Binnen en binten kijken.

on vrijdag 29 januari 2016

Vandaag iets heel anders.

We waren op bezoek bij Bouwbedrijf Jansen in Staphorst. Het bedrijf dat ons nieuwe huis gaat verbouwen. Want daar mankeert nog wel wat aan. Er moet een nieuw dak op, en er moeten binnenmuren uit ... en dan moeten er weer nieuwe gebinten in, van die dikke eiken balken, om dat nieuwe dak te dragen ..

enzovoorts enzovoorts ....

En wij hebben daar allemaal niet zoveel verstand van, Paul en ik, dus Henk Jansen had ons uitgenodigd voor een dagje huizen kijken, die hij verbouwd had. Nou, eerst maar even koffie.

Ik mag daar op zo'n ambachtelijk bedrijf graag rondkijken, Hier worden dingen gemáákt. Oude metalen boerenraampjes bijvoorbeeld, worden precies nagemaakt maar dan van dik hout en met dubbel glas. Er lopen jonge kerels rond, en ook wat oudere, die heel vaardig zijn met hout.

Leuk om daar rond te kijken. Ja dat is zo'n vak wat je ook wel zou willen leren ... houtbewerken.


Maar goed, we zijn hier niet voor een stage, we zijn hier als klant, en gaan dus op stap. Kijken bij boerderijen. Ga je mee?

De eerste boerderij .. .daar valt meteen onze mond open hoe mooi die is verbouwd van binnen ... sjonge jonge Henk, maar wij zijn veel bescheidener hoor. Bij ons wordt het simpel!

'Geeft niet' zegt Henk (op z'n Overijssels) 'het gaat erom dat je een idee krijgt van wat je met hout allemaal kan doen. En of je bijvoorbeeld een betonvloer wilt of hout. Dat soort dingen'

En wat een lieve mensen troffen we overal. Of we ook koffie willen? Ja graag, maar nee geen tijd. Want Henk heeft een vol programma.

Wat bijvoorbeeld ook leuk was .... aardwarmte gebruiken om je huis op temperatuur te houden! Een lange buis diep de aarde in, waar het zo'n 22 graden is (dacht ik) en met die energie wordt je huis duurzaam verwarmd. En zelfs gekoeld in de zomer. Vraag me niet hoe, maar duurzamer kan haast niet.

Duur is dat ook, helaas.Ja en ergens anders zag ik een leuke oven. Het leek net een houtfornuis maar dat was het toch niet.

Maar ja daar ging het ook niet om, we moesten natuurlijk omhoog kijken naar de gebinten. Maar ik keek ook naar de interieurs.

Toen, van IJhorst crosten we door de velden en weilanden naar Giethoorn. Nou zo kom je nog es ergens. We zijn nog nooit in Giethoorn geweest, terwijl daar Jan en Alleman aan toeristen rondloopt.

Ik zag onderweg overal rietsnijders, helaas geen foto van gelukt want we reden te hard.

Maar mooi is dat, dat hier dat riet gewonnen wordt, in die waterrijke gebieden rondom Giethoorn. Dus als wij dat rieten dak moeten vervangen kunnen we heel lokaal aan de materialen komen!


Ook hier in het dorpje Dwarsgracht kregen we juweeltjes te zien. Paul vroeg hoe de zware materialen dan bij die huizen kwamen. Er zijn alleen maar hele smalle bruggetjes over de sloten naar de huizen toe.

Och, zegt Henk, dan legden we een paar van die punters (bootjes) naast elkaar dwars over die sloot en zo duwden we het zware materiaal eroverheen.

Aha. Tuurlijk.

Dit huis heeft een enorme boom in de voortuin, die tot aan de verste worteltopjes beschermd is. Er mag écht niet aan gesleuteld of gesnoeid worden. Gevolg is dat het huis omhoog geduwd wordt door de boomwortels. Ja je moet er wel wat voor over hebben om bij zo'n boom aan zo'n sloot te wonen in Dwarsgracht.

Ja ideeën doe je zat op in die mooie huizen.

Wat tegenwoordig veel gebeurd is dat alle binnenmuren gesloopt worden, omdat de balken het dak ook wel kunnen dragen. Het huis krijgt dan veel minder snel scheuren, en het is ook veel opener dan met al die kleine kamertjes die de oudere huizen soms hebben. Ons nieuwe huis bijvoorbeeld heeft maar een klein oppervlak, maar er zijn vijf (5!) slaapkamertjes op de begane grond. Piepklein.

Sommige huizen waar we langs gaan staan echt midden in de rimboe. Een zandpad erheen, en dan daar in nowhere-land staat ineens een leuk huis met een stel Amsterdammers erin van onze leeftijd.


Wat ik hier heel praktisch vond was de houtkachel die aan twee kanten warmte afgeeft. Dus je hebt tegelijk van één keer stoken warmte en gezelligheid in de kamer én in de keuken! Die beide zijkanten kunnen open. En in die muur wordt ook warmte opgeslagen, dus het hout wordt wel heel efficiënt gebruikt.

Genoeg ideeen voor 1 dag. Ik ben er moe van. Van al dat in de auto zitten en al die mooie dingen.

Henk, hartstikke bedankt voor je tijd, dit is al de tweede dag dat we op sleeptouw worden genomen en er is nog geen contract of niks!


En bewoners .... jullie ook enorm bedankt natuurlijk!5 reacties:

Cin zei

Ik had vandaag wel een vliegje willen zijn om met je mee te kunnen kijken, wat mooi allemaal ! Ik plan binnenkort een postje over hoe we hier koken en verwarmen, kan je hier ook eens binnenkijken ;-)

Boerderij Zinin zei

Die oven, dat is een AGA, om te koken en te bakken. Als je die in de keuken hebt, hoef je in heel de keuken geen verwarming! Mijn schoonouders hebben er één.

Es zei

Wilde het net typen een AGA ik heb m ook en is in de woonkeuken tevens onze verwarming. Ideaal om fruit in te drogen, noten op te drogen :)
X Es

Clarien zei

Aha, een AGA! weer wat geleerd!

ivoorwit.blogspot.com zei

Landelijke keukens ga ook eens kijken bij fa. Zwiers in Den Ham.