Haan ontsnapt ...

on dinsdag 28 november 2017
Ja de haan was ontsnapt.

Vanmorgen wisten we nog van niks. Ik had het ochtendprogramma afgewerkt, dieren voeren, bedden en manden uitkloppen en opschudden, opruimen, dweilen, met Brit lopen, die dingen.

En daar lagen op de keukentafel nog al die projecten.

Laten we dat meteen maar doen. Dacht ik. Want dinsdag is een dag zonder lijstjes. Het is eigenlijk mijn vrije dag, maar op de één of andere manier loopt het altijd vol met uitgestelde klussen.

Ik begon met de Yacon. Die prachtige knollen die eruit zien als zoete aardappel, maar die smaken naar ... ja, het meest naar meloen, eigenlijk. Ze zijn fris en heel zoet.

Daar moest dus stroop van gemaakt worden. Hoe doe je dat?

Ik heb ze gewassen, en toen geraspt met schil en al, en op het vuur gezet met een liter water. Nou, koken maar! Na een half uur zeven, en dan het vocht verder inkoken.


Als je stroop wilt koken kan je het beste een pan nemen met een dikke bodem, en die breed en ondiep is. Dan verdampt het water het snelst.

Ik heb dit keer niet gegoogeld ... gewoon koken die hap. Tot het dik en stroperig wordt, wat na een uur of anderhalf gebeurde. De liter water was verdampt, en het vocht uit de Yukon ook. Dan moet je heel goed roeren want anders brandt het aan.

Uiteindelijk ... stroop! En lekker!!!! Het lijkt op Maple Syrup. Wel veel werk dus, en ook niet duurzaam door het lange koken, dus daar moeten we nog iets op verzinnen.

Maar zo kun je dus ook je eigen suiker 'kweken'!!
En ondertussen verder met die vier kolen die al wat zacht werden. Wat doen we daarmee?

Ik had dus dat recept uit dat boek ... een soort van snelle manier om zuurkool te maken. Ik denk ook dat het heel gezond is, met zelfgemaakte azijn. Want appelazijn is heel goed voor een mens. En rauwe kool ook. Hier combineer je die twee.

Of het ook lekker is? Dat laat ik je weten als het klaar is. Nu heb ik twee kolen (één wit en één rood) geraspt, en met wat zout weggezet. Verder is die zuurkool nog niet.

(grappig, kijk, al die spruitjes in de rode kool!)

En de andere twee kolen ... de witte is versnipperd voor een koolsalade. En de rode, die is kleingesneden, gewoon, voor gekookte rode kool, met appel. Met vlees en aardappelpuree. Voor het avondeten.

Zo werk je vier kolen weg. Vink! 😊

Die salade, die kun je bijvoorbeeld maken door een kop mayonaise door de kool te scheppen. Heb je toevallig een ei, mosterd, azijn, olie en peper en zout in huis? Dan maak je mayonaise in een wip.

In een hoge beker doe je één rauw ei, dan 1 eetlepel scherpe mosterd, twee eetlepels azijn, een halve tl zout en een hele tl suiker, dan olie erbij. Hoeveel? Hmm ik gok dat zo'n beetje. Zo'n 200 cc ongeveer. Dan de staafmixer erin, onderin de pot, en aanzetten en langzaam naar boven halen.

Moet je eens kijken, je hebt in dertig seconden een prachtige mayonaise!!

Er kan van alles door natuurlijk, wat je lekker vindt. Ik deed er gedroogde dille bij.


De salade is verder aangekleed met wat gedroogde goudsbloemblaadjes. Dat is puur voor het mooie en het gezonde. Het heeft weinig smaak. En een scheutje Yacon stroop. Want die stond daar toevallig. 😊

Eind van de ochtend waren de klusjes af. De azijn is gebotteld. De vier kolen zijn weggewerkt. En de Yacon knollen zijn veranderd in stroop.

En de keuken is een bende. Dat ook.


Het afval gaat op de composthoop, behalve de uitgelekte Yukon. Die is voor de kippen.

Maar helaas de kippen haalden hun neus op voor die Yukon. Verwende kippen hebben wij hoor!

Ja en toen zag ik het .... één van de twee hanen ... was weg. Spoorloos. De haan is ontsnapt. Wij naar de buren. En ja hoor die hadden hem gezien, achter, bij de kapschuur. Daar loopt die haan dan in zijn uppie wat te pikken.

Nu volgt de slapstick, hoe vang je een haan met een hondebench.
En het is gelukt!

Dankzij Guiseppe ... die heeft ervaring met die dingen en ving de haan met geduld en met rust. Terwijl ik als een kip zonder kop aan het rondrennen was.

De haan kan weer terug naar de kippen.
Hij was er als de kippen bij! 😉


0 reacties: