Warmte en zaden bewaren.

on woensdag 15 november 2017
Gisteravond lag er nog een blok hout te branden in de kachel toen we naar bed wilden. We hebben de schuiven dichtgedraaid en zijn gaan slapen. Vanmorgen was de kamer nog steeds warm en waren de kolen nog aan het smeulen onder een laag as.

Nooit geweten dat een stuk hout zo lang mee kan gaan. Als je de zuurstoftoevoer dicht draait. Het enige nadeel was dat de raampjes dik beroet waren, het was een hele klus om die schoon te krijgen.

Maar zo kun je dus je vuur en je warmte een hele nacht bewaren. Grappig.

In de velden vind je nu nog steeds hier en daar bloeiende planten. Dat zijn toppertjes. Neem daarvan vooral wat zaad mee. Die kun je in het voorjaar zaaien in een potje en later in je tuin of je eigen buurt uitplanten.

Kleur en leven om je heen tot ver in november! Wie wil dat nou niet?

Goedkoper en makkelijk kan je het niet krijgen. :D

Ik was wat aan het prutsen vandaag. Met die tweede houtbak. Die is nou af. Maar het opgestapelde hout heb ik er allemaal weer uitgehaald. Dat hout was te ongelijk. Dan kan je het niet stevig stapelen en je wil toch niet dat zo'n twee kuub hout over je heen davert als je er een paar blokken afhaalt.

Nee dat moet anders.

Tsk tsk.


3 reacties:

Mariëtte zei

Ruitje van de kachel schoonmaken doe ik als volgt:
Prop krantenpapier nat maken (niet te nat) dopen in de grijze as uit de kachel, daarmee ruitje poetsen. Daarna met een droge prop krantenpapier er overheen, et voilà, een schone kachelruit.
Maar misschien wist je dit al.

Clarien zei

Ja zo doe ik het ook maar gisteren was het zo dik dat er een oude lap aan te pas kwam. En wat baksoda.

patrick zei

Als je de luchttoevoer van een houtkachel volledig dicht draait, krijg je een onvolledige verbranding waardoor er meerdere schadelijke stoffen, fijn stof, ... vrijkomen ! En DAT willen we toch niet ....