elke dag. Tot het gaat regenen. Ik heb een mooie stok-emmer, ooit van Jan en Alie gekregen, maar het water van het ondiepe zijslootje is te ijzerrijk. En aan de rand van de Beentjesgraven is het te steil voor die stok-emmer. Dus hadden Brit en ik iets bedacht met gieters aan een ketting.

Dat ging best!



 





En tot zover het fruit en de wespen!


8 reacties:

Wieneke zei

Ik ben een keer gestoken door een wesp en dan heb je er meteen een heilig ontzag voor. Jemig wat doet dat pijn. Tot voor een jaar of wat geleden had ik nog nooit een hornaar gezien, maar dit seizoen heb ik er al vier gezien. Die zijn helemaal ENGGGG !!! ;-) Vorige week zag ik er twee met elkaar vechten. Geen camera bij me anders had ik er beslist een filmpje van gemaakt.

Jolanda zei

Dat plantje staat bij ons ook overal, al is het hier zware klei.
Ik wist niet dat het zo'n mooie naam had.
Ik haal het in de borders ook weg.

Inderdaad best oppassen met wespen, al ben ik er niet bang voor. Bij de bramen ook altijd veel wespen, daarom pluk ik altijd 's morgens vroeg. Maar dat duurt nog even.

Adelheid zei

Mooi dat boeketje natuur! Ik las net gisteren nog ergens hoe de bloemen die je bij de drogist etc. koopt worden gekweekt in Afrika (veel pesticiden, slechte werkomstandigheden voor de werknemers) en met vliegtuigen naar Nederland worden vervoerd. En dat terwijl er in ons land zelf zoveel kassen met bloemen staan. Ik nam me nog weer extra voor om geen bloemen meer te kopen in de winkel (pluktuinen genoeg!), en zoveel mogelijk geen bloemen meer te ontvangen (vooral voor mijn man lastig, als hij ergens een lezing houdt, krijgt hij meestal een bloemetje mee voor z'n vrouw :D).

Willem zei

Mijn ervaring is dat wespen pas omstreeks eind augustus een beetje hinderlijk worden. Op het moment dat de koningin geen eitjes meer legt en er dus geen kroost meer is om voor te zorgen. De werksters gaan dan 'voor zichzelf' wat doen en struinen de omgeving af naar zoetigheid. De suikerrijke frisdrank is dan een geliefkoosd doel. Hoornaars ken ik alleen van het huis van een zus van me. Zij had jaar-op-jaar een nest ervan in de muur boven een veelgebruikte deur en nooit is ze, of een van haar gezinsleden, gestoken door een hoornaar.
Voor wespen heb ik wel ontzag, maar ben er niet bang voor en ik ben er wel eens door gestoken, maar dat was vooral een samenloop van omstandigheden. Na de vakantie was ik even een boodschap wezen doen en na afloop zette ik de fiets tegen een met klimop begroeide muur. Het stuur kwam precies in een net gebouwd wespennest. Even een minder prettige ervaring, en ik had enige steken opgelopen. Toen het donker was het ik het nog redelijk kleine nest met een harde waterstraal verwijderd. Voor die wespen typisch een geval van een verkeerd moment op een verkeerde plaats.
Maar als je zo'n (verlaten) wespennest uit elkaar peutert zie je toch ook een mooi bouwwerkje waar je bewondering voor hebben moet.
Het zal rond mijn 20e jaar geweest zijn dat ik erachter kwam dat het (sier)plantje, -voor ons was het een hinderlijk onkruid-, dat door mij en mijn omgeving altijd bitterblad genoemd werd, ook de Nederlandse naam Perzikkruid had. Voor ons was het altijd bitterblad en als je kauwt op een (stukje) blad weet je meteen waarom.

Anoniem zei

Een wespensteek is heel pijnlijk. Maar pas ook op met eikenprocessie rupsen. Ik las vanochtend ik de krant dat contact ermee fataal was geweest voor een kat en honden, moest aan Brit en Bekje en jullie andere dieren denken.

Lies zei

Wat een nest, Clarien !
Of hoe (on)kruid mooi kan zijn...
Vindingrijk blijf je !
Lie(f)s.

Anoniem zei

Hoi Clarien,
Ik zag vandaag op de tuin dat wij ook perzikkruid hebben, jij schrijft dat het op arme grond groeit, betekend dat dat onze tuin meer mest nodig heeft? Groet, Janneke

Clarien zei

Misschien wel Janneke. Maar dat kun je ook zien aan de andere planten. Als die stevig en gezond en donkergroen zijn zou ik me geen zorgen maken. Het perzikkruid kan ook van schrale grond door de wind naar jouw moestuin zijn overgewaaid.