Van chaos naar orde naar chaos.

on zaterdag 11 november 2017
Ooit hoorde ik iemand een zeer wijze opmerking maken. Deze:

'Als je aan het klussen gaat op zaterdag, stop dan op tijd. Maak het niet haastig af want op zaterdagmiddag rond 5 uur gebeuren de meeste klusongelukken.'

Nou bij ons ging het als volgt vandaag. We namen weer een hoek van de schuur onder handen. Die hoek waar allemaal hout staat wat we misschien nog wel eens gebruiken, en allerlei andere troep. Daar moet nu het brandhout komen. In een mooie stapel. En het moet netjes worden. Eerst opruimen. Al het losse hout naar buiten. En de aanmaakhoutjes krijgen een plek in de groene kliko, die we toch niet gebruiken voor afval.

Van de timmerman had ik een tip gekregen voor hoe je vakken kan maken tegen een zijmuur.  Hoe je de planken dwars tegen de muur kan vastzetten, met een hoek onderin zodat de plank goed steunt op de grond en tegen de muur.

Ik had hulp van Karin, die begon met alle haken en steunen uit de muur te schroeven. Dat kan weg.


Terwijl wij schroeven en boren en timmeren en houtjes in bakken gooien en heel veel lawaai maken, slapen Die Zwei overal doorheen. Net als de babies vroeger. Als je maar in de buurt was dan vielen ze rustig in slaap. Lawaai of niet.

Brit en Bekje vinden het gewoon heel gezellig dat we in hun schuur aan het werk zijn.
Langzamerhand komt er orde in de chaos. De planken staan nu allemaal rechtop, in een eigen vak. Je kunt nu makkelijk zien wat je hebt aan hout. Zelfs de oude deuren en de ramen uit de oude stal kunnen hier tussen staan. 

Eerst wilden we die ramen en deuren naar de stort brengen, maar sommige dingen blijken zo handig te zijn. Hergebruik is ook iets dat je moet leren. We gooien soms veel te makkelijk onze spullen weg.

Onderin de vakken liggen latjes, waar het hout op komt te staan, zodat het minder snel vochtig wordt. Ook van de bouwers geleerd!

 B&B zijn net tweelingen. Als de een zich omdraait draait de ander mee. ๐Ÿ˜Š

Van Karin leer ik ook een truck vandaag. We moeten een rechte hoek uit een plank zagen en ik heb natuurlijk geen potloodje of waterpas bij me om een rechte lijn te trekken.

Zij laat zien hoe je met de handzaag hele rechte lijnen kunt trekken. Leg hem strak tegen het uiteinde van de plank en met de punt van de schroevendraaier trek je er een kaarsrechte lijn langs. Top! 
En dan is er weer een vak af en dan komt het leuke werk ... al het hout ophalen en in het nieuwe vak opstapelen. Ja en dan krijg je eer van je werk!

Zo'n houtstapel ziet er zo mooi uit. Want hout ... is gewoon mooi. 


Maar toen kwam dus dat haast-uurtje en toen gingen dingen mis. Ik wilde nog een tweede vak maken want er is nog veel meer hout. Je wilt het af hebben he? Maar er was een plank te weinig, dus snel naar de Hubo, en die hadden ze natuurlijk niet.

Vijf doosjes schroeven en spijkers stonden op een rijtje en die vielen om toen er in de haast een plank langs zwiepte. Al die schroeven door elkaar. Moest gesorteerd.

Hond en kat werden vervelend en lopen tussen de benen door. Logisch, ze willen nu wel eens aandacht. Maar je breekt er haast je nek over.

Het licht buiten verdwijnt ... alsof de natuur ook een hand op je schouder legt ... stop nu maar.

Oke oke.

Stoppen dan maar. Volgende week verder.

We gaan nog even winkelen in eigen voorraad, rode aardappelen, verse bieten uit de koelcel, een wit kooltje, een ui, een pot zoetzuur.


En dan ... waren er nog die verzoekjes van jullie, voor zaden van de mooie enkele Afrikaantjes.

Ik heb alle enveloppen klaarliggen maar nog niet gepost. De brievenbus is nogal ver weg. Dus het zal wel dinsdag worden dat je ze krijgt.

Nog even de spelregels .... het zijn zaden van de enkelbloemige Afrikaan (Tagetes) en als je me een email stuurt met je adres krijg je daar wat van. In de envelop zit mijn banknummer voor de portokosten. De zaden krijg je cadeau. Ik zou het heel leuk vinden als je volgend seizoen zelf je zaad ook weer uitdeelt.

Je ziet het he ... het hart van deze bloem ligt helemaal open waardoor insecten makkelijk bij de honing kunnen. Naast alle andere goeie eigenschappen van deze plant (bodemreinigend, eetbaar, mieren werend) is hij enorm belangrijk voor onze insecten en voor de bestuiving.

Geniet van je weekend ...  tot maandag weer. ๐Ÿ˜Š๐Ÿ™‹

2 reacties:

Anoniem zei

Wat een klussen op een zaterdag, gelukkig een regenachtige. Respect voor jullie. Heb zelf maar een postzegelmoestuin van ca. 8 vierkante meter. Heb afgelopen seizoen veel slakken/vogelvraat gehad. Geen, of weinig sla. Geen snijbiet, geen kervel, geen bietjes, geen courgettes(gelukkig wel een paar grote van de buren in ruil voor de toch redelijk veel sperciebonen. Opperde al om volgend jaar te ruilen om meer soorten te hebben. Denk zelf aan permacultuur, wat vermindering van ongedierteschade tengevolge zou hebben. Siertuin is groot en stukken hiervan opofferen voor moestuin is misschien een goed idee. Weet niet of manlief het hier mee eens is. Een mooi rood bietenblad, rode sla en rode snijbiet hebben toch ook sierwaarde? Weet jij hier iets van. Groet MiekeR

Anoniem zei

Vind het er wel al goed uitzien, netjes. Ik heb dezelfde neiging, net zolang door willen gaan tot alles klaar is en de dag erna uitgeteld zijn. Vandaag lekker uitrusten, morgen is er weer een dag en kan de rest gedaan worden. Geeft wel veel voldoening, denk ik, als je kijkt naar alles wat jullie al gedaan hebben in de schuur. Fijne zondag.