Zelf boter maken.

on zaterdag 18 november 2017




Er was eens ......

.... een bekertje room in de koelkast. Het stond een beetje achteraan en iedereen was hem vergeten. Langzaam werd de room zuur. Och dat arme bekertje met room ... zou het zo hup in de vuilnisbak worden gegooid?

Nee hoor.





Want ik herinnerde me iets, ooit in een boek gelezen ... over wat je met zure room kan doen. (behalve gewoon opeten want dat kan ook natuurlijk) Je kan er boter van maken! Dat gaat zelfs beter dan met verse room of met melk.

In dit boek staat precies hoe het moet.





Niet te lezen zeker he? Ik zal het even laten zien.

Je neemt een schone pot met deksel wat goed afsluit en giet daar de zuur geworden room in. Deksel vast ... en schudden maar. Schudden schudden. Na tien minuten was het bij mij dikke slagroom geworden. Dat viel niet meer te schudden dus heb ik er een scheut volle melk bijgedaan.

En weer schudden. Linkerhand. Rechterhand.





En ineens van de ene tel op de andere ... gaat het scheiden. Je hebt ineens een dunne vloeistof met gele klontjes erin. Blijven schudden. De klontjes worden steeds dikker.

Wat er gebeurt? Door het schudden maak je de wanden van de vetcellen kapot. Dat vet gaat dan samenklonteren. Het wordt .... boter!





Zeef de boterklontjes uit de vloeistof en spoel het goed af met koud water. Kneden en spoelen. Er mag geen vloeistof in blijven want dan bederft de boter snel.

Kijk nu heb je een prachtige kluit verse boter. Het is alleen maar het vet uit de room, dus de zure smaak die zit niet in de boter.





En de licht zure vloeistof die je overhoudt drink je op. Karnemelk. Uitgekarnde melk.

Of doe er iets anders mee. Smeer het in je haar of op je huid. Schijnt ook goed te zijn. 😊😊

Ik heb de boter gekruid met een schepje verse bouillon en dat was een lekkere kruidenboter voor bij het wortelsoepje vandaag.







En dat was het einde van het bekertje room. Hij leefde nog kort en gelukkig! 😊

Vandaag zaterdag. Paul was fietsen en ik deed de dieren. Ja met dieren is er altijd wel wat te beleven. Zo zijn we Bekje soms kwijt. Dan komt ze na de avondplas niet naar binnen, als ik roep. En dan blijft ze de hele nacht buiten.

Zo ook vannacht. 'Waar zit die kat toch?' dacht ik, terwijl ik stro haalde voor de kippen. En kijk nou waar die kat is!





Ze heeft een holletje gemaakt in het stro en daar wat wol naartoe gesleept.

Lief he? Dat is dus haar nachthol. Heel fijn en warm, en omringd door talloze lekkere vette muizen. Ik heb haar nog een extra strook schapenvacht gegeven. En zelf heeft ze ook een dikke wintervacht inmiddels, dus die zit daar wel goed.

Extra stro voor de kippen. Die heel goed tegen wat kou kunnen, maar ja de mens denkt anders he. Die wil z'n dieren warm instoppen en toedekken!





Ik heb een laag compost neergelegd bij de kippen met wat plankjes erop. Elke dag draai je één of twee plankjes om en de kippen kunnen de buik vol eten met wormen en torretjes.

Het zijn makkelijke kippen. Nooit gedoe. Altijd vrolijk aan het scharrelen. En ze houden lunchpauze van 12 tot 13. Elke dag doen ze dan met de hele bups een middagslaapje in het binnenhok. Je kunt de klok erop zetten!

Dan het water verversen van alle dieren. Bekje heeft een eigen bakje, met een vogeltje. Daar is ze dol op, op vogeltjes ....







En daarna nog spitten, en compost maken. Compost maken is een soort homeopathie, wist je dat? Maar dat komt wel een andere keer.

De dag is weer om. Tijd voor bank, boek en een glas wijn. En kijk, wie hebben we daar ook? Dat is een nog fijner plekje dan in het stro holletje!







Fijn weekend! Tot maandag.

(ps. dat fimpje van gisteren over de reis van Planeet Aarde door de ruimte, dat had ik in eerste instantie fout gedaan, maar dat is nu aangepast, mocht je dat nog willen zien)




6 reacties:

Margriet zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Margriet zei

Jaren geleden haalde ik vaak een emmer verse melk bij een biologische boer uit het dorp. Nachtje laten staan en dan met soeplepel de room eraf scheppen. en dan inderdaad maar schudden. De rest van de melk dronken we ongekookt gewoon als melk, het smaakte net als verse melk uit de supermarkt.

Anoniem zei

Wat zijn Bekje en Brit toch schattig!

Clarien zei

Wat leuk Margriet dat wil ik ook graag gaan doen. Er zit een biologische melkveehouderij hier verderop met zo'n tap. Weet je nog hoeveel boter je van die emmer melk kreeg, ongeveer?

Anoniem, helemaal eens! :D

Margriet zei

Dat weet ik niet meer precies, een aardig bakje vol. Ik denk dat je wel de meest verse melk moet hebben, net na het melken, het lijkt me dat als het oudere opgeslagen melk is, het minder goed af te romen is. Gewoon uitproberen! Wel een emmer met een deksel meenemen haha....

Willem zei

De hoeveelheid botervet in een liter rauwe melk is beslist meer dan de 35 gram (3.5%) waarop de 'standaardvollemelk' die je in een supermarkt koopt, afgeroomd wordt.
Uit de tijd dat mijn vader nog een boerderij had herinner ik me vetpercentages van 4.5% en als je een goede koe had kon het wel 5% zijn. Maar dat is kennis van eind jaren '50 en eerste helft jaren '60. Sindsdien is er behoorlijk doorgefokt op melkvet en eiwitgehalte en het zal me niet verbazen als 6% melkvet op dit moment 'niks bijzonders' meer is.
Overigens, elke veeboer weet precies het vet- en eiwitpercentage van zijn melk, want dat geldt nog steeds als basis voor de prijs die hij ervoor krijgt.