Kennis vergaren!

on donderdag 7 januari 2016
Het is begin januari maar op 'Land en Boschzigt' is al weer volop werk aan de winkel. Met man en macht wordt daar de mest uitgereden over het land. Nou ja ... uitgelópen moet je eigenlijk zeggen, want elke kruiwagen mest wordt netjes met de benenwagen naar het land gebracht, daar uitgestort, en hup weer terug naar de composthoop voor een nieuwe portie.

Dat is nog es biologisch tuinieren. Geen tractor die de aarde platdrukt en dichtrijdt, nee hoor gewoon met z'n allen aan het sjouwen.

Het is stil en leeg op het land. De bodem is volledig in rust.

Alleen hier en daar groeien de groenbemesters, zoals Japanse Haver en Phacelia. Die worden later ondergespit en dienen weer als voeding voor de bodem.


Ik ben lang niet geweest op mijn oude stagebedrijf, en neem overal een kijkje. Even weer wat inspiratie en kennis opdoen hier! Bij ervaren Sijmen, mijn oude baas.

In de kleine kas staan de bakken met droogbonen. Een groot deel van die bonen is al verkocht in het winkeltje maar hier ligt ook nog heel wat.

En het restaurant .... ligt er verlaten bij. Géén koffiedrinkers en wandelaars in januari, die hier lekkere taart en hapjes komen eten. Ook hier .... winterrust.


Maar in de grote kas .... is Jan aan het werk. Heel rustigjes is hij bezig met de witlofpennen. Ik zie niet goed wat hij er mee doet, maar het ziet er belangrijk uit!

Ook brandt hier een lekker kacheltje. Fijn, want het was hier altijd zóóó koud in de winter! Voor de kachel staat een emmertje tuinbonen te weken. Tuinbonen? Oja dat is waar ook. Die kunnen volgende week al weer worden voorgezaaid! Helemaal vergeten.

Er is een beste appeloogst geweest afgelopen najaar. Door al het regelmatige snoeiwerk en de aandacht die de boomgaard krijgt, was de oogst dit jaar 3000 liter appelsap!!

Ik spreek met Sijmen af dat ik weer ga helpen snoeien, de laatste week van januari. Als je meer wilt weten over fruitbomen snoeien hou dat dan even in de gaten. Zo in week 4 zal het zijn.

En thuis gaan bij mij dan ook onmiddellijk de tuinbonen in de voorweek! Ha, ik wil net zo snel tuinbonen als Sijmen!!  Morgen of overmorgen gaan ze in een bak vochtig zand.

Ze blijven nog wel even lekker binnen, tot aan de kieming.
Oh en dan ... zó leuk!! Mijn nieuwe tijdschrift is binnen. Ja ik heb heel lang gezocht naar een vakblad! Voor boeren dus he? En ik vond maar steeds niks.

De Landleven-achtige bladen zijn allemaal prachtig om te zien, maar qua info heb je er niet veel aan. En de 'echte' vakbladen voor boeren gaan mij teveel over landbouwmachines en over kunstmest enzo. Ook niks dus.

Tja ... wat dan? Nou (ja hoor daar heb je ze weer) ik vond uiteindelijk een vakblad, uitgegeven door de Amish, waar precies de info in staat die we nodig hebben om organisch te boeren en zelfvoorzienend te leven, straks, in Overijssel. Het blad heet ... Farming Magazine.Het staat bomvol met inhoudelijke artikelen, van boeren en niet-boeren, van allerlei komaf. Ook niet-biologische boeren komen aan het woord. Geweldig om al die artikelen te lezen. Het blad is heel dik en er staan wel 20 verschillende onderwerpen in. Heel uitgebreid, maar ook weer niet té technisch (voor mij)

Ook imkers schrijven ingezonden stukken, en er staan recepten in, niet van die glossy dingen met liflafjes, maar van die recepten 'direkt van het land'. O wat ben ik er blij mee!! En ik zal de inhoud met jullie delen hoor!


Kijk nou! Zelf poëzie .... en boekrecensies!
Ja en natuurlijk staan er ook commercials in. Logisch. Maar het zijn van die leuke ... veel reclames van grappige handmatige landbouwwerktuigen, en kleinschalig materiaal. Dus niet van enorme precisie-zaaimachines en van 200 pk traktoren enzo ... maar gewoon mooi klein betaalbaar spul.

Of gewoon, échte pk's!!Misschien is dit niet voor iedereen interessant, maar van dit blad zal je van mij nog veel horen en zien hoor! Ik ben nu al in één klap van het eerste het beste exemplaar zoveel wijzer geworden!!

Enne .... hier eindigen we dan mee voor vandaag .....

.... 'biologisch' tot een succes maken? Gewoon aan de gang gaan dus!!


2 reacties:

Anoniem zei

Hallo Clarien,
Wat een leuk blad lijkt mij dat.
Heb je de naam boven de eerste foto van het blad wel gelezen?
Erg Nederlands lijkt mij.
Ga ook maar de tuinbonen in de week zetten om te gaan zaaien geloof ik.
Lees bij meer mensen dat zij dat al gaan doen.
Fijn weekend.
Groetjes,
Jantsje

Clarien zei

Ja Jantsje er zitten veel amish en mennonieten tussen die biologische boeren in de VS. En de mennonieten zijn van origine nederlanders, friezen zelfs dacht ik.