Van ratten en schatten.

on zaterdag 31 augustus 2024

 



Ik begin maar met een schatje. En dat was kleine Wolf, die weer bij ons logeert. Vandaag hadden we verjaardagsbezoek. Terwijl wij aan tafel zaten te kletsen en koffie dronken en taart aten, vermaakte hij zich in zijn uppie ónder de tafel.  


Eerst Brit steeds aaien, want die lag daar ook. Maar Brit ging weg. Dan maar met het verwarmingsrooster spelen. En aan iedereens benen hangen. En kijken of over-oma nog een stukje taart over heeft. 


Hij moest zich in zijn uppie vermaken want het andere schatje, neefje Beer, was helaas grieperig en kon vandaag niet komen. Anders hadden ze vast en zeker met z'n tweeën onder de tafel kattenkwaad uitgehaald. 





Ja en dan de ratten.


Als je kippen houdt heb je (meestal) ook ratten. Dat had ik al gehoord van andere buitenlui, en na acht jaar kippen houden weten wij dat inmiddels zelf ook. Ratten komen af op het gemorste kippenvoer en ook op de kippenpoep. 


Nou had ik een paar jaar geleden al een stevige houten vloer in het kippenhok gelegd maar daar knaagden ze doorheen. Toen weer nieuw hout erop, met ook nog stukken laminaat eroverheen.


Knaagden ze ook doorheen. Allemaal gaten, en onder de vloer zag je holen en gangen.







Het stond al heel lang op mij to-do lijst, om die vloer weer te vervangen, maar ik zag er tegenop. Ben toch bang dat ik een paar wakker maak ofzo die dan prompt in mijn mouwen of broekspijpen duiken. Maar goed. Het moest. 


Gelukkig zien we haast nooit ratten. Brit en de katten houden de populatie in toom. Maar je kan nooit weten. Dus, voorzichies voorzichies tilde ik de kapotte vloerdelen eruit. Nou, geen rat gezien hoor. Pfjoe! Ook geen keutels trouwens. 





En daarna heb ik al het zand weer egaal gemaakt. Alle holen en gangen weg geharkt. En voordat er weer nieuwe vloerdelen op gingen heb ik er gaas onder gespannen. Onder het hele binnenhok.


Het gaas toen rondom aan de muren vastgetimmerd en toen de houten vloerdelen er weer op.


Of dit hun tegenhoudt? 





Nou de tijd zal het leren. Wie er verder nog een goeie tip heeft, stuur je me dan een email?


Ook was er deze week alvast weer een kleine Prachtlint activiteit, en heb ik acht mooie patio fruitboompjes naar iemand gebracht die ze in zijn wijk gaat uitdelen. We willen in bepaalde wijken helpen om de tuinen groener en kleuriger te maken. En daarvoor delen we fruitboompjes uit.


Dit wat deel één. Hopelijk volgen nog véél meer!








Ja en verder natuurlijk nog steeds augustus oogstmaand. Nog een week of twee en dan is het meeste wel van het land. 


De laatste loodjes. Of meer, kilo's eigenlijk.








Voor tomaten heb ik nog een tip. Die kreeg ik van buurvrouw Oxana, een echte tomatenexpert. Zij heeft ook altijd heel veel tomaten en stopt ze gewoon in hun geheel in de vriezer. Nou, hoe makkelijk wil je het hebben?


Wij hebben inmiddels genoeg potten saus voor een jaar, dus hopla de rest gaat in de vriezer. Je kunt er dan later altijd nog ketchup of soep van maken, of tomatenpuree, of bijvoorbeeld gewoon zó toevoegen aan stamppot of roerbak.


Wel éérst even de kroontjes en eventueel het harde stukje in het midden eruit snijden.


 



Toen ik daarnet de kamer opruimde kwam ik nog een 'actie' van Wolfje tegen. Hij had een tijdje in de box gezeten en kon toen schijnbaar nét bij de onderste plank van de boekenkast.


En hop daar ging een hele rij boeken. Zó, één voor één, van de plank getrokken, op de grond en in de box. En wij maar denken, wat is hij zoet en wat speelt hij lief! 



              


En nu slaapt alles en is het weer stil in huis. Behalve dan hier vlak voor het raam, daar is een ander 'schatje' bezig om een prachtig mooi huis te bouwen.


Regelmatig gaat dat web kapot, maar elke avond is het er weer, en heeft ze in één dag weer een splinternieuw compleet huis gebouwd. 






En daar hangt ze dan weer, druk bezig met ons te beschermen tegen muggen. 

0 reacties: