Bonensoep.

on woensdag 6 januari 2016
Januari. Koud.

Dus we starten met frisse moed weer aan de peulenrecepten, en dit keer wordt het bonensoep! Zo´n Lekkere Dikke Vullende Maaltijdsoep ...... Gloeiend Heet  ........  met van alles erin.

Het recept waar ik zo´n beetje van afkeek zie je hier onder. Je hebt nodig een pond droogbonen (ik nam 300 gram), een ham met bot, drie liter water, een halve kop groene peper, 1 kop selderij, 2 koppen aardappels, 1 ui, 3 wortels, alle groente klein gesneden, peper, zout, en een kop tomatensap.

Ik heb het iets aangepast. Ham eten we nooit, dus dat werd kip. Biologische kippedijfilets van AH. Tomatensap drinken we ook niet, dus dat werd een kop zelfgemaakte tomatensaus. Ik denk dat je ook wel wat tomatenpuree met water kunt nemen, als je beiden niet hebt. En de groene pepers had ik ook niet in huis, maar wel een rode paprika en chilipoeder. Kan ook. Alles kan in deze soep! :D

De soep is heel makkelijk. Je weekt de bonen een nachtje, en kookt ze dan gaar samen met de kip. laat rustig een uurtje of twee pruttelen.

Ondertussen de groenten snijden, en als de bonen gaar zijn alle ingrediënten toevoegen. Zout en peper naar smaak. Zelf nam ik nog extra chili poeder, en natuurlijk bonenkruid. Snijd het gare kippenvlees klein en voeg weer toe. Voor een vega variant laat je de kip weg en voeg wat kruidige bouillon toe.Uiteindelijk hadden we véél meer dan drie liter soep. We hadden wel zes. Dus ook maar even wat uitdeelpotten gemaakt. Voor de studenten en vrijgezellen in onze omgeving! ;-)

Maar toe ging het ineens heel hard! Want de studenten stonden op de stoep! Ja niet die van onszelf, maar van die enthousiaste 'goede-doelen-verkopers' die je heel graag een maandabonnement willen verkopen.

Tja ... studenten moeten hard werken nu de studiefinanciering is weggevallen. En ik gun ze best een meevallertje, maar we hadden net besloten dat we genoeg goede doelen steunen op het moment. Ik geloof dat we wel acht van die abonnementen hebben ...

'Maar .... willen jullie een bord soep?' Oja heel graag! En zo zaten twee gezellige praters bij ons aan de soep vanavond. Ze waren verkleumd, maar werden weer lekker warm van de soep, en van de thee en van de kachel. Nou, dus geen 'Artsen zonder grenzen' abonnement, maar wel een goede daad verricht! :D    En een bijna lege pan!

En de kiemgroenten .... zijn op dag drie ont-kiemd! Zo grappig altijd weer hoe zo'n wit sprietje zich loswurmt uit het zaadje, en dan met een keurig boogje naar onderen groeit.

Vooral aan de onderkant van de bak zie je het goed, hoe zo'n wortel zich uitstrekt.

De zaden in de bakjes met aarde liggen nog in het donker. Daar is nog niks aan te zien.

Oja en ik heb vriendschap gesloten met mijn nieuwe boodschappen-netje. Ik vond het eerst een onding omdat hij zo lang en slap was, maar het is toch een beste tas! Je kunt er enorm veel in kwijt, bijna net zoveel als in een flinke shopper. Oersterk is hij!!

Dus ik ben toch maar begonnen aan nummer twee.


3 reacties:

Spaarmoeder! zei

Oh lekker allemaal! En wat lief om soep aan te bieden. Ik vind kiemen ook altijd lekker in een stevige soep, als topping.

Mijke zei

Tip voor tasje nummer 2: gebruik katoen! Als je dat nog niet deed, kan het niet goed zien op de foto. Wol (en acryl ook) rekt wel tot 404% uit, en katoen niet. En dan lekker vast haken, dan komt het helemaal goed!

Clarien zei

Katoen gebruik ik al .. maar ik haak veel te los. Dat klopt! :D