Van spinnen en wantsen en bukkende Jannen.

on zaterdag 17 augustus 2024




Gezellig he? In de kas. 


Ik had me erop verheugd, dat de planten tot helemaal langs de bovenkant zouden groeien en dat het dan een knus lichtgroen kamertje zou zijn. En nu is het zover. Ik ben er erg graag. Al is er niet veel te doen. De tomatenplanten geef ik nooit water. Alleen de twee komkommers, die wel.


En verder, plukken natuurlijk. Teilen vol tomaten en komkommers komen eruit. Heerlijk!


Vandaag heb ik het paadje rondom voor de zoveelste keer schoongemaakt. Het zijn klinkers, en om de 2 maand moet ik er weer een dikke laag onkruid tussenuit trekken. Volgend jaar gaan we dat anders doen!





Maar voor nu is het weer klaar!


Kijk, en dit is Jan.



Jan kent heel veel planten. Een paar dagen geleden was ik mee met hem en met de plantengroep, en steeds zag ik Jan zo staan. Gebukt. Hij zag dan weer een mooie belangrijke plant. Hij noteert alles en geeft alles door op waarnemingen.nl. 


Voor Prachtlint is dat erg belangrijk. Want als ergens waardevolle planten staan en dat wordt doorgegeven, dan kan die plek een 'beschermstatus' krijgen en een mooie natuurparel worden. 


We liepen dit keer door de waterbergingen achter ons weiland. Zie je Jan? 







Goed. Affijn, dat was een leuke onderbreking van het augustuswerk. 


Verder ben ik ook alvast wat aan het opruimen. Zoals de kippenren. In het voorjaar had ik een grote buiten-ren voor ze gemaakt, naast hun hok. Maar ze hebben die ren haast niet gebruikt. Het was een dikke onkruid chaos geworden. 


Dus was ik vandaag aan het brandnetels en akkerwinde trekken. En duizend draadjes losmaken, gaas oprollen, palen weghalen, vogelnetten van takjes en blaadjes ontdoen. Man wat een gedoe, voor een amper gebruikte ren. 






Dat is dan ook weer iets wat volgend jaar anders moet. Elk jaar leer je zo wat bij. Haha. Je zou denken dat je na acht jaar alles nu wel eens weet, maar nee. Als ik zo om me heen kijk hier zie ik nog zóveel wat eigenlijk anders zou moeten. Wat nog teveel werk kost.


Dit was ook grappig. Gisteren kwam Brit ineens aanzetten met een andere hond. Kijk baas wat ik gevonden heb? Dit was best bijzonder, want Brit is meestal helemaal niet zo aardig tegen andere honden op of rond ons terrein.


Maar dit ging gelukkig goed. Nou, ik de hond meteen op de dorps-app gezet. Van wie is ze? En wat rond gebeld. Gelukkig wist Lieke van wie de hond was en kwam ze haar al snel ophalen. Luna, heet de hond. Dag Luna!  






Ja joh we beleven hier heel wat hoor! 😉


Tweede helft augustus wil ik besteden aan het leeghalen van de tuin en de kas, en alles verwerken in de voorraad. Of opeten. En ook alvast de lege stukken van de tuin weer voorzien van compost en een laag mulch. 


Het oogsten gaat voorlopig nog wel even door. De derde pluk van de bonen alweer. Eerlijk gezegd ben ik blij met het eerste gele blad aan de planten. Dan komt het eind dus in zicht. Spinnen zitten er ook al, in de stokbonen. Die klimmen graag in die hoge planten, en ook in heel graag in mijn nek. 

 




En alle zaden rijpen. Hieronder zie je dille zaad. 


Als je éénmaal dille op je tuin gehad hebt krijg je het elk jaar spontaan terug. Want dille heeft wel miljard zaadjes per plant. De schermen zijn prachtig. En de zaadjes erg lekker. 


Ik heb heel wat dillezaad geoogst vandaag. En ook wortelzaad en preizaad. 








In de dille zaten ook beestjes. Van die mooie gestreepte pyjama wantsen


De schermen gingen eerst in dozen, dan kunnen ze drogen en kunnen alle beestjes eruit lopen. Ik vond die schermen wel een beetje lijken op zo'n kop krabber, of hoe heet zo'n ding. Oh, een massagespin, zie ik op google. Haha kijk zelf maar even.







 

Nou en dan tot slot een fotootje uit de familie app. Die staat uiteraard steeds vol met Wolfjes en Beertjes. 


Deze mag op het blog: Wolfje helpt mama met de was. 



Schattig!

0 reacties: