De dinsdag.

on dinsdag 21 november 2017


Eigenlijk maak ik het liefst koffie met een ouderwetse pot op een ouderwets pitje, en dan de bonen malen in zo´n koffiemolentje ... en dan na een half uur ofzo heb je een bakkie. Foto boven, zo deed ik dat vijf jaar geleden op Moeskers Moestuin. In het schuurtje.

Heel veel werk maar die koffie was heerlijk! Vond ik. Maar Paul denkt daar anders over.

En omdat alles natuurlijk niet allemaal maar op mijn manier moet (zo'n man moet je ook wat gunnen 😊) hebben wij in de keuken nu zo´n machine staan. Eén druk op een knop en prrrr de bonen worden vers gemalen en je hebt, moet ik eerlijk toegeven, lekkere koffie.

Elke paar dagen moet het vakje koffiedrab worden geleegd.

Nou, je bent duurzaam of je bent het niet. Ik bewaar dus die drab. In het koelvak van de koelkast liggen twee plastic broodzakken, met onze koffiedrab. De één begint al een beetje ... witjes er uit te zien.

Maar ik had dus gelezen dat je daar champignonnen op kan kweken. Of oesterzwammen.


Vorige week kwam het er eindelijk van en heb ik het zaad besteld. Bij Vreeken. Vandaag kwam een grote doos met daarin een kant en klare set om champignons te kweken, en een pakket om oesterzwammen te kweken op koffiedik.

Misschien vind je het leuk om mee te doen? Heb je ook biologische koffie? Spaar dan het koffieprut in een plastic zak in je koelkast, en kijk met mij mee. Wie weet ga je straks ook paddestoelen-sporen bestellen.

Maar je kunt eerst hier bij mij mee kijken hoe het gaat. Misschien wordt het wel niks. 😅

Verder kan ik weinig laten zien. Ik ben nog steeds aan het werk met de schuren en het gaat zooo langzaam.

De container opruimen. Er staat zoveel rotzooi in en je moet bij alles bedenken of het bewaard moet worden. Zo ja, dan moet het gesorteerd. Touwtjes, potten, zaden, gereedschap, handschoenen.

Ondertussen is Brit weer loops en blaft de hele dag naar alles en iedereen die hier langs het erf loopt, en ook springt ze over het draad van de kippen heen en had zowaar een van de haantjes in haar bek.

Maar vervolgens schrikt ze daar zelf van ... hee ik heb een haan in mijn bek ...  En laat hem gelukkig weer fladderen. En Bekje loopt weer met een muis. Daar heb ik ook een dubbel gevoel over. Ik wil wel van die muizen af, maar katten zijn zo wreed. Ze spelen er eerst mee. Dan pak ik toch zo'n muis af.

Ja ja .. het schiet allemaal niet op.

oja en ik kwam die bak met witlof nog tegen, achterin de container. De witlof groeit erg langzaam omdat het te koud is daar.

Dus staat die nu in de paardenstal. In een van de slaapkamers.


Ja, zo ging de dinsdag hier.

Hoe was jou dinsdag?


5 reacties:

Wieneke zei

Heel anders dan die van jou hahahaha.... Maar ik ben zeer benieuwd naar je paddentoelenproject. Ik dacht eigenlijk dat kweekpaddenstoelen altijd gedaan werden op paardenmest. Natuurlijk niet in de vijgenvorm maar bewerkt. Ik gooi ons koffiedik in een speciaal groenbakje op het aanrecht en als dat vol is gooi ik het in de groene kliko. Composteren maar.

liz zei

super leuk idee oesterzwammen op koffiedrab. Ik kijk even mee. en, verfrissend als de mensen thuis niet jouw opvattingen delen, dan moet je er steeds weer goed over nadenken. 30 jaar geleden toen ik vegetarisch en biodynamisch ging eten heb ik moeten praten als brugman. Nu is iedereen voor een groot deel vanzelf 'om' gegaan. dat is de tijdgeest, denk ik dan. nooit gedacht zo gemakkelijk mijn gelijk te krijgen alsnog

Anoniem zei

Leuk om mee te kijken hoe je oesterzwammen gaat kweken op koffiedik. Zag jaren geleden al eens een kweekpakket voor zelf kweek op een landgoed fair. Maar, als ik het mij goed herinner, kweekten die mensen de paddenstoelen op houten stammetjes. Ben benieuwd of het gaat lukken, zou het ook dan graag zelf gaan uitproberen. Katten die met muizen spelen, volgen hun instinct. Woon in een gemeente met veel varkensboeren, als ik in de zomer in de vroege ochtend naar buiten ga, ruik ik van ver een penetrante geur uit varkensstallen die opengezet zijn voor de warmte. Zelf woon ik aan de rand van een woonwijk, als je door het buitengebied rijdt op zulke dagen, zie je overal bij boerderijen gestorven en afgedekte dieren liggen om opgehaald te worden. Kan en durf er geen oordeel over uit te spreken want ik weet niet of die boeren niet voldoende kunnen koelen uit geldnood. Wel zijn wij al haast 20 jaar geleden vegetariers geworden, maar ik wou dat er een andere manier van omgaan met en houden van dieren mogelijk was. Katten weten niet beter maar ik wou dat wij als rationele mensen een andere omgang konden bewerkstelligen met de natuur, met dieren en met heel onze schepping.

Willem zei

Wat ik me afvraag is of je, door de witlof warmer te zetten, de vorming van de ongewenste, voor mij althans, massieve en harde kern bevordert. Nou weet ik ook heel goed dat de huidige rassen heel wat minder bitter zijn dan de oude rassen, maar zo'n hard stuk in de witlofsalade, -de enige manier waarop ik witlof eet, hapt niet echt lekker weg.
En wat de koffiedrab aangaat, ook in de compostbak doet het goede diensten. Evenals uien heeft koffiedik op een of andere wijze iets onweerstaanbaars voor regenwormen en die zijn ook zeer nuttig om een mooie evenwichtige compost te krijgen

Clarien zei

Leuk dat jullie meekijken met het koffiedrab project. En misschien ook meedoen? Je kunt vrij eenvoudig zo'n setje bestellen. Bij Vreeken maar ook bij RotterZwam bijvoorbeeld. Als je nagaat wat biologische oesterzwammen kosten is het echt de moeite waard, en hergebruik natuurlijk.

Normaal gaat de koffie bij ons ook op de compost. Of direkt tussen de planten. Die lusten ook graag koffie! :D

Willem de witlof zal inderdaad iets meer kern krijgen maar dat vind ik niet erg want zo'n losse krop valt wel erg uit elkaar na het snijden. Enne bitter in de mond maakt het hart gezond, toch? ;-)