Schobben, scheppen, en spek bakken.

on dinsdag 12 januari 2016



GOEIEMORGEN kleine plantjes in de vensterbank. Wat groeien jullie hard. Wat worden jullie lang en dun. Tijd om jullie op te eten!

Maar omdat nou ook weer niet elke dag kiemen willen eten gaat dit doosje hieronder in de koelkast. het zijn de radijskiemen. In de koelkast stopt de groei, maar blijven ze wel goed. Net zoals je met een bakje tuinkers zou doen.





En dan ga ik op zoek. Want vandaag wilde ik de vaste vloerbedekking even opfrissen, maar dan niet met van die chemische spulletjes, tapijtshampoo enzo .... maar op z´n duurzaams. Hele websites heb ik doorgespit op zoek naar ´Oma´s Gouden Tip´ maar er is niet veel te vinden om je vloerbedekking zonder chemie schoon te krijgen. Ja, of je moet een stoom-apparaat hebben toevallig. Nou die heb ik toevallig niet.

Maar we hebben in Bussum wél een Blokker en daar hebben ze .... borstels! Ik weet niet hoe dat bij jou zit maar ik heb nog nooit van m´n leven een schoonmaakborstel gekocht. Wel een afwasborstel, een groenteborstel, maar nog nooit zo´n ding:






Want onze generatie schrobt niet meer. Onze generatie kneedt niet meer, timmert niet meer en spit niet meer. Daarom hebben we nu ook van die papieren schoudertjes gekregen met om de haverklap schouder-blessures.

Maar ik ga gewoon schrobben! De hele vloerbedekking! Leuk!! Veel leuker dan aan een fitness apparaat hangen.

Er is er eentje van 1 euro, maar die ziet er synthetisch uit. Ik kies toch maar die andere.




Volgens de tips op internet moet je zo'n wollen vloerbedekking schoonmaken met warm water en azijn. Of baking soda (zuiveringszout). Nou, ik heb allebei in huis en hop ze gaan beiden in het sop. En dan aan het schrobben.

Het wordt kletsnat. De hele slaapkamervloer is kliedernat en het droogt extreem langzaam. Dus ik kan nog niks laten zien. Hopelijk is het vanavond droog .... want wij moeten daar slapen


************

Gelukkig, we hebben ook tuinnieuws! Het eerste zaai-werk komt er aan! De tuinbonen kunnen uitgeplant worden in de kas. Als je géén kas hebt zou ik ze nog niet buiten zetten, want er komt vorst aan volgens de berichten. Wacht dan nog maar even een weekje of twee.





Haha dat gezellige chill-hoekje in de kas ... we hebben er nooit gezeten! de hele winter niet! Dus de bank gaat er weer uit, en er gaan een laag compost op de bodem. Want de tomaten die hier afgelopen zomer stonden hebben alles uit de bodem opgegeten.

Ik heb twee compost hopen in de tuin, en in verband met de verhuizing wil ik er één wegdoen. Dus deze hoop mag afgegraven. Een kruiwagen vol gaat in de kas. En nu volgt een gouden tip, voor als je overweegt een kas te kopen ....





...... let op bij het kopen van je kas dat de kruiwagen door de deur past!!! 

Bij mijn kas past dat dus niet en dat is zó vervelend. Want je moet dan elke keer alle compost de kas in werpen. Gedoe hoor!

Nou, de tuinbonen zitten in een bakje met nat zand. Ze hebben al een worteltje, en gaan nu netjes op rijtjes in de kasbodem. Eerst een bedje maken, een beetje afvlakken met een schepje.








Boontjes erin, en zand erover! Klaar.

Ja en over bonen gesproken ... morgen is het alweer woensdag, dus peulen-recept-dag. Er gaan vandaag een half pond rode kidneybonen in de week.






Het gaat hard met die bonen! Ik denk dat er nog één kilo droogbonen is, dus met een week of vier is het wel bekeken!

Voor het avondeten ga ik nog even langs de tuin. Het is vijf uur. Wat valt je op?



Yep! Goed gezien! De dagen worden langer. Vijf uur ... en het is nog licht! Maar de winter is nog niet voorbij hoor. Eind januari krijgen we meestal de koudste periode. 

Hieronder zie je de boerenkool. Ik laat hem maar es zien, voor wie niet weet hoe boerenkool er 'ongesneden' uitziet. Het is een dikke stam met rondom van die mooie gekroesde bladeren. Dat blad snij je af, zoveel als je nodig hebt. Je begint onderaan, en van bovenuit groeien er steeds weer nieuwe bladeren aan.






Wat natuurlijk ook kan is gewoon de hele stronk afsnijden. Lekker makkelijk. Maar de plant is dan wel finito, en groeit niet meer uit.

Je hebt dus sluitkolen, zoals rode kool en witte kool en spitskool, waarbij de bladeren stevig tegen elkaar aan groeien tot een soort bal, en losbladige kolen, zoals boerenkool en palmkool. Daar groeit het blad los.

Het is altijd wel fijn als het gevroren heeft voordat je boerenkool eet, want beestjes kruipen graag weg in die bladeren. Na de vorst zijn ze allemaal dood.





In de koelkast ligt een stuk spek. Dat is voor bij de bonen morgen. Maar ik wil ook graag wat spek bij de boerenkool (de rest van de familie krijgt worst) en had een grappig recept gelezen om spek te bakken.

Heel simpel. Je snijdt dunne plakken spek, en kookt dat op met koud water.






Dan droogdeppen, en door de bloem halen. En dan bak je de plakjes in wat olie mooi bruin, aan beide kanten. Net even anders dan normaal, en erg lekker. Maar ja spek is altijd lekker!







0 reacties: