Kiemgroenten (2) .. en troep uit tassen.

on dinsdag 5 januari 2016Ja en zo ziet dat er dan na één dag uit. Nog geen kiem te zien dus. Zo snel gaat dat nou ook weer niet. Er zitten drie lagen met zaden in die pot. Wat je dan doet is zo'n drie keer per dag wat koud kraanwater erover spoelen. Dat stroomt door alle lagen heen, en de zaden blijven vochtig.

Als je niet zo'n bak hebt, kun je de zaden ook in een glazen pot doen. Schud dan wel goed om na het spoelen, zodat er niet teveel water onderin blijft, anders heb je kans dat het gaat rotten in plaats van kiemen.

Nog handiger is het om je zaden in bijvoorbeeld een oud vergiet te leggen, en dat dan na het spoelen op een schotel zetten. Ik ga dat ook doen, met een handjevol gedroogde maiskorrels en droogbonen. Gewoon, kijken wat er opkomt. Eerst nog even weken, en dan gaan ze in het vergiet.

Ja en dan krijg je de smaak te pakken, van die verse winterkiemen! Wat kunnen we nog meer allemaal laten kiemen? Heb je ook een voorraad zaden? Kijk dan es wat er allemaal bijna weg kan, dat kan je proberen te laten kiemen.

En als je geen moestuin hebt en geen zaadjes, kijk dan in je voorraadkast, voor gedroogde bonen of granen, mais, maar ook bij je kruiden. Mosterdzaadjes bijvoorbeeld kiemen vrij makkelijk. Zelf vond ik bij de kruiden nog fenegriek, koriander, maggi, komijn en karwij zaden. Kun je allemaal proberen. Geen idee wat er opkomt hoor!

Ik heb op zaai-aarde gezaaid. Dus niet op watten of keukenpapier ofzo, dat kan ook wel, maar ik werk gewoon het liefst met aarde. Dit is gekochte zaai-aarde uit een zak, dat dan weer wel. Het is heel moeilijk om zelf goeie zaai-aarde te maken.

Schrijf éérst de naam op het bakje en dan pas zaaien. Dat gaat makkelijker. Zorg dat de aarde mooi vlak is, dan zaadjes erop, dan een dun laagje aarde er weer overheen. Hoe kleiner de zaadjes, hoe dunner het laagje aarde. Nu niet meer aanduwen of gieten, maar zet de bakjes in hun geheel in wat lauw water. Zodat de aarde vochtig wordt.


Even laten uitdruipen op je aanrecht en dan een mooi plekje zoeken. Omdat dit allemaal warmtekiemers zijn (in tegenstelling tot bijvoorbeeld sla) moeten ze op kamertemperatuur blijven. Op een lichte vensterbank of onder een dakraam ofzo. Zorg dat ze maximaal licht krijgen, en licht vochtig blijven.

Deksel dicht. Die mag weer open als de kiempjes tevoorschijn komen.

Leuk he, zaaien op 5 januari!! En dat allemaal voor wat kiempjes op de boterham!
Tja ... .en eigenlijk ZOU ik vandaag naar Groningen. Naar jongste broer. En morgen HAD ik een afspraak in Oude Pekela, bij het bedrijf Dunagro. Maar dat ging dus niet door. Ze zijn daar allemaal aan het schaatsen. Op de openbare weg! Heb je het gezien op het nieuws?

O ik had een dagje eerder moeten gaan! Wat een lol hebben die Groningers! Nou ja er zal ook wel ellende zijn door het weer.

Dus was er tijd om maar weer es een hoek in huis op te ruimen. Hoe meer er weg gaat hoe minder we hoeven te verhuizen. Deze tas bijvoorbeeld .... die is echt niet meer nodig. Hij staat al jaren in de bijkeuken. Het was de vlucht-tas, van toen de kinderen nog klein waren. Haha .... wel een beetje genant hoor .....


............ dit zat er allemaal in! Wow!

Ja dat kan zo gebeuren he, als je als moeder van vier hele jonge kinderen je kwetsbaar voelt ... en s nachts wel es visioenen hebt van terroristen, branden, dijkdoorbraken (haha in Bussum!), en andere natuurrampen. Dan maak je een tas waar alles in zit wat je de eerste 24 uur nodig hebt. Om mee te graaien als je moet vluchten.

Ik heb me wel vermaakt met die tas uitpakken, van zo'n twaalf jaar geleden. Nou eerlijk gezegd waren het twéé tassen. Op zolder lag ook nog een.
Kijk nou es, Anke's éérste brilletje, van toen ze vijf of zes was. Zat ook in de tas.

Net als bij de zaden krijg ik ook hier de smaak te pakken. Hupla, daar gaan de handtassen dan ook maar! Omkeren op tafel die handel! Ik heb er tien, en gebruik er hoogstens twee of drie. Maar in al die tassen zit troep. Allemaal dezelfde troep, en dat dan dus keer tien.

Bijna alles kan weg of elders naar toe. En het laatste hoopje wat overblijft en wat wél belangrijk is, past met gemak in één tas.

Nou, ik kan er niet zoveel wegdoen. Het zijn toch leuke tassen. Drie gaan er weg en de rest blijft nog maar even. Allemaal leeg.

Tot slot nog even wat plaatjes, die zaten nog op mijn camera, van bij Natuurmonumenten afgelopen zondag. Het zijn van die bewaarplaatjes met (voor mij dan) inspirerende ideeën.

Zo'n leuke heksenkookpot. Voor een gezellig soepje op eigen erf, uit eigen tuin. Of dampende chocola.


En dit is ook leuk. Een ijskelder. Maar die naam kelder slaat nergens op, want het is een heuvel met daarin een gat gegraven. Dat is ook een idee, in plaats van die kuil die ik nu heb voor de aardappels. Een heuvel maken, en daar dan een ruimte in uitgraven voor de kisten met bewaargroente.

Deze ziet er leuk uit, met een grappig hekje en een paadje de heuvel op, en een deurtje ... Nu wonen er alleen nog maar vleermuizen in. Maar als zelfvoorzienende koelkast kan het vast heel goed!

Picknicktafels met opklapbare banken. Onthouden!

Maar niet alleen maar praktische dingen hoor, daar in het bos bij 's Graveland. Ook prachtige doorkijkjes en zulke schitterend mooie natuur!

0 reacties: